Nyt studie: Afstand til hinanden kan være nødvendig frem til 2022

Det er ikke sjovt at skulle holde afstand til hinanden, men ifølge ny forskning, der bygger på data fra USA, kan det blive nødvendigt i ganske lang tid fremover. Helt indtil 2022 for i hvert fald USAs vedkommende.

Reportagebillede fra Metroen mod Københavns Lufthavn d.11 marts, 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Under coronakrisen har et af de hidtil bedste våben mod spredningen af smitten ligget i hænderne på hver enkelt medlem i samfundet. Ansvaret for at holde afstand til hinanden.

Mennesker overalt i verden er muligvis nødt til at udøve en vis grad af social afstand til og med 2022 for at stoppe spredningen af coronavirus på ny og for at holde presset på sundhedssystemerne nede. Det fremgår af ny forskning fra en gruppe Harvard-forskere.

Gruppen ved Harvard School of Public Health har analyseret data fra coronavirussen og covid19-sygdommen og skabt mulige scenarier for den aktuelle pandemi. Forskningen viser, at social afstand virker og er et vigtigt redskab til at hindre smitte – det vil det fortsat være, når der formentlig kommer nye bølger af smitte, skriver bl.a. Bloomberg og CNN.

»Sporadisk afstandtagen kan blive nødvendigt ind i 2022 med mindre sundhedskapaciteten øges markant eller behandling eller en vaccine bliver tilgængelig,« står der i rapporten:

»Selv i tilfældet af en udryddelse af virussen, bør overvågning af SARS-CoV-2 (coronavirussens officielle navn, red.) opretholdes, da en genopblussen af smitte er mulig helt frem til 2024.«

27. februar i år blev den første dansker smittet med coronavirus. Der var tale om en nyhedsredaktør fra TV 2, og på et efterfølgende pressemøde meddelte direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, at det på arbejdspladsen var vigtigt at holde to meters afstand til personer, der havde været i kontakt med redaktøren.

Kravet om afstand blev efterfølgende mere udtalt i myndighedernes anvisninger. 10. marts sagde regeringen, at det er vigtigt at tænke sig om, når man kører i busser, tog og metro. Man skal sørge for ikke at stå for tæt på hinanden og så vidt muligt undgå at benytte offentlig transport i myldretiden.

I en historisk appel til befolkningen understregede Dronningen 17. marts vigtigheden af tiltagene. I en tale på tv sagde hun, at det var vigtigt at udvise samfundssind, vaske hænder, blive hjemme og på den måde vise sammenhold i stedet for at være sammen fysisk. Talen blev sendt umiddelbart efter et pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) offentliggjorde et forbud mod forsamlinger på mere end 10 personer.

Også politiet har fået vide beføjelser til at håndhæve, at der bliver holdt afstand mellem personer. 8. april oplyste Rigspolitiet i en pressemeddelelse, at politiet nu har mulighed for at forbyde ophold på offentlige steder, hvis personer er for tæt på hinanden, og hvis politiets påbud ikke bliver overholdt.

Ifølge Harvard-forskernes fremskrivninger vil virussen vende ret hurtigt tilbage, når restriktionerne bliver ophævet. De skriver, at de er opmærksomme på, at en sådan langvarig afstandtagen, selv hvis den er periodisk, sandsynligvis vil have »dybtgående negative økonomiske, sociale og uddannelsesmæssige konsekvenser.«