Nyt studie fra Københavns Universitet: Forskelle på rige og fattiges urin

Et studie på Københavns Universitet viser en tydelig sammenhæng mellem urin og indkomst. Studiet er baseret på flere end 1.000 personer fra fem europæiske lande og har til formål at skabe billige fødevarer med det rette næringsindhold.

I forbindelse med et større europæisk forskningsprojekt har forskere fra Københavns Universitet analyseret urinprøver fra mennesker fra fem europæiske lande, som viser, at urin et langt stykke hen ad vejen afslører, om urinens ejermand er i lav- eller højindkomstgruppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigi Schritt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spiser du fuldkorn, grøntsager og mørk chokolade, eller består kosten i højere grad af salt og proteinfattige fødevarer?

Det kan urinen afsløre, og den kan med en vis sikkerhed samtidig også fastslå, om du tilhører den mest velstående del af samfundet eller den fattigste.

Et hold af forskere ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet står bag et studie, som viser, at rige og fattiges kost sætter sig spor i stofskiftet og dermed også i urinen.

Studiets resultater er ifølge Alessia Trimigno, der er postdoc ved Institut for Fødevarevidenskab og hovedforfatter til studiet, overraskende.

»Det var overraskende at se, at der er så stor forskel på de to indkomstgrupper, når man undersøger deres urin. På tværs af køn, etnicitet og nationalitet er det indkomsten, der har noget at sige – det var ikke forventeligt,« siger Alessia Trimigno.

Studiet er en del af et større europæisk forskningsprojekt, som har været i gang siden 2011. Formålet er at få kortlagt de ernæringsmæssige mangler, som ofte forekommer blandt den fattigste del af landenes befolkninger.

Alessia Trimigno, postdoc ved Institut for Fødevarevidenskab

»Problemet er, at produkter, der er billige, ofte ikke er særlig sunde eller bæredygtige.«


Analysen skal anvendes til at udvikle nye fødevarer med det rette næringsindhold, som er rettet mod indkomstgrupper, hvor pengene er små.

Ifølge Alessia Trimigno skal forskerne nu kigge nærmere på, hvordan diæten ser ud i den fattigste del af befolkningen, og hvordan der kan skabes billige produkter med et højt næringsindhold, som tiltaler gruppen.

»Problemet er, at produkter, der er billige, ofte ikke er sunde eller bæredygtige. Derfor er det nødvendigt at vide, hvordan man præcis griber produkterne an, så de er til at betale, smager godt og accepteres af den fattige del af befolkningen. Det kan dog være en udfordring at udvikle et produkt, som vil blive accepteret af mange på tværs af lande og madtraditioner,« siger Alessia Trimigno.

Prøver fra fem lande

Studiet, der er baseret på 2.700 urinprøver fra i alt 1.300 personer fra Finland, Storbritannien, Italien, Serbien og Litauen, viser, at urin ændrer sig med det samme, alt efter hvad man spiser, og hvordan helbredet i øvrigt har det.

I modsætning til blod, som er længere tid om at reagere på ændringer i kroppen, tegner urin et øjebliksbillede af kroppens tilstand. Det skyldes, at urin indeholder såkaldte metabolitter, som er restprodukter fra kroppens forbrænding. Metabolitter sladrer om kostvaner, nuværende sundhedstilstand og anlæg for forskellige sygdomme – og altså også om indkomsten.

Forskerne kender dog kun cirka 100 ud af de i alt 10.000 metabolitter, der findes. Det fortæller Alessia Trimigno.

»I menneskets væsker kan vi se metabolitterne, som giver os en masse information om helbredets tilstand. Det er meget interessant, men det skal stadig undersøges meget mere, så vi kan forstå, hvorfor de opfører sig, som de gør,« siger hun.

Alessia Trimigno har sammen med et hold forskere fra Danmark stået for at analysere prøverne, som har vist, at især citronsyre og hippursyre findes i højere koncentrationer blandt velhavende personer. Blandt fattige er indholdet af de to syrer lavere, hvilket blandt andet forbindes med mangel på protein, frugt og fuldkorn.

Studiet har desuden vist, at Litauen er det land, hvor de økonomiske forskelle er tydeligst at spore.