Sundhedsminister Magnus Heunicke har netop præsenteret regeringens længe ventede varslingssystem, som skal give borgere og virksomheder større indsigt i, hvilke restriktioner regeringen vil indføre, hvis smitten stiger.
Men fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv og Ledernes Hovedorganisation havde man egentlig forventet, at systemet vil skabe endnu større forudsigelighed, end det nye system rent faktisk gør.
»Det er selvfølgelig en klar forbedring af situationen, at regeringen nu har præsenteret sit system. Men det bliver på ingen måde lettere for virksomhederne at forudsige, hvad der kommer til at ske næste gang, at smitten stiger,« siger Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation.
Ved præsentationen af varslingssystemet gjorde sundhedsminister Magnus Heunicke det klart, at systemet ikke indeholder nogen automatik. Det betyder konkret, at regeringen ikke nødvendigvis vil indføre eller afvikle en konkret regel, bare fordi smitten enten stiger eller falder i Danmark.
Det sker af hensyn til, at smitten kan udvikle sig på en uforudsigelig måde, og derfor sker valget af restriktioner på baggrund af en konkret vurdering fra gang til gang.
Men netop det ser Niklas Praefke som en stor svaghed ved systemet.
»Det er stadig uklart, hvornår de nye restriktioner helt præcist vil blive indført, og hvornår de vil blive fjernet igen. Der mangler altså en klar automatik i restriktionerne, og vi er heller ikke sikre på, at restriktionerne bliver meldt ud tidligere,« siger cheføkonomen.
Mangler varsling
Hos Dansk Erhverv mener administrerende direktør Brian Mikkelsen også, at der bør være en større automatik i systemet. Han peger samtidig på, at regeringen ikke adresserede spørgsmålet om, hvor lang tid der går, fra restriktionerne bliver meldt ud, til de bliver indført.
Det er nemlig væsentligt, at der er en vis forberedelsestid, så virksomhederne ikke skal omstille sig fra den ene dag til den anden, forklarer Brian Mikkelsen.
»Det er altafgørende, at virksomhederne får en længere varsel, for virksomhederne befinder sig i forvejen i en enormt turbulent og udfordrende tid. Mange kæmper for at overleve, og derfor er det afgørende, at virksomhederne bliver varslet i god nok tid, så de kan nå at omstille sig,« siger Brian Mikkelsen, der dog overordnet forholder sig positivt til systemet:
Brian Mikkelsen efterlyser desuden mere viden om, hvilken effekt de pågældende restriktioner har.
»Tager vi for eksempel reglen om, at restauranter skal lukke kl. 22 frem for kl. 24, så kunne vi godt bruge lidt mere viden om effekten af reglen. Naturligvis er vi alle en del af kampen mod coronaspredningen, men det er vigtigt, at vi bruger de værktøjer, som har den bedste effekt,« siger den administrerende direktør.