Nyt studie rokker ved et af de store stridspunkter i den danske udlændingedebat

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 

Det regner, men det er fredag, og det er snart weekend. Vi har samlet en pakke med både nyheder og godt læsestof i ugens sidste »Dagens overblik«.

1. Ikke frit fagforeningsvalg

Det er ikke kun bagagemedarbejderne i Københavns Lufthavn, som mener, at der kun findes én rigtig fagforening.

Danske virksomheder har bunker af ulovlige overenskomster med 3F, selvom menneskerettighedsdomstolen har slået fast, at man frit kan vælge fagforening.

Fazer Food, der blandt andet leverer mad til kantiner, er for eksempel gået med til løbende »at kræve bevis på ajourført medlemskab«. Det viser en gennemgang af flere overenskomster mellem konkrete virksomheder og 3F, som Berlingske har lavet.

2. Rod i Rigsarkivets forklaringer

Danmark mistede uerstattelig kulturarv, da det i 2012 gik op for Rigsarkivet, at en stor mængde arkivalier fra besættelsestiden var blevet stjålet. Efterfølgende manede den daværende rigsarkivar til ro og fortalte, at sagen ikke var så omfattende:

»Vi har lavet nogle stikprøvekontroller, og fra de sager var der ikke stjålet noget, og derfor er vi rimelig beroligede,« udtalte han.

Nu viser det sig, at den udtalelse var faktuelt forkert, og at Rigsarkivet mod bedre vidende har givet offentligheden forkerte oplysninger om omfanget af tyverier fra arkivet. Weekendavisen dykker ned i sagen.

3. Fem kærlighedsforhold og fem livslektier

Cirka halvdelen af alle ægteskaber går i stykker. Iværksætter Michelle Hviid har aldrig mødt livslang kærlighed og betegner sig selv som seriemonogam.

Hun gør regnskabet op efter fem forhold og beretter om, hvad der er gået godt, og hvad der er gået galt. De erfaringer kan være nyttige at læse, inden man drager hjem på weekend og begår samme fejl.

4.  Da et barn af IS blev hentet til Danmark

Det har gennem flere måneder været diskuteret, hvordan Danmark skal forholde sig til danske statsborgere, som har tilsluttet sig Islamisk Stat (IS) og ikke mindst, hvad Danmark skal stille op med deres børn, som ikke selv har valgt deres forældre. I går blev en dansk dreng på 11 måneder hentet ud af den berygtede IS-fangelejr al-Hol i Syrien.

Weekendavisen skriver læseværdigt om drengens nu døde mor, og Politiken har været med hele vejen, da drengens familie hentede ham til Danmark.

5. Lavere ydelser betyder færre flygtninge og migranter, slår nyt studie fast

Niveauet af ydelser til udlændinge har betydning for, hvor mange flygtninge og indvandrere, der kommer til Danmark. Det slår et nyt studie lavet af tre danskere for Princeton University i USA fast ifølge Information.

Studiet er den første videnskabelige undersøgelse af, hvordan ydelser påvirker flygtninge- og migrantstrømme til Danmark, og kommer efter årelange diskussioner i Danmark om netop effekten heraf.

»Niveauet af offentlige ydelser ser ifølge vores studie ud til at have en effekt på, hvor migranter vælger at bosætte sig. Vi finder, at først starthjælpen og senere integrationsydelsen har haft en effekt på op til cirka 5.000 personer i mindsket nettoindvandring til Danmark i de år, hvor effekten har nået sit maksimum,« siger Amalie Jensen, som er postdoc på Princeton, og én af forskerne bag studiet, til Information.

Studiet er endnu ikke blevet fællesbedømt – altså læst og godkendt af andre forskere – og ifølge seniorforsker ved Rockwoolfonden Rasmus Landersø, der har læst undersøgelsen, er det svært at adskille effekten af den ene udlændingestramning fra den anden.

»Både dette og andre studier illustrerer, at det nok er muligt at påvirke tilstrømningen til Danmark gennem politiske tiltag – men om det skyldes den ene eller anden lov eller måske en »samlet pakke« er usikkert,« siger Rasmus Landersø til Information.

Det sker i dag:

Skandalen om de manglende teledata har betydet, at retssager er blevet udsat. Det har også ramt en af de helt principielle sager: retssagen om, hvorvidt banden Loyal to Familia skal opløses ved dom. I dag genoptages sagen, og der er afsluttende procedure.

Dagens citat:

»»Vi var virkelig begejstrede for Aarhus – et unikt historisk sted, hvor kulturarven er perfekt bevaret. Men på samme tid er den også meget moderne og udviklet.««


Sådan lød bloggerparret Murad og Nataly Osmanns beskrivelse af Aarhus, da de var med til at kåre byen til »Verdens mest cool nabolag« og »verdens bedste rejsemål« for rejsebloggen Travel Lemming.

Det var en historie, som flere danske medier bragte og solede sig i. Men nu kan DR-programmet »Detektor« afsløre, at hverken Murad og Nataly Osmanns nogensinde har været i Aarhus.

God weekend.