Nu har fem af Københavns nattelivs tungeste aktører sendt deres ønskeliste: Begræns butikkers salg af alkohol og værn om vores bevillinger

Fem af de største aktører i det københavnske natteliv kommer nu med deres indspark til den omdiskuterede nattelivsplan. Det sker efter, at den første plan udløste et ramaskrig i branchen. Mere sikkerhed omkring bevillinger, større forpligtelse for barejerne selv og begrænsning af detailhandlens salg af alkohol er blandt deres ønsker.

Hvordan gør man Indre By rar og tryg at være i for alle – også efter midnat? Fem af de mest markante aktører i det Københavnske natteliv kommer nu med deres bud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kommer fem af de største aktører i den københavnske restaurations- og barbranche med deres bud på, hvordan fremtidens natteliv i hovedstaden skal se ud.

Står det til restaurations- og barejerne skal der blandt andet være flere natteværter og myndighedspersoner i gadebilledet, og branchen skal have en øget forpligtelse til at sikre orden, nedbringe støj, rydde op og påvirke gæsterne positivt i et afgrænset område foran baren eller restauranten.

Sådan lyder det i et høringssvar til Københavns Kommune i forbindelse med den meget omdiskuterede nattelivsplan. Deadline for høringssvar var tirsdag i denne uge.

I høringssvaret kommer folk fra blandt andet Café Victor, The Jane og Ruby samt REKOM, der er Skandinaviens største nattelivskoncern, med deres bud på tiltag, der skal sikre det natteliv, som ifølge dem er med til at gøre København til »Verdens Bedste By« og bidrager til at sætte »København på verdenskortet«.

Høringssvaret kommer efter et meget omdiskuteret udspil fra Københavns Kommunes kultur- og fritidsforvaltning, som af kritikere blev kaldt for en »de facto afvikling« af det Københavnske natteliv og medførte voldsom kritik fra en branche, der var hårdt påvirket efter coronanedlukningen. Det vakte især opsigt, da Berlingske kunne fortælle, at der blev lagt op til, at beværtningerne ikke skulle servere alkohol efter kl. 24.

Det udspil blev dog senere droppet, og det samme blev første udkast til nattelivsplanen, hvorfor der nu har været høring på en ny, revideret udgave.

Lasse Sørensen fra Sovino, Simon Haugaard Pedersen fra The Jane, Lars Børsting fra Rekom, Peter Blak fra Old Irish og Lasse Wiwe, partner i Noho Partners. Fem af de store i nattelivet i Kbh er gået sammen om at skabe ro i gaderne om natten, men også for at sikre, at en ny nattelivsplan for eksempel ikke går for hårdt til alkoholbevillingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Frygter særligt for ét punkt

Særligt én ting står klart: Restaurant- og barejerne frygter allermest for deres bevillinger.

»Så længe vi ikke trues på vores bevillinger, som vi har investeret mange millioner i, vil det glæde os at bidrage til udmøntningen af dette udkast til restaurations- og nattelivsplan, og vi går gerne forrest,« skriver de.

De efterspørger mere tryghed for, at de som restaurationsejere kan beholde deres bevillinger.

»Det nytter ikke, at man som restauratør skal frygte for sin bevilling, hvis man pludselig må holde lukket grundet vandskade, brand eller andet, der kan give eventuelt underskud,« lyder det i høringssvaret.

I udspillet til restaurations- og nattelivsplanen er nye tiltag i forhold til alkoholbevillinger/nattilladelser da også et bærende element. Dels ønsker man at se mere kritisk på ansøgninger fra virksomheder, som ikke har udvist de rette forretningsmæssige kvalifikationer – ligesom man også flirter med at stramme op i forhold til underskudsgivende restaurationer.

Samtidig lægges der op til, at bevillingsnævnet skal kunne begrænse retten til at servere alkohol om natten, hvis ikke restauratører hjælper med at iværksætte initiativer, der skal begrænse nattelivets gener.

De fem nattelivsaktører ser dog hellere, at muligheden for at sælge spiritus og alkohol skal begrænses for en anden branche, der profiterer på nattelivet – detailhandlen.

Barejerne mener nemlig, at der er tale om ulige vilkår, når butikker og kiosker kan sælge alkohol til 16-årige »der holder fest i gaden, fordi de ikke kan komme ind på restaurationerne«.

»Det er voldsomt frustrerende, når man kan gå ind i detailhandlen på alle tider af døgnet og købe en flaske med cirka 50 shots til blot 85 kroner,« skriver de.

Påtage sig mere ansvar

Det fremgår dog også af høringssvaret, at de erhvervsdrivende vil påtage sig et øget ansvar for at sikre orden, nedbringe støj, rydde op og påvirke gæsterne positivt.

Barejerne mener således, at de skal have en større forpligtelse i forhold til området foran deres restauration – også dem, der ikke har udeservering eller natbevilling. Ved at tildele dem et øget ansvar for de nærmeste omgivelser vil man nemlig styrke deres mulighed for at regulere gæsternes adfærd, lyder det. Det fremhæves også, at restauratørerne skal »gøre opmærksom på hensynet til naboerne«, som især har været bannerførere for, at der skulle ske noget med nattelivet.

Det kan konkret ske ved indhegning foran matriklen, skriver barejerne. De foreslår også, at det skal være slut med at tage sine drikkevarer med ud, når udeserveringen stopper, i et forsøg på at mindske, at gæsterne ikke bringer festen med ud på gaden.

De fem aktører bakker også op om, at myndighedernes tilstedeværelse øges i bybilledet. Det gælder blandt andet politiet og de såkaldte natteværter, som skal sikre tryghed i nattelivet.

»Det vil kunne bidrage til at mindske festen i gaden, skabe mere fokus på ordentlig opførsel og hensynet til andre samt øge respekten for andre,« skriver de blandt andet.

Derudover fremhæver de etablering af fest- og festivalzoner i byerne som en løsning, så fester og planlagte større arrangementer flyttes væk fra Indre by. De foreslår også, at personalet skal kunne blive certificeret gennem en fælles ordning for branchen. På den måde håber de at kunne forebygge og håndtere udfordringer i nattelivet med diskrimination og grænseoverskridende adfærd.