Ny storstilet plan skal sikre danskerne milliarder - der er dog en særlig bekymring

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Administrerende direktør hos Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen og statsminister Mette Frederiksen (S) under møde, hvor Statsministeren er vært ved et møde for Grønt Erhvervsforum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen og velkommen til denne uges første nyhedsoverblik.

Det er ugen, hvor de to præsidentkandidater i USA, den siddende præsident Donald Trump og den tidligere vicepræsident Joe Biden, for første gang mødes i en direkte TV-duel. Det sker tirsdag.

Biden rettede i weekenden et personligt angreb mod Trump og sagde, at Trump kun kan finde ud af at rette personlige angreb. Trump svarede søndag ved at kræve, at hans 77-årige modstander bliver testet for doping. Ja, det skal nok blive interessant i morgen.

Men nu til dagens nyheder. Først får du en opdatering på de seneste coronatal.

Bekræftede smittede i Danmark: 26.637 (+424)
Antal indlagte: 95 (-2)
Antal indlagte på intensiv: 17
Antal bekræftede døde i Danmark: 649 (+1)
Antal bekræftet overstået smitte: 19.650
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 32.994.213
Antal døde på verdensplan: 996.682

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Og så til de øvrige nyheder:

Ny storstilet plan skal nå klimamål og sikre danskerne milliarder

Vi starter i dagens Berlingske, hvor vi kan fortælle, at Dansk Industri ovenpå coronakrisen nu lancerer en ny storstilet 2030-plan, der skal sikre, at Danmark når i mål med 2030-målet om en 70-procents reduktion af CO2 , og som samtidig skal skabe 110.000 nye private jobs og øge velstanden med 100 milliarder.

Erhvervsorganisationen har endvidere i sin plan »Danmark tilbage til fremtiden« en målsætning om, at planen skal gøre alle indkomstgrupper i Danmark mere velstående.

»Vi har en ambition om, at i en tumultarisk verden, der bliver mere og mere ulige, skal vi være en ø, hvor alle indkomstgrupper får bedre muligheder og har tillid til hinanden. Et harmonisk samfund er også et mere omstillingsparat samfund, som der i den grad er behov for netop nu,« siger Dansk Industris topchef, Lars Sandahl Sørensen, i et interview til Berlingske.

Lars Sandahl Sørensen har dog også en særlig bekymring. Det kan du læse meget mere om i historien her

Mandlig partner i stort advokatfirma har krænket kvinder i flere år

Vi springer videre til en sag i den versende #MeToo-debat, der breder sig med grove eksempler på sexisme, krænkelser og chikane i efterhånden flere brancher. Nu kan Berlingske fortælle, at en mandlig partner i et stort advokatfirma tidligere på året blev fyret efter flere sager om krænkelser.

En nu tidligere partner i advokatfirmaet Bruun & Hjejle var i 2017 involveret i en sag, hvor han til en sommerfest havde befamlet to yngre kvinder. Og til en nytårsfest i år var den så gal igen. Her nåede den nu afskedigede partner at forgribe sig på op mod syv kvinder.

»Når vi ser tilbage på det i dag, kunne vi ønske, at vi havde ophævet samarbejdet tidligere«, lyder det fra Bruun & Hjejles managing partner, Karsten Kristoffersen.

Men hvorfor gik de to kvinder fra episoden i 2017 ikke til ledelsen og klagede i første omgang? Det kan du læse meget mere om i historien her.

Mediekritik: Det forvrængede syn på #metoo skyldes DR og TV 2

Og når vi er ved #MeToo, så kan Berlingske i dag bringe en kronik af to kandidatstuderende i Medievidenskab på Roskilde Universitet, der har undersøgt samtlige nyhedsindslag i TV avisen og TV 2 Nyhederne i perioden fra #MeToo-bevægelsens spæde start 15. oktober 2017 og frem til 1. november 2018.

Ud fra indslagenes vinkling og produktion har de to kandidatstuderende fire fremtrædende tendenser, der fører til en kras kritik af de to public service-medier:

»Hvad er meningen med public service, når de to mediemastodonter belyser et så vigtigt emne som #metoo så useriøst på en måde, hvorpå kvinder beskyldes for at være for nærtagende?«, skriver Ida Pommerencke-Vilmand og Kristian Mølengracht i kronikken, som du kan læse her.

»Tragikomisk«: Nu er Danmark historisk afhængig af den russiske gasrute, som vi selv har kritiseret i flere år

Regeringen har ofte markeret sig med en hård kritik af en undersøisk russisk gasrute gennem Østersøen, og Mette Frederiksen (S) understregede Danmarks position, da hun tidligere på måneden advarede de øvrige EU-lande mod afhængighed af de undersøiske gasledninger, som Rusland bygger i Østersøen.

Nu viser det sig, at advarslen lige så godt kunne have været rettet mod Danmark selv. Hvordan det helt konkret hænger sammen, kan du læse meget mere om her.

EU bremser dansk tiltag mod rygning

Et flertal i Folketinget besluttede forrige år, at forbyde e-cigaretter med smag af for eksempel slik, frugt og vanilje, da disse søde smage kunne få børn til at prøve e-cigaretter, hvilket øger risikoen for at de unge begynder at ryge. Men det forbud er nu sparket til hjørne af EU-Kommissionen, det skriver Jyllands-Posten.

Kommissionen mener, at forbuddet strider imod tobaksdirektivet, da dette kun tillader forbud mod smag i cigaretter og rulletobak og altså ikke i andre rygeprodukter som e-cigaretter. Du kan læse hele historien her

Det sker i dag

Der er ikke umiddelbart de store begivenheder i kalenderen i dag. Men som altid er det værd at holde øje med de nyeste tal for corone klokken 14. Og så spiller to lokale fodboldhold, FC Nordsjælland og Lyngny, mod hinanden i Superligaen klokken 19:00 i aften.