Nyt forslag lægger op til drastiske ændringer af Københavns kunstige ø

Den planlagte Lynetteholm skal være grønnere, mere frodig og mere ambitiøs, end det ellers var planlagt. Det lægger et nyt forslag op til, der byder på nyt stort kystlandskab mod Øresund.

Der er lang vej igen for Lynetteholm, den kunstige ø i København. Projektet forventes først at være endelig afsluttet i 2070, og nu er der nye planer for øen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Byggeprojektet Lynetteholm – den stort anlagte kunstige ø i København mellem Nordhavn og Refshaleøen – står til at blive mere ambitiøst, end planerne ellers foreskrev det. Det skriver TV 2 Lorry.

I et nyt forslag for Lynetteholms natur skitseres en vision fra staten og borgmesterkontoret på Københavns Rådhus. Et 78 hektar stort grønt kystlandskab skal strække sig hele vejen langs Lynetteholms østkyst mod Øresund.

Landskabet skal bestå af et bredt bælte med afgræssede overdrev, selvgroet skov, krat og plantet skov af eg, fyr, lærk, røn, birk og forskellige buske, mens kystlinjen skal præges af laguner, hvor sand- og stenstrande omkranses af organisk designede høfder med stenbeskyttelse.

Med det nye forslag vendes det rekreative område mod øst og gøres markant større end tidligere, hvor det førhen skulle ligge på Lynetteholms inderside.

Tanken bag det nye forslag til Lynetteholms østkyst er, at et større og bredere naturpræget landskab bedre kan skærme mod stormfloder og afbøde bølger i forhold til det oprindelige forslag.

Parterne i forslaget vil prioritere det nye kystlandskab, så strækningen ud mod Øresund vil blive anlagt som noget af det første i projektet.

Lynetteholm blev præsenteret i 2018 af daværende overborgmester Frank Jensen (S) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Drypvis er der kommet flere oplysninger om og revisioner af planen for den kunstige ø. I august 2019 blev den flyttet omkring 250 meter længere mod øst ud i Øresund af hensyn til den kunstige ø Trekroner og havmiljøet omkring den.

Forslaget om etableringen af kystlandskabet indgår i en såkaldt VVM-undersøgelse af miljøpåvirkningerne ved anlægget af øen. Undersøgelsens resultater bliver offentliggjort og sendt i høring i løbet af denne uge.

Et forventet gode ved den nye kunstige ø er, at den kommer til at skabe nye boligområder, men nogle følger skeptisk med i udviklingen. Det gør forhenværende folketingsmedlem for Enhedslisten Pelle Dragsted, som i Information i slutningen af oktober frygtede, at Lynetteholmen ville blive boligspekulanternes ø frem for københavnernes.

Øen bliver bygget i etaper, og den første opfyldning af jord begynder i 2022, men hele projektet har dog lange udsigter og forventes først at stå færdigt om 50 år, i 2070.