Et kig ned i regeringens værktøjskasse: Disse restriktioner kan blive indført, hvis smitten løber løbsk

Regeringen har netop præsenteret sit længe ventede varslingssystem. Få et overblik over de restriktioner, der kan komme på tale, hvis smitten stiger til de forskellige niveauer.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) præsenterede lørdag det nye nationale coronavarslingssystem ved et pressemøde. Se varslingsskemaet længere nede i denne artikel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) præsenterede lørdag eftermiddag regeringens længe ventede varslingssystem, som skal give borgere og virksomheder et overblik over, hvilke restriktioner regeringen kan indføre, hvis smitten stiger yderligere.

Her skal man lægge mærke til forbeholdet i kan, for regeringen vil ikke nødvendigvis indføre en specifik restriktion, bare fordi smitten i Danmark generelt eller enkelte regioner stiger til et givent smitteniveau.

De sundhedsfaglige myndigheder mener nemlig ikke, at det ville være optimalt at lave en direkte sammenhæng mellem det pågældende risikoniveau og typen af restriktioner. Det skyldes, at man ikke vil lægge sig fast på nogle bestemte restriktioner, hvis de ikke er i stand til at begrænse smitten. Det vil i stedet afhænge af en konkret vurdering fra niveau til niveau, lyder det fra regeringen.

Her er restriktionerne

Det nye varslingssystem består af fem niveauer, der altså som udgangspunkt består af en række forskellige restriktioner. Her er niveau 1 udtryk for et lavt smitteniveau, mens niveau 5 er udtryk for et højt smitteniveau.

På nuværende tidspunkt er Danmark på niveau tre. Herunder får du en række eksempler på, hvilke restriktioner der kan komme på tale, hvis smitten stiger yderligere.

Niveau 1: Hold fysisk afstand, bær mundbind i særlige situationer, lukning eller begrænsning af åbningstider på diskoteker eller natklubber samt begrænsning af tilskuere til professionelle idrætsbegivenheder (herunder Superligakampe).

Niveau 2: Begræsning af forsamlingsforbuddet til 50-500 personer, begrænsning af åbningstider på barer og restauranter samt yderligere begrænsning af antal tilskuere på professionelle idrætsbegivenheder.

Niveau 3: Begræns arrangementer og sociale kontakter, begræsning af forsamlingsforbuddet til 10-50 personer, udvidet brug af hjemmearbejde og meget begrænset antal tilskuere til professionelle idrætsbegivenheder.

Niveau 4: Yderligere begrænsning af arrangementer og sociale begivenheder, begræsning af forsamlingsforbuddet til 3-10 personer, brug af mundbind generelt i det offentlige rum, lukning af barer og værtshuse og stop for servering på spisesteder (mulighed for take-away).

Niveau 5: »Begrænsning af udgangsforhold«, lukning af dagtilbud, grundskole og ungdomsuddannelser, hjemsendelse af ansatte, lukning af restauranter og cafeer og lukning af idræts- og fritidsaktiviteter.

Få det fulde overblik herunder: