Ny dansk forskning: Derfor bør du overveje at putte mælk i kaffen

Er det bedst at drikke americano eller caffe latte? Et nyt studie fra Københavns Universitet tyder på, at kombinationen af kaffe og mælk har en sundhedsmæssig bonus.

Kaffebønner indeholder poplyphenoler, mens mælk er rigt på protein. Kombinationen af de to kan have en antiinflammatorisk effekt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tony Gentile/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du mere til mælk med en sjat kaffe i end den rene, sorte vare? Så er der muligvis gode nyheder til dig.

Noget så simpelt som kaffe med mælk kan nemlig have en antiinflammatorisk effekt på mennesker.

Det tyder et nyt studie fra Københavns Universitet, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Agricultural and Food Chemistry, på.

Forklaringen skal findes i en gruppe antioxidanter, som går under navnet polyphenoler – og som kaffebønner er fyldt med.

Man ved, at polyphenoler er med til at mindske såkaldt oxidativt stress i kroppen, som ofte forårsager inflammation.

Men meget tyder altså på, at polyphenolerne er endnu mere effektive inflammationsbekæmpere, når de får følgeskab af protein.

Det er her, mælken kommer ind i billedet.

Dobbelt så god

Inflammation, eller betændelse, kan opstå i kroppen, når fremmede stoffer som bakterier og virus kommer ind. Immunforsvaret reagerer ved at udsende hvide blodlegemer og kemiske stoffer for at beskytte kroppen.

I det nye studie har forskere fra Institut for Fødevarevidenskab og Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet undersøgt, hvordan polyphenoler opfører sig, når de sættes sammen med aminosyrer, som proteiner er opbygget af.

Forskerne påførte immunceller en kunstig inflammation. Nogle af cellerne fik kun polyphenoler, mens andre fik polyphenoler i kombination med aminosyrer.

Det viste sig, at immuncellerne, som fik kombinationen, var dobbelt så gode til at bekæmpe inflammationen.

Det er oplagt at forestille sig, at denne cocktail også kunne have gavnlig effekt på inflammation i mennesker, siger Marianne Nissen Lund, professor ved Institut for Fødevarevidenskab, i en pressemeddelelse:

»Det skal vi nu undersøge nærmere, i første omgang i dyr, og så håber vi, at vi kan få forskningsmidler til at undersøge det i mennesker også.«

Hurtig reaktion

Forskerne har i tidligere studier påvist, at polyphenolerne binder sig til proteiner i blandt andet kødprodukter, mælk og øl.

I et andet nyt studie har de testet, om molekylerne binder sig til hinanden i en polyphenolholdig kaffedrik med proteinholdig mælk. Svaret er ja.

»Vores resultat viser, at reaktionen mellem polyphenoler og proteiner også sker i nogle kaffedrikke med mælk, som vi har undersøgt. Faktisk sker reaktionen så hurtigt, at den er svær at undgå i alle de fødevarer, vi indtil nu har undersøgt,« siger Marianne Nissen Lund

»Jeg vil tro, at der sker en lignende reaktionen mellem polyphenoler og aminosyrer i eksempelvis en kødret med grøntsager eller en smoothie, hvis man sørger for at få noget protein med, for eksempel mælk eller yoghurt.«