Ny måling viser for første gang, hvad danskerne synes om regeringens Rwanda-plan

Der har ikke været meget opbakning blandt regeringens støttepartier til at sætte asylansøgere på et fly med kurs mod Afrika. Faktisk tværtimod. Men nu får regeringspartiet måske opbakning på anden vis.

Asyllejre uden for Europa er regeringens hjerteblod, men ingen aftale er endnu faldet på plads. Trods politisk modstand arbejder udlændingeminister Kaare Dybvad Bek (S) videre med planerne. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens plan om at flyve flygtninge og migranter til Rwanda har skabt ualmindelig meget debat blandt politikerne på Christiansborg.

De Radikale og politisk leder Sofie Carsten Nielsen har sågar truet med at trække støtten til regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S).

Nu viser en måling for første gang, hvad danskerne synes om et dansk modtagecenter i Afrika.

Og på trods af at det kontroversielle forslag har mødt kritik fra flere sider, er en stor del af befolkningen positive stemt over for ideen.

Således erklærer 48 procent af befolkningen sig enten helt eller delvist enig i, at asylansøgere bør sendes fra Danmark til Rwanda. 27 procent er uenig, mens resten er uafklarede.

Det viser en måling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Jyllands-Posten.

Arbejder ufortrødent videre

Regeringen har endnu ikke en aftale med Rwanda om at modtage Danmarks asylansøgere. Men allerede i 2018 fremlagde Socialdemokratiet første gang ønsket om et modtagecenter i et tredjeland.

Det er hjerteblod for regeringen på linje med Arne-pensionen, og trods kritik arbejder den videre med planerne, udtalte udlændingeminister Kaare Dybvad Bek (S) for få dage siden til Berlingske.

»Vi arbejder ufortrødent videre på at realisere vores ambition. Hvis man kaster håndklædet i ringen, kommer man jo i hvert fald ingen vegne. Bare fordi noget ikke kan gennemføres med et fingerknips, betyder det ikke, at det ikke kan gennemføres. Store forandringer kræver vedholdenhed,« siger udlændingeministeren.

Sidste år blev en ændring af udlændingeloven vedtaget, der gør det muligt at oprette et modtagecenter uden for Europa.

Det skete med opbakning fra blå partier. Alle regeringens støttepartier er imod den nuværende plan for et modtagecenter i Rwanda.

Ideen om lige præcis Rwanda som det tredjeland er Socialdemokratiet dog ikke ene om.

I april indgik Storbritannien en aftale med Rwanda om at sende asylansøgere til landet.