Ny undersøgelse: Mindre end en femtedel af danskerne er optimistiske over for økonomiens fremtid

Danskerne er ikke optimistiske i forhold til hvor hurtigt økonomien kan finde fodfæste efter coronakrisen, og det har indflydelse på måden, hvorpå folk bruger deres penge, viser en ny undersøgelse fra konsulentvirksomheden McKinsey.

IKEA har genåbnet deres varehuse efter nogle ugers coronanedlukning. Tirsdag 28. april var der stadigvæk lang kø foran varehuset i Gentofte. Ifølge en spørgeundersøgelse er mange danskere pessimistiske over for dansk økonomis fremtid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sammen med et utal af mærkbare konsekvenser for det danske samfund og økonomien har coronakrisen også sat sig spor i befolkningens forbrugsmønstre.

Vi holder pengepungen tættere på kroppen. Det fremgår blandt andet af en forbrugerundersøgelse, som konsulentvirksomheden McKinsey har lavet.

Selv om det kunne gå betydeligt værre for Danmark sammenlignet med andre lande, er der blandt befolkningen ikke meget optimisme at spore i forhold til økonomiens udvikling.

Undersøgelsen viser, at mindre end en femtedel af danske forbrugere fastholder et optimistisk syn på den nære fremtid og tror på, at samfundsøkonomien kommer sig hurtigt oven på krisen. 18 pct. tror, at økonomien vil komme til hægterne i løbet af to til tre måneder og vokse sig lige så stærk som før epidemien. 67 pct. er »usikre« og mener, at økonomien formentligt vil være ramt i seks til 12 måneder eller længere og vil derefter stagnere eller vokse langsomt derefter.

Danskerne er pessimistiske

15 pct. af de adspurgte erklærer sig pessimistiske og mener, at coronakrisen vil have langvarige konsekvenser for samfundsøkonomien og vil føre til en recession.

I de seneste dage er flere store og traditionsrige virksomheder i Danmark blevet ramt hårdt af konsekvenserne af nedlukningen af store dele af landet. Mandag i denne uge stod det klart at den danske boghandel Arnold Busck efter 124 års virke går konkurs og lukker alle sine 29 butikker. Arnold Busck har de seneste to år haft underskud, og coronakrisen var dråben, der fik bægeret til at flyde over for den gamle virksomhed.

Tirsdag meddelte flyselskabet SAS, at de kommer til at fyre 5.000 medarbejdere i norden, hvoraf 1.700 skal fyres i Danmark.

McKinseys undersøgelse har også kigget nærmere på, hvordan befolkningens mulighed for at arbejde er blevet berørt af covid-19.

56 pct. svarer, at deres muligheder for at få privatøkonomien til at hænge sammen ikke er blevet forværret under coronakrisen. Kun 8 pct. svarer, at det er tilfældet.

Holder fast i pengepungen

Det er heller ikke mange, som føler, at deres indkomst er blevet påvirket negativt af coronavirussens følgevirkninger. 9 pct. erklærer sig enige i, at det er tilfældet.

Alligevel er danskerne tilsyneladende påpasselige med, hvordan de bruger deres penge, og i særlig grad under den verserende krise, viser undersøgelsen.

23 pct. af befolkningen svarer, at de bliver nødt til at passe på, hvordan de bruger deres penge på grund af samfunds- og privatøkonomien. 48 pct. erklærer sig helt eller delvist enig.

I de danske husholdninger svarer knap en fjerdedel af befolkningen (24 pct.), at privatforbruget de seneste to uger har været reduceret enten en smule eller i højere grad. Der, hvor befolkningen forventer at spare fremover er i høj grad på restaurantbesøg, indkøb af tøj, køretøjer, brændstof til bilen og rejser.

I stedet regner de adspurgte i undersøgelsen med, at bruge mere tid på andre ting såsom at fikse ting i hjemmet (32 pct.), læse nyheder på nettet (27 pct.) og se film og TV-serier (26 pct.).