Over 40.000 skal testes for corona – hver dag: Her er de nye retningslinjer for coronatest

Der skrues massivt op for testindsatsen i det danske sundhedsvæsen. Potentielt kan der blive tale om over 40.000 test om dagen, fremgår det af nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et meget stort antal danskere, både med og uden symptomer på sygdom, vil snart få let og hurtig adgang til at blive testet for corona.

Fremover skrues der massivt op for testindsatsen i sundhedsvæsenet, hvor der dagligt vil være titusinder af danskere, der vil blive undersøgt for, om de er smittet med den frygtede virus.

Målet er i videst muligt omfang at undgå smittespredning, i takt med at samfundet lukkes stadig mere op.

Det fremgår af nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, hvor der lægges op til at teste såvel personer med selv lette symptomer som folk, der ikke har symptomer på sygdom, men på den ene eller anden måde er i kontakt med mennesker, som har vist sig at være smittede eller risikerer at blive det.

»Med de nye retningslinjer sætter vi målrettet fokus på at undgå smittespredning i samfundet. Det gør vi ved at teste alle dem, der har symptomer på covid-19, men derudover begynder vi også at teste personer uden symptomer. Formålet er at undgå smitte af personer i særlig risiko på for eksempel plejehjem og sygehuse,« siger Helene Bilsted Probst, centerchef i Sundhedsstyrelsen.

Ifølge retningslinjerne skal alle patienter med lette luftvejssymptomer sendes direkte til test for covid-19 efter at have været omkring egen læge eller lægevagten og 1813, hvilket ventes at give en testaktivitet på 6.000 om dagen.

Desuden vil også snart personer, som er uden symptomer, blive testet som led i smitteforebyggelse. Det gælder følgende grupper:

  • Beboere og frontpersonale på institutioner ved smittetilfælde hos personale og/eller beboer/indsat.
  • Patienter med forventet indlæggelse på sygehus inden for 24 timer, uanset årsag til indlæggelse.
  • Patienter der – uanset årsag – skal have foretaget særlige producerer eller undersøgelse i speciallægepraksis, tandlægeklinik og ved ambulante forløb på sygehus.

Denne gruppe ventes også at give anledning til ca. 6.000 test om dagen.

På lidt længere sigt ønsker Sundhedsstyrelsen også, at »nære kontakter« til personer med bekræftet covid-19 skal testes flere gange, hvilket vil kunne give en testaktivitet på helt op til 15.000 om dagen.

Endelig lægges der også op til »rutinemæssig test« af medarbejdere uden symptomer i sundhedsvæsenet, på ældreområdet, på bosteder, på Kriminalforsorgens institutioner, på lukkede institutioner på socialområdet, som i deres daglige arbejde har kontakt med personer i en særlig risikogruppe.

Det kan f.eks. være patienter med igangværende behandling mod kræft, kronisk inflammation og organtransplanterede.

Også her vil der være tale om en betydelig testaktivitet på op til 15.000 test om dagen, om end Sundhedsstyrelsen også understreger, at estimatet skal »kvalificeres yderligere«.