Nye smittetal får Pia Kjærsgaard til at kræve »ghettoer« lukket

Ghettoer bør lukkes ned på grund af den stigende smitte blandt indvandrere, lyder det fra Pia Kjærsgaard. Den konkrete udmøntning af det foreslag kunne være et udgangsforbud, siger hun til DR.

Dansk Folkepartis tidligere formand Pia Kjærsgaard mener, at ghettoer helt bør lukkes for at komme smitten blandt etniske minoriteter til livs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Stigningen i smitten blandt gruppen af indvandrere i Danmark kræver drastiske handlinger, mener Dansk Folkepartis forhenværende formand, Pia Kjærsgaard, ifølge DR Nyheder.

Over de seneste uger er smittetallet steget drastisk i Danmark og fra uge 30 til 31 er antallet af bekræftede smittede næsten fordoblet.

I uge 31 var 494 konstateret smittet med coronavirus, og en væsentlig del af dem – 63 procent – er indvandrere.

Statens Serum Institut (SSI) meldte tirsdag ud, at fjerde fase af genåbningen, der skal forhandles i næste uge, ikke med god samvittighed kan anbefales. Tidligere på dagen gik epidemiolog og faglig direktør for Infektionsberedskab på SSI, Kåre Mølbak, ud med samme vurdering i Ingeniøren.

Pia Kjærsgaard mener også, at tallene er bekymrende, men hun kræver en helt anden form for handling.

»Man må lukke ghettoerne, hvor langt de fleste bor, i en periode. Man må undersøge, hvem der er smittet, og hjælpe dem ud, der ikke er smittet. Jeg er sikker på, at langt de fleste af de somaliere (i Aarhus, red.) bor i en ghetto. Og så må man lukke den, indtil den her virus er bragt ned på nul,« siger Pia Kjærsgaard til DR.

Hun uddyber, at en lukning kunne praktiseres ved et udgangsforbud for personer, der bor i udsatte områder. Det vigtigste er, siger hun til DR, at beboerne ikke kommer ud i samfundet.

Stigningen i smitten herhjemme er båret på vej af særligt to store udbrud. Det ene er i Ringsted, hvor flere ansatte på Danish Crown-slagteriet i byen er konstateret smittet. Ansatte der overvejende er polakker.

Det andet er i Aarhus, hvor 61 ud af 78 smittede havde somalisk baggrund.

Mandag meddelte Statens Serum Institut, at smitten er steget flere steder i landet, og at stigningen ikke udelukkende kan forklares ud fra de udbrud, som instituttet har kendskab til.

Etnisk slagside

»Vi har ikke en entydig forklaring på, hvorfor der er flere med en anden etnisk herkomst blandt tilfældene. Dette er observeret tidligere og kan både skyldes, at disse borgere i højere grad arbejder i fag med menneskekontakt, at de bor tættere sammen i større familier, eller der i højere grad introduceres virus udefra i disse miljøer. Det arbejder vi på at få mere viden om,« sagde Tyra Grove Krause, overlæge, afdelingschef, Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Det har været kendt i nogen tid, at smitten har en etnisk slagside. Det er et faktum, men det vides ikke med sikkerhed hvorfor. Forhenværende adm. direktør i SSI, Nils Strandberg Pedersen, sagde 31. juli til Berlingske, at der er visse teser.

»Der er selvfølgelig det forhold, at man har et stærkt familiært sammenhold i indvandrerkredse. Det er klart, at man bakker op om sin familie, når man er marginaliseret i samfundet. Det er ikke så mærkeligt, men det betyder noget,« sagde han.

Pia Kjærsgaards tese er imidlertid, at gruppen med anden etnisk baggrund ikke tager problemet og anbefalingerne alvorligt.