Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der vaccineres ikke længere med coronavaccinen fra AstraZeneca i Danmark.
Vaccinen er blevet suspenderet i 14 dage, efter der har været indberetninger om alvorlige tilfælde af blodpropper hos personer, der er blevet vaccineret med denne vaccine i flere EU-lande, oplyser Sundhedsstyrelsen.
Der har været én indberetning i Danmark, og den vedrører et dødsfald for en 60-årig kvinde, oplyser Lægemiddelstyrelsen. Indberetningen til styrelsen skete mandag i denne uge, og styrelsen er nu ved at indsamle yderligere viden om personen og forløbet.
Det kan endnu ikke konkluderes, om der er nogen sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne, men de europæiske lægemiddelmyndigheder har iværksat en undersøgelse af AstraZeneca-vaccinen.
Og ud fra et forsigtighedsprincip har danske myndigheder altså standset brugen af vaccinen.
»Vi ved endnu ikke, om blodpropperne og det danske dødsfald skyldes vaccinen, men det skal nu grundigt undersøges for en sikkerheds skyld,« udtaler enhedschef Tanja Erichsen fra Lægemiddelstyrelsen i en meddelelse.
Indtil videre har 142.102 personer i Danmark fået første stik med vaccinen fra medicinalselskabet AstraZeneca, der er udviklet sammen med Oxford University, skriver Ritzau på baggrund af tal fra Statens Serum Institut (SSI).
Forventet færdigvaccination er udskudt fire uger
Borgere var ellers mødt op til aftalt tid i dag for at blive vaccineret, men flere vaccinationscentre har måttet sende folk hjem igen uden et stik i armen på grund af suspenderingen af vaccinen.
Desuden er prognosen for, hvornår alle voksne danskere er færdigvaccineret, blevet udskudt. Nu forventer myndighederne først, at alle voksne danskere er blevet tilbudt vaccination midt i august, viser en opdateret vaccinationskalender.
Således er prognosen for vaccination på få uger rykket fra, at man forventede at have en færdigvaccineret befolkningen i juni, til at man nu ser hen mod sensommeren.
»Vi er midt i den største og vigtigste vaccinationsudrulning i danmarkshistorien. Og lige nu har vi brug for alle de vacciner, vi kan få. Det er derfor ikke nogen let beslutning at sætte én af vaccinerne på pause,« lyder det fra Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, i en meddelelse:
»Men netop fordi vi vaccinerer så mange, så er vi også nødt til at reagere med rettidig omhu, når der er viden om mulige alvorlige bivirkninger. Det er vi nødt til at få afklaret, før vi kan fortsætte med at bruge vaccinen fra AstraZeneca.«
Det er de endnu ikke færdigvaccinerede personer i målgruppe 4 med frontpersonale, der nu får udskudt første og andet vaccinestik. For de to andre EU-godkendte coronavacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna skal gå til de ældre og svage.
»Vi mangler stadig at tilbyde vaccine til knap en million ældre mellem 65 og 84 år, og vi er nødt til at prioritere benhårdt, så de får de to andre vacciner, vi har nu,« udtaler Søren Brostrøm i meddelelsen fra Sundhedsstyrelsen.
22 tilfælde af blodpropper blandt tre millioner europæere
Allerede tirsdag meddelte Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), at man undersøgte indberetninger fra Østrig, hvor flere personer, der er blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine, har fået blodpropper. I et tilfælde er en 49-årig kvindelig sygeplejerske død.
Den første vurdering fra EMA er, at der ikke er nogen sammenhæng mellem de vaccinerede østrigers blodpropper og AstraZenecas vaccine. Men samtidig meddeler EMA i en pressemeddelelse, at dets sikkerhedskomité nu gennemgår indberetningerne fra EU-landene omkring AstraZeneca-vaccinen.
I pressemeddelelsen skriver EMA, at det »foreløbigt tilgængelige data« ikke indikerer, at antallet af blodpropper hos folk, der er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen, er højere end hos de, der ikke er blevet vaccineret.
EMA oplyser, at man har indberetninger om 22 tilfælde af blodpropper hos de foreløbig tre millioner europæere, der har fået AstraZenecas vaccine.
Det er særligt ét parti af doser, der er kommet under mistanke efter indberetningerne om blodpropper i Østrig. Et parti bestående af en million doser, hvoraf nogle også er sendt til Danmark.
Hvorvidt den danske indberetning om dødsfald er sket hos en person, som har fået en vaccine fra netop dette parti, har Berlingske endnu ikke kunnet få svar på fra Lægemiddelstyrelsen.
Men imens EMA undersøger vaccinen nærmere, har yderligere seks europæiske lande suspenderet det særlige parti af doser, der er under mistanke. Partiet af doser er sendt til i alt 17 lande medlemslande.
»Overvågningssystemet virker«
I Danmark understreger Sundhedsstyrelsen, at AstraZeneca-vaccinen ikke er blevet endeligt fravalgt. Men at man blot har sat vaccinationen af dette lægemiddel på pause.
»Der er god dokumentation for, at vaccinen er både sikker og effektiv. Men både vi og Lægemiddelstyrelsen er nødt til at reagere på rapporter om mulige alvorlige bivirkninger, både fra Danmark og andre europæiske lande. Det viser, at overvågningssystemet virker,« lyder det fra Søren Brostrøm.
Hvis man inden for de seneste 14 dage er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen, og man oplever symptomer i mere end tre dage, bør man kontakte egen læge, oplyser Lægemiddelstyrelsen.
Det gælder også, hvis man pludselig oplever nye symptomer i løbet af de første 14 dage efter, man har overstået de almindelige bivirkninger som feber, kulderystelser, hovedpine og ledsmerter i de to-tre dage lige efter vaccinationen.