Overblik: I dag skal folketinget beslutte ny hastelov – det betyder den for dig

Folketinget 3. behandler tirsdag en ny hastelov, der blandt andet betyder, at sundhedsministeren får mulighed for at forbyde forsamlinger på flere end to personer.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) får med en ny hastelov ret til at forbyde mindre forsamlinger.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag ventes et bredt flertal i Folketinget at vedtage en ny hastelov.

Konkret er der tale om en ændring af epidemiloven.

Tidligere på måneden vedtog Folketinget enstemmigt en første hastelov, som også var en ændring af epidemiloven. Med L133 fik regeringen på en lang række områder øget adgang til at sikre myndighedernes handlemuligheder og en effektiv ressourceudnyttelse mod smitsomme og andre overførbare sygdomme, som det lyder på Folketingets hjemmeside.

Det hele handler om, at myndighederne ønsker at fylde værktøjskassen op, så de er parate til at kunne beslutte tiltag i kampen mod coronavirussen hurtigt.

Mens L133 gav sundhedsministeren mulighed for at fastsætte regler om forbud mod større forsamlinger, så giver L158 samme minister muligheden for nu at fastsætte regler om forbud mod, at flere personer befinder sig på samme sted.

Det betyder, at man kan gå fra forbud mod forsamlinger på ti personer ned til at opløse grupper af tre personer.

Personer fra samme husstand samt nærmeste pårørende vil ikke kunne være omfattet af et sådant forbud.

Herunder lovforslaget i resume som fremsat:

Lovforslaget udvider muligheden for at regulere adgangen til offentlige institutioner m.v. til også at kunne omfatte udendørs idrætsanlæg, legepladser og lignende faciliteter, der frembyder smittefare.

Lovforslaget udvider mulighed for at regulere lokaler, som erhvervsdrivende råder over, til både at omfatte udendørs arealer og lokaler, som enhver fysisk eller juridisk person råder over. Det vil f.eks. give mulighed for at regulere adgangen til forlystelsesparkers udendørs arealer eller museer m.v., som hverken er offentlige eller bliver drevet erhvervsmæssigt.

Lovforslaget indfører en mulighed for, at politiet i en periode kan nedlægge forbud mod at tage ophold på et bestemt sted, hvortil der er almindelig adgang. Hjemlen vil f.eks. kunne bruges, hvis politiet erfarer, at der på bestemte steder gentagne gange samler sig menneskemængder på en sådan måde, at der er forhøjet smittefare.

Lovforslaget forhøjer bødeniveauet for overtrædelse af regler fastsat i medfør af epidemiloven, herunder mulighed for at graduere størrelsen af en bøde afhængigt af virksomhedens størrelse.

Lovforslaget åbner mulighed for at regulere klageadgangen for de påbud, som kan udstedes af bl.a. politiet, og at regulere adgangen til besøg på anbringelsessteder og botilbud på det sociale område.

Lovforslag L 133 indeholdt en udløbsklausul, hvorefter lov om foranstaltninger mod smitsomme og andre overførbare sygdomme automatisk bliver ophævet den 1. marts 2021. Det vil også gælde for de ændringer, der bliver indført med dette lovforslag.

Kilde: ft.dk