Nye tal viser, hvor mange ukrainere der er rejst hjem igen – for Iryna var det en tanke, hun ikke kunne glemme

Ikke alle, der har fået lov at blive i Danmark som flygtninge fra Ukraine, er blevet. Nye tal viser, hvor mange der er tale om.

Efter Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022, begyndte ukrainske flygtninge at sprede sig. På billedet ses flygtninge, som ankommer fra Ukraine til Moldova i grænsebyen Palanca i begyndelsen af marts 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Usikkerheden i Ukraine fik familien Hryniuk til at flygte til Danmark.

Men en anden form for usikkerhed nagede kort tid efter ankomsten. Efter 41 dage som flygtninge i Danmark blev det for meget, og Iryna Hryniuk tog sine børn under armen og rejste fra Smørum tilbage til Lviv i Ukraine.

Nye tal viser, at familien ikke er alene om at have forladt Danmark igen. I en oversigt fra Indenrigs- og Boligministeriet er der netop gjort status over, hvor mange ukrainere der har søgt om opholdstilladelse, hvor mange der har fået den – og hvor mange der er rejst igen.

Frem mod slutningen af 2022 modtog ministeriet 36.949 ansøgninger om opholdstilladelse efter særloven, som kan give ukrainske statsborgere dansk opholdstilladelse i to år ud fra visse kriterier – heraf er 32.126 personer blevet visiteret, hvilket vil sige, at de er blevet tildelt en bopælskommune.

For eksempel er der kommet 8.492 ukrainske statsborgere til hovedstaden, 4.633 til Sjælland og 8.464 til Midtjylland, når man ser på regionerne.

Men det er ikke alle, der har lyst til at blive i Danmark. Indtil videre er 3.600 ukrainske statsborgere rejst igen –  ud af de omkring 32.400 personer, der 18. december havde fået opholdstilladelse. Det fremgår ikke af notatet, om de også var blevet visiteret til en kommune.

Antallet svarer til cirka 11 procent af dem, der har fået opholdstilladelse.

Men om de er rejst til et andet land eller helt hjem til Ukraine, vides ikke.

En tanke, der ikke kan slås ud

Da Berlingske talte med Iryna Hryniuk i april, var det blot to måneder efter invasionen af Ukraine, som officielt begyndte 24. februar 2022.

Hun var rejst til Smørum, fordi hendes søster og svoger boede der, og søgte om opholdstilladelse gennem Ballerup Kommune. Men for Iryna føltes det usikkert, at det ikke gik »lynhurtigt«, og at hun ikke vidste, om de ville få et sted at være. Derfor fik hun en tanke, hun ikke kunne glemme:

»Mit hjem er stadig i Ukraine. Mit hus er ikke ødelagt. Jeg kan bo der, og der kan jeg være mig selv. Der besluttede jeg mig for at tage hjem,« sagde hun dengang til Berlingske.

I Furesø Kommune rejse 40 af de dengang 150 flygtninge ud af Danmark i maj – nogle fordi de tog til Italien, hvor de kendte andre flygtninge, og nogle, fordi de ville hjem til Ukraine, efter at der igen var kommet ro i deres område.

De nye tal viser ikke, hvor mange flygtninge der er rejst, fordelt på kommune eller region.

Og, lyder det fra ministeriet, tallene er ikke endelige: Der kan komme efterregistreringer, og i antallet af ansøgninger om opholdstilladelse indgår både ansøgningerne samt genoptagelses- og hjemvisningssager, og derfor kan den samme person være repræsenteret flere gange i den opgørelse – dog ikke i opgørelsen over, hvor mange der er rejst ud af Danmark