Nyt system fra regeringen vækker opsigt: »Der er en form for frihedsberøvelse af befolkningen«

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Når regeringen præsenterer begrebet »begrænsning af udgangsforhold«, tyder det med stor sikkerhed på, at regeringen har udgangsforbud med i overvejelserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen kære læser og velkommen til denne udgave af dagens overblik, som du kan læse, mens du gnider søvnen ud af øjnene. Vi står på tærsklen til en uge, som utvivlsomt kommer til at blive domineret af det valg, der vil afgøre, om Donald Trump får four more years som USAs præsident. Eller om Joe Biden, den demokratiske bejler til den eftertragtede embede, kommer til at snuppe sejren.

Det er langtfra alt i dette overblik, der kommer til at handle om amerikansk politik. Men nyheder er der nok af, så lad os komme i gang med det samme.

Først skal du lige ajourføres med de seneste coronatal.

Dagens tal

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 46.351 (+1.126)
Indlagte i dag: 147 (+3)
Indlagte på intensiv: 19 (+2)
Antal døde: 721 (+2)
Bekræftede smittede på verdensplan: 46.015.562
Døde på verdensplan: 1.194.906

Tal i parentes angiver de seneste ændringer.

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Præst såret af skud i franske Lyon

Tidligere denne uge blev tre personer dræbt, da en tunesisk gerningsmand, bevæbnet med flere knive, angreb kirken Notre Dame i Nice. Lørdag blev Frankrig atter offer for, hvad Danmark udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lørdag kalder »endnu et meningsløst og kujonagtigt angreb mod ubevæbnede borgere«.

Omkring klokken 16 blev en ortodoks præst ramt af to skud, da vedkommende var i færd med at lukke sin kirke for dagen.

Manden var lørdag i kritisk tilstand, og er ifølge Berlingskes oplysninger indlagt på et hospital i Lyon  for at blive behandlet for det, der betegnes som livstruende skader.

Lørdag aften var det fortsat uvist, om episoden efterforskes som en terrorrelateret handling, men én person blev lørdag aften arresteret. Om det er gerningsmanden, var ifølge nyhedsbureauet Reuters for tidligt at sige på daværende tidspunkt. Men en offentlig anklager bekræfter, at en mistænkt er anholdt efter skyderiet.

»En person, som kan svare til beskrivelsen fra de oprindelige vidner, er i politiets varetægt,« siger anklager Nicolas Jacquet ifølge AFP.

Du kan læse mere her.

Du kan også læse denne analyse af Berlingskes politiske kommentar Thomas Larsen, der dog er skrevet før lørdagens angreb.

»Både politikere og medier har svært ved at finde deres ben i opgøret med den islamistiske ideologi, der har vist sit hæslige ansigt frem i Frankrig, og som også findes herhjemme,« skriver Thomas Larsen blandt andet.

Nedlukninger rammer Europa

I foråret lukkede europæiske lande ned på stribe – og det ser ud til at ske igen. Alene lørdag blev der varslet nedlukninger i både Portugal, Østrig og England.

Fra onsdag skal borgerne i 121 kommuner i Portugal blive hjemme, medmindre de skal på arbejde, i skole eller købe ind.

På et pressemøde lørdag fortalte premierminister Boris Johnson, at alle ikke–livsnødvendige butikker i England skal lukke for at inddæmme smitten med coronavirus. Det samme gælder barer og restauranter. Nedlukningen varer i fire uger. Borgere skal som udgangspunkt blive hjemme og må – med få undtagelser – ikke mødes med personer uden for husstanden. Og ansatte skal i videst muligt omfang arbejde hjemme.

Østrig er gået skridtet videre og har indført udgangsforbud i ti timer dagligt – fra klokken 20 om aftenen til klokken 6 om morgenen. Restauranter skal lukke, og folkeskolens ældste elever sendes hjem, hvor de skal have onlineundervisning. Det samme er tilfældet for studerende på videregående uddannelser.

»Målet er, at restriktionerne igen skal lempes gradvist i december,« lød det lørdag fra Østrigs kansler Sebastian Kurz.

Nyt varslingssystem flirter med udgangsforbud

Lørdag skete det, som dansk erhvervsliv længe har efterspurgt. Et varslingssystem blev fremlagt, og det har til formål at skabe både »klarhed og gennemsigtighed«. Nu inddeles regeringens og myndighedernes i fem niveauer med hver deres restriktioner.

Lige nu befinder vi os i niveau tre, men ser vi på indholdet af niveau fem, gemmer der sig en restriktion, som danskerne endnu ikke har stiftet bekendtskab med. Det er udgangsforbud – eller som det bliver kaldt med regeringens sprog: »begrænsning af udgangsforhold«.

Christofffer Badse, der er afdelingschef og cand. jur. ved Institut for Menneskerettigheder, er overbevist om, at »begrænsning af udgangsforhold« netop betyder udgangsforbud. Han hæfter sig ved, at regeringen udtrykker sig ganske uklart, når de bruger denne formulering.

»Der er en form for frihedsberøvelse af befolkningen, for der ligger en væsentlig begrænsning af bevægelsesfriheden i den her restriktion. Så det ville være meget vidtgående, hvis man ender med at gøre det. Det kræver et meget tydeligt lovgrundlag,« lyder det fra Christoffer Badse.

Hele artiklen finder du her.

Tre tidligere finansministre: Under Frederiksen er Finansministeriet blevet svækket

I dagens udgave af Berlingske kan du læse om, at tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) i en ny bog fortæller om, at han frygten den kurs, som er sat af statsminister Mette Frederiksen (S), når det kommer til dansk økonomi.

Frygten deler han med Kristian Jensen (V) og Claus Hjort Frederiksen, der også ordet finansminister stående på CVet.

»Finansministeriet er dramatisk svækket. Yderligere strukturreformer er aflyst. Moderniseringen af den offentlige sektor rulles baglæns (...). Tidligere tiders fokus på det fælles bedste, det lange sigt og samfundskagens størrelse afløses gradvist af golde fordelingskonflikter,« lyder det bl.a. fra Bjarne Corydon i den nye bog »Den store dansker«.

Til Berlingske siger Corydon følgende:

»Maskinen kører simpelthen på en anden måde i dag end tidligere. Både når man lytter til det, som Mette Frederiksen har sagt, og det, der sker i praksis, så er den helt særlige danske måde at lede et land med et stærkt finansministerium som den muskel, det koordinerer regeringens politik og sørger for, at økonomi og politik hænger sammen, ved at skride. Og det er en ændring med enorme, vidtrækkende konsekvenser.«

Læs mere her.

Hvem vinder i Florida?

Vi må hellere holde, hvad vi lover, når vi omtaler det amerikanske valg i begyndelsen af dette nyhedsoverblik. Der er ingen tvivl om, hvor valget bliver særligt spændende. Det er i de såkaldte svingstater, der har for vane at tippe frem og tilbage mellem støtte til demokratiske og republikanske stater. Det er blandt andet i staterne Pennsylvania, North Caroline og Arizona.

Og så er der Florida, der betegnes som særligt afgørende, fordi der er mange valgmænd at hente.

Florida kan være svær at få greb om for amerikanske præsidentkandidater. Demografien er broget. Og selv flere af de ærkerepublikanske vælgere sætter nu kryds ved Joe Biden. Og ikke republikanske Donald Trump, som ifølge mange vælgere på ingen måde kan hamle op med fortidens helt, den tidligere republikanske præsident Ronald Reagan.

To af dem er John Smail og Gerry Miller. Og med deres fremskredne alder er de en del af en tendens, der kan koste Donald Trump sejren.

»Vi var verdens ledere og en magtfaktor, der gjorde verden til et bedre sted. Når jeg i dag taler med mine forretningsforbindelser ude i verden, er jeg bange for, at vi er til grin,« siger Gerry Miller til Berlingske og gør det klart, at parret overvejer at flygte til øen Costa Rica, hvis Trump vinder.

Du læser hele artiklen her.

Og i øvrigt kan du her finde alt, hvad Berlingske skriver om amerikanske præsidentvalg.

Det sker i dag

  • Det er ikke kun i Polen, at der er demonstrationer. Der er i dag varslet demonstrationer mod de abortstramninger, som er vedtaget i Polen. Der vil være demonstrationer i København, Aarhus, Odense og Aalborg, og de støttes af bl.a. Amnesty Danmark. I København går demonstrationen i gang klokken 15 på Rådhuspladsen.
  • Der kommer som altid spritnye tal for corona-epidemien tag i Danmark. Det sker vanen tro klokken 14.
  • Det østeuropæiske land Moldova holder i dag præsidentvalg

Fik du læst?

Jim Mehdi Latrache-Qvortrup – kendt som Mr. James i Mads Brüggers dokumentar »Muldvarpen - undercover i Nordkorea« – fortæller i et interview med Berlingske om sit forhold til kongens København.

Hvor i byen har du haft dit lykkeligste øjeblik, spørger Berlingskes journalist.

»Det lykkeligste og mest bizarre øjeblik var, da jeg mødte min hustru på Nasa (en tidligere natklub, der var kendt som en af Danmarks mest eksklusive af slagsen). Hun var stiv, jeg var stiv, og det var bare en meget absurd måde, vi mødte hinanden på.«

Læs hele interviewet her. Og hav så en dejlig dag.