Overblik: Her er sagen om politiets mangelfulde teledata

Rigsadvokaten stopper midlertidigt brug af teledata som bevis for domfældelse efter fund af nye fejl.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. En sag om mangelfulde teledata leveret til politiet, der kan have betydning for tusindvis af igangværende og afsluttede retssager, bliver stadig mere omfattende.

Justitsministeriet har fra Rigspolitiet modtaget nye oplysninger om, at der er fundet yderligere, alvorlige fejl i de teledata, der bliver brugt i straffesager.

Derfor har rigsadvokaten midlertidigt stoppet brugen af teledata som bevis til brug for domfældelse eller som grundlag for varetægtsfængsling af mistænkte.

Fejl i et it-program til håndtering af teleoplysninger hos politiet kan ikke bare have været medvirkende til, at uskyldige er blevet dømt. Fejlen kan også have forhindret opklaring af sager.

Læs om forløbet her:

 • 13. juni 2019: Rigsadvokaten sender en orienteringsskrivelse til Advokatrådet og Domstolsstyrelsen, hvor man orienterer om en systemfejl, der kan have haft betydning for efterforskningen og/eller vurderingen af beviserne i konkrete straffesager.
 • 17. juni 2019: Offentligheden hører for første gang om sagen. Rigspolitiet forklarer, at der har været en it-fejl i det program, der håndterer teleoplysninger fra teleselskaber.
 • Fejlen er blevet rettet 8. marts 2019, oplyses det. Flere end 10.000 straffesager fra perioden 2012 til 2019 skal som konsekvens tjekkes.
 • 18. juni 2019: Det kommer frem, at fungerende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ikke har været informeret om fejlen før 17. juni 2019.
 • 2. juli 2019: Den nyudnævnte justitsminister Nick Hækkerup (S) iværksætter en undersøgelse af forløbet. Han nedsætter en uvildig gruppe bestående af en landsdommer, to forsvarsadvokater, en strafferetsprofessor og en efterforskningsekspert. Samtidig skal rigspolitichefen og Rigsadvokaten redegøre for alle relevante forhold i sagen, herunder tidsforløbet. Redegørelsen skal være færdig senest 6. september 2019. Justitsministeren oplyser ved samme lejlighed, at Rigspolitiet 30. juni 2019 har oplyst, at man fra »visse teleselskaber i perioder har modtaget mangelfulde rådata om kommunikation ved brug af nyere samtaletjenester mv.".
 • 3. juli 2019: Teleindustrien - teleselskabernes branchesamarbejde - oplyser, at man er i gang med at undersøge omfanget og årsagerne til de mangelfulde teleoplysninger.Det vedrører to teleselskaber og handler blandt andet om såkaldte wi-fi-opkald, oplyser direktør hos Teleindustrien Jakob Willer.
 • 4. juli 2019: Justitsministeren udpeger den uvildige gruppe, der skal kulegrave sagen. Den ledes af landsdommer Olaf Tingleff.
 • 5. juli 2019: Gruppen holder sit første møde.
 • 15. august: Justitsminister Nick Hækkerup skriver i et svar til Folketingets Retsudvalg, at Rigspolitiet vurderer, at det er nødvendigt også at kigge på sager fra før 2012.
 • 18. august: Rigspolitiet har i slutningen af uge 33 oplyst Justitsministeriet, at der i forbindelse med politiets sagsgennemgang også er identificeret fejl i forbindelse med de geografiske koordinater for telemasters placering. Det betyder, at der i behandlingen af straffesager kan være indgået fejlbehæftede masteplaceringer, som er anvendt til at sandsynliggøre en telefons position. Omfanget af og årsagen til fejlen er ikke afdækket.
 • Rigspolitiet oplyser søndag til justitsministeriet, at Rigspolitiet har identificeret flere forskellige konkrete fejl i den rådata, som politiet modtager fra teleselskaberne vedrørende teleoplysninger. Omfanget og betydningen af disse fejl er endnu ikke afdækket.
 • Fundet af de nye fejl betyder, at Rigsadvokaten midlertidigt stopper brug af teledata i straffesager.

  Kilder: Justitsministeriet, Ritzau.

/ritzau/