Nyt studie fra Rigshospitalet undersøger covid-19-senfølger blandt børn

Træthed, mistet lugtesans, påvirkning af hjernen og nervesystemet er eksempler på senfølger. Rigshospitalet forsker nu i senfølger, som optræder blandt børn, der også kan opleve langvarige forløb.

Rigshospitalet forsker i senfølger, der optræder blandt landets mindste. Senfølgerne inkluderer mavepine, brystsmerter, hovedpine, træthed og svimmelhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Senfølger er en kendt virkning af covid-19. Man ved, at sygdommen har det med at trække veksler på patienters helbred, lang tid efter de er smittefri.

Rigshospitalet forsker i disse senfølger, og et nyt studie skal undersøge, hvordan disse optræder blandt de allermindste.

Flere hospitaler beretter om senfølger hos børn, der i måneder, efter at børnene har haft covid-19, plages af blandt andet mave- og brystsmerter, hovedpine, voldsom træthed, led- og muskelsmerter, ondt i halsen, svimmelhed, kvalme og feber, oplyser Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

»Det ser ud til, at covid-19 kan give nogle langvarige forløb hos nogle børn og unge, selv om det langtfra er hos alle. Mange forældre er frustrerede over, at deres børn tilsyneladende ikke kommer sig over covid-19, men bliver ved med at have symptomer i måske 6, 9 eller helt op til 12 måneder. I Danmark har vi ikke noget overblik over problemets omfang, og vi ved ikke, hvor hårdt de over 45.000 danske børn, som har haft covid-19, er ramt,« siger professor Selina Kikkenborg Berg fra Hjertecentret på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Forskerne på Rigshospitalet vil afdække, hvor mange børn der rammes af senfølgerne – også kaldet »lang-covid«, og hvilke symptomer de har.

»Vores viden kan bruges til at støtte familierne og børnene bedre og forske videre i, hvordan vi afhjælper problemerne med de langsigtede følger,« siger Selina Kikkenborg Berg.

På verdensplan findes kun få studier af senfølger blandt børn. I Storbritannien har man målt børns symptomer fem uger efter smitte, og her har cirka 10 procent af de smittede børn symptomer. I Sverige er flere børn end ventet ramt af symptomer, som kan gøre dem ude af stand til at gå i skole længe.

Det danske studie skal afdække antallet af indlæggelser, besøg i akutmodtagelser og hos egen læge for børn og unge op til et år efter covid-19.

Studiet ser også på, hvilke lægemidler der udskrives til børnene i efterforløbet. Dette sammenholdes med tal fra raske børn for at se, hvilken ekstra belastning covid-19 måtte have.

Studiets anden fase afdækker, hvilke symptomer børnene har 3, 6, 9 og 12 måneder efter covid-19.