Nu kan alle danskere se, hvornår de tilbydes vaccine: Se planen her

Nu ventes alle voksne danskere færdigvaccineret allerede i juli. Det viser en opdateret prognose fra Sundhedsstyrelsen, hvor vaccinen fra AstraZeneca igen medregnes. Desuden bliver vaccinerne fremover fordelt alene ud fra et kriterium om alder, når målgruppe 5 med de særligt udsatte er færdigvaccineret.

Vaccinationen med Moderna vaccinen til 85+ borgere er igang i Brønderslevhallen, torsdag den 4. februar 2021. Det er første gang Moderna anverndes i Danmark. Konkret er der tale om de ældste borgere i målgruppen. Dermed er Nordjylland den første region i landet, der påbegynder vaccination af denne nye målgruppe.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu spås alle voksne borgere færdigvaccineret i juli, og fremover bliver alle voksne danskere tilbudt vaccine i en rækkefølge ud fra deres alder.

Det viser en opdateret vaccinationskalender fra Sundhedsstyrelsen.

Prognosen for færdigvaccination er rykket tre uger frem, fordi myndighederne nu igen medregner vacciner fra AstraZeneca, bekræfter Sundhedsstyrelsen over for Berlingske.

Myndighederne har dog fortsat sat brugen af doser fra AstraZeneca på pause frem til 29. marts, efter indberetninger om flere tilfælde med alvorlige blodpropper i Danmark og andre europæiske lande. Og det er endnu ikke besluttet, om vaccinerne tages i brug igen, lyder det.

Selv hvis AstraZenecas vacciner igen kan tages i brug, bliver det med færre doser end tidligere antaget. »Forventning til AstraZeneca-leverancer er halveret« står der i bunden af den nye kalender.

Da myndighederne i sidste uge valgte at sætte brugen af AstraZenecas vaccine på pause, blev der lavet en vaccinationskalender ud fra et scenario om, at AstraZenecas vacciner ikke blev taget i brug igen. I det scenario stod den voksne befolkning først til at være færdigvaccineret i august.

Alder frem for alt

I den nye kalender prioriterer Sundhedsstyrelsen i langt højere grad vaccinerne til befolkningen ud fra alder.

»Da høj alder er en væsentlig selvstændig risikofaktor for at blive alvorligt syg med COVID-19, er det afgørende, at vaccinationsindsatsen lægges om nu, sådan at alder bliver udslagsgivende for, hvornår man får tilbud om vaccination,« lyder det fra styrelsen.

I øjeblikket er målgruppe 5 med borgere i særlig øget risiko ved at blive færdigvaccineret, og når man er færdig med denne gruppe tidligt i april, fortsætter vaccinerne alene ud fra alderskriterier.

De 80-84-årige ventes nu at være vaccineret ved udgangen af april, mens de 75-79-årige ventes færdigvaccineret tidligt i maj.

Når man kommer ned til aldersgrupperne under 50 år, så er de yngste 16-19-årige rykket frem i køen. De står til at blive vaccineret samtidig med de 45-49-årige.

Imens er borgere i aldersgruppen 30-34 år rykket allerbagerst i køen. De ventes først at blive vaccineret fra midten af juni til slutningen af juli.

Det hele er fortsat prognoser med forbehold for nye ændringer i vaccineleverancerne.

»Vi er nu så langt med udrulningen af vaccinerne, at langt de fleste af de allerældste og de mest sårbare borgere enten er færdigvaccineret eller godt på vej til at blive det. Samtidig vil vi meget snart se, at vaccinerne begynder at komme til landet i langt større mængder, end vi har set hidtil. I den situation giver det god mening at justere målgrupperne, så vi kan få rullet de mange vacciner ud så hurtigt og så effektivt, som overhovedet muligt,« siger overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

I regionerne, som står for opgaven med at vaccinere borgerne, har der længe været et ønske om at prioritere ud fra alder for at mindske forvirringen.

Jokeren med AstraZeneca

I over en uge har indberetninger om blodpropper skabt usikkerhed om vaccinationsplanen ikke alene i Danmark, men i flere EU-lande.

Allerede tirsdag i sidste uge meddelte Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), at man undersøgte indberetninger fra Østrig, hvor flere personer, der er blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine, har fået blodpropper. I ét tilfælde er en 49-årig kvindelig sygeplejerske død.

Efter en indberetning i Danmark, hvor en 60-årige kvinde døde af blodpropper, et lavt antal blodplader og blødning, valgte Sundhedsstyrelsen torsdag i sidste uge at sætte brugen af AstraZenecas vaccine på pause i to uger, mens det undersøges, om der er nogen sammenhæng.

AstraZeneca meddelte 14. marts, at selskabet har modtaget 37 meldinger om blodpropper på tværs af 17 millioner vaccinerede i EU og Storbritannien.

EMA oplyste 11. marts, at de har modtaget indberetning om 30 tilfælde med blodpropper blandt knap fem millioner vaccinerede.

Med de få indberetninger i forhold til det store antal vaccinerede har både EMA og WHO flere gange slået fast, at de fortsat anbefaler brugen af vaccinen.

EUs bivirkningskomité (PRAC) ventes torsdag at fremlægge konklusionen på deres undersøgelser af indberetningerne om blodpropper.