Nyt analyseværktøj kan forudse, hvilke patienter der bliver hårdt ramt af corona: »Denne viden har potentialet til at redde liv«

I et nyt studie har forskere fra Københavns Universitet påvist, at fænomenet »celle fitness« kan forudsige, hvordan en person vil reagere på infektion med coronavirus. Håbet er, at opdagelsen kan forbedre vores evne til at håndtere pandemien.

Materialet til brug for den vigtige analyse, der med stor sandsynlighed kan forudsige, hvilke mennesker der er i fare for at blive alvorligt syge med coronavirus, kan påvises på basis af en almindelig covid-19-test i næsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens dele af den vestlige verden – herunder Danmark – er ved at vende tilbage til en mere almindelig hverdag efter coronakrisen, kæmper flere lav- og mellemindkomstlande stadig med smitte og frygt for nye udbrud.

Nu kan et nyt studie foretaget af forskere på Københavns Universitet forhåbentlig hjælpe disse lande med at kontrollere smitten.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Studiet viser, at en analyse af et bestemt protein, som findes på overfladen af vores celler, med stor sandsynlighed kan forudsige, hvilke patienter der er i fare for at blive alvorligt syg med corona.

»Celler har en såkaldt fitness-tilstand, og ved at analysere den kan vi forudsige indlæggelse eller dødsfald hos patienter med covid-19. Det gør denne biomarkør særlig anvendelig til at forudsige udfald på et tidligt stadie, især fordi den kan påvises på basis af en almindelig covid-19-test i næsen,« siger Rajan Gogna, professor på forskergruppen Won Group at the Biotech Research Camp & Innovation Centre ved Københavns Universitet.

En celle, der ikke er sund, udvikler sig ikke, som den skal. For eksempel fordi den er gammel, upålidelig, svag eller har lav metabolisme. Tidligere på året fandt forskerne frem til, at cellens fitness-tilstand kommer til udtryk gennem proteiner, som bliver kaldt »flower protein«.

Den information kan vise sig at være nyttig i de tidlige stadier af covid-19, fordi den med stor nøjagtighed kan forudsige, om patienten risikerer at ende på hospitalet og muligvis at dø af infektionen, eller om patienten kan forvente et mindre alvorligt sygdomsforløb.

»Metoden kan forudsige, hvem der har behov for at blive indlagt med en præcision på 78,7 procent. For dem, der ville få et mildt forløb, var sikkerheden 93,9 procent,« siger professor og gruppeleder Kyoung Jae Won.

Kan redde liv

Sidstnævnte betyder også, at man kan spare hospitalspladser på folk, der faktisk ikke har behov for det.

»Cellens fitness-tilstand som udtrykt i flower proteinerne kan være med til at forklare, hvorfor nogle
mennesker oplever en alvorlig reaktion på covid-19, ligesom det kan hjælpe os med at identificere
højrisikopersoner på forhånd. Denne viden kan være med til at redde liv, idet den kan advare dem, der har behov for at beskytte sig særlig godt – i hvert fald indtil de kan blive vaccineret. I nogle lande
stiller store dele af befolkningen sig tøvende over for vaccination. Men de har sjældent noget imod
at lade sig teste, og vi håber derfor, det her kan forbedre udfaldet,« siger Rajan Gogna.

Forskerne har analyseret såkaldte post-mortem prøver fra personer, der er døde af en covid-19-infektion, og næsepode-prøver fra personer med en tidlig covid-19-infektion.

Handler ikke kun om alder

Forskerne oplyser desuden i pressemeddelelsen, at cellens fitness-tilstand ikke kun afgøres af patientens alder, selvom vi herhjemme i Danmark ofte har set dødsfald blandt den ældre befolkning.

Forskerne fastslår, at det naturligvis spiller en rolle, men de har også set eksempler på 80-årige, der ikke er i højrisiko for at få et alvorligt forløb med corona.

»I lande som Indien, Indonesien og Brasilien er helt unge mennesker døde af covid-19. Og det er, fordi det ikke kun er alder, der påvirker sundhedstilstanden i cellerne i de øvre og nedre luftveje. Insulinsignalering, diabetes og forhøjet blodtryk kan ligeledes påvirke cellernes sundhedstilstand,« siger Rajan Gogna.

Forskerne bag analysen håber, at deres opdagelse kan være behjælpelig, fordi coronavirussen fortsætter med at præge lande verden over.

»Befolkningen i mange lande har brug for at kunne beskytte sig mod det værst tænkelige. Vi tror på, at de vil have gavn af vores opdagelse,« siger Rajan Gogna.