Bent Winther: De Radikales trussel er dramatisk – men også lidt en gratis omgang

Lynanalyse: Planerne om et modtagecenter i Rwanda bliver næppe til noget på denne side af et valg. Men det kan få stor betydning, når næste regeringspuslespil skal gå op, mener Berlingskes politiske kommentator.

Bliver Rwanda-plan til virkelighed, kan Sofie Carsten Nielsen ikke se for sig, at R støtter regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens planer om at sende asylansøgere på et fly til Rwanda, når de kommer til Danmark, får nu betydning for samarbejdet med støttepartiet De Radikale.

Partiet politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, truer nemlig med at trække støtten til Mette Frederiksens (S) regering inden et valg, hvis planerne bliver til virkelighed. Det siger hun til Jyllands-Posten.

Men selvom meldingen virker hård, er den det næppe, siger Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther. I hvert fald ikke lige nu.

»Det er dramatisk, at et støtteparti på den måde truer regeringen. Men det er også lidt en gratis omgang, eftersom planerne næppe bliver til noget på denne side af et valg,« siger han.

Regeringen har endnu ikke en aftale med Rwanda om at modtage Danmarks asylansøgere. Men allerede i 2018 fremlagde Socialdemokratiet første gang ønsket om et modtagecenter i et tredjeland.

Og derfor kommer De Radikales melding næppe til at rokke ved planerne. Det er nemlig hjerteblod for regeringspartiet på linje med Arne-pensionen, siger Bent Winther.

»Socialdemokratiet opgiver på ingen måde planerne, som er en vigtig del af regeringens eksistensberettigelse. Modtagecentre er et centralt løfte fra seneste valgkamp.«

Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Kan blokere for De Radikale i regering

Selvom regeringen nok ikke færdiggør en aftale på denne side af et valg, kan truslen fra Sofie Carsten Nielsen få betydning efter næste valg, hvor Mette Frederiksen har åbnet for en flerpartiregering.

Her bliver opgøret om asyllejren nemlig hel central for regeringspuslespillet, vurderer kommentatoren.

»Det kan blokere for, at De Radikale bliver en del af en socialdemokratisk ledet regering,« siger Bent Winther.

Hvis det kommer dertil, at De Radikale efter et valg skal forhandle et regeringsgrundlag med Socialdemokratiet og andre partier, så er det eneste, de har at true med, at de vil støtte en blå statsminister, hvis ikke de får deres vilje, mener kommentatoren.

Men det er ikke sikkert, at de får lettere ved at finde støtte i den blå side af Folketinget.

»Radikale spiller højt spil, fordi der et bredt flertal i Folketinget bag modtagecentre i lande uden for EU,« siger Bent Winther.