Ny undersøgelse afslører danskeres opbakning til demonstrationer under coronakrisen – og den er ikke stor

De fleste af de adspurgte i en ny undersøgelse foretaget for Berlingske bakker op om den overordnede sag, som Black Lives Matter Denmark demonstrerer for. Men – mener de fleste – det er ikke ensbetydende med, at det er forsvarligt at deltage i demonstrationerne.

Søndag den 7. juni arrangerede Black Lives Matter Denmark en demonstration i København. En ny undersøgelse viser, at deltagelsen i demonstrationerne under coronakrisen ikke nyder opbakning i befolkningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Torsdag eftermiddag finder endnu en demonstration fra foreningen Black Lives Matter Denmark sted i det indre København.

Demonstrationerne og foreningen med stifter Bwalya Sørensen i spidsen har siden maj vakt hed debat om racisme i USA såvel som i Danmark.

I en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Berlingske er et udsnit af befolkningen blandt andet blevet spurgt om, hvorvidt de mener, at man bør deltage i demonstrationerne.

Ikke stor opbakning

Selvom de fleste af de adspurgte mener, at sagen er relevant, er det ikke ensbetydende med, at demonstrationerne i Danmark nyder stor opbakning.

Ikke for tiden i hvert fald.

Kantar Gallup spørger danskerne, om man bør holde sig fra demonstrationer for at mindske risikoen for at sprede coronavirus.

Her er svaret over en bred kam et stort »ja«. 77 procent af befolkningen mener, at man under coronakrisen bør holde sig fra at demonstrere.

De danske demonstrationer har tiltrukket titusindvis af deltagere, og det har sat gang i debatten om, hvorvidt det er klogt, når der under andre omstændigheder stadig er et forsamlingsforbud for at undgå smittespredning.

Søndag den 7. juni afholdt Black Lives Matter Denmark en demonstration i København, hvor omkring 15.000 deltagere var mødt op. Siden er det kommet frem, at mindst én person ved demonstrationen var smittet med coronavirus.

Det fik sundheds- og ældreminister Magnus Heunike (S) til at opfordre samtlige deltagere til at blive testet, uanset om man har symptomer eller ej.

Black Lives Matter Denmark skriver på Facebook, at der ved torsdagens demonstration vil være masker og sprit til deltagerne.

95 procent af de adspurgte, som også stemmer på Dansk Folkeparti, mener, at man bør holde sig fra demonstrationerne.

Hos dem, der stemmer på Alternativet, er holdningen delt på midten 50/50.

Opbakning til sagen

Demonstrationerne blussede som bekendt op i USA, efter at afroamerikaneren George Floyd 25. maj døde i politiets varetægt, da en hvid betjent i otte minutter og 46 sekunder pressede sit knæ mod hans hals. George Floyd er nu blevet symbolet på det, som ifølge demonstranterne er gennemgribende uretfærdigheder og strukturel racisme i landet.

Hjemme i Danmark er befolkningen i undersøgelsen blevet spurgt, hvor relevant de finder det at udvise respekt for George Floyd.

I undersøgelsen svarer størstedelen, 64 procent, at det er enten »meget relevant« eller »delvist relevant«. 18 procent mener, at det enten er meget eller delvist irrelevant.

På spørgsmålet om, hvorvidt det overhovedet er relevant at sætte fokus på racisme i Danmark, er der generelt bred enighed.

Det er det enten helt eller delvist, mener 70 procent af de adspurgte.

Gruppen af personer, der stemmer på Dansk Folkeparti, er dem, som i lavest grad mener, at det er relevant at udvise respekt for George Floyd. 56 procent af dem synes, at det enten er delvist irrelevant eller meget irrelevant.

Herefter kommer Nye Borgerlige – 13 procent mener, at det er delvist irrelevant, 38 procent at det er meget irrelevant.

Kantar Gallup har spurgt et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år – i alt har 1.004 personer deltaget i undersøgelsen.