Nu er udspillet her: Sådan vil Mette Frederiksen flytte uddannelser fra landets store byer til resten af landet

Regeringen holder pressemøde om udspillet »Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund«, som blandt andet rykker flere uddannelsespladser ud af de store byer.

Statsminister Mette Frederiksen (S), uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) præsenterer regeringens udspil »Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund«, på Aarhus Universitet Foulum torsdag den 27. maj 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netop nu præsenterer regeringen anført af statsminister Mette Frederiksen (S) udspillet »Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund«.

»I de seneste mange årtier er udviklingen mange steder i Danmark gået den forkerte vej. Mange lokalsamfund har oplevet at miste arbejdspladser, uddannelser, butiksliv og også indbyggere,« siger statsministeren på pressemødet.

Derfor lægger regeringen i sit udspil op til at etablere mindst ti nye udbud af velfærdsuddannelser uden for de største byer og samlet etablere 25 uddannelsesudbud i hele landet frem mod 2025.

Der skal også etableres fem nye udbud af universitetsuddannelser uden for de største byer.

Regeringen har en ambition om, at 60 procent af de fire store velfærdsuddannelser skal ligge uden for de største byer, og derfor skal der flyttes omkring 1.300 uddannelsespladser fra disse uddannelser væk fra København, Aarhus, Odense og Aalborg, mens der samtidig skal etableres op mod 1.000 nye pladser.

»Der er mange, der siger, og endnu flere der har sagt, at sådan er det bare. Udviklingen kan man ikke stoppe, og det er præcis udvikling, det her er et udtryk for. Sådan ser vi det ikke i regeringen. Vi ser det snarere som afvikling,« siger Mette Frederiksen:

»En afvikling, som er skabt af alt for mange års centralisering, som har trukket Danmark skævt.«

Hun lægger på pressemødet vægt på, at centralisering ikke er en »naturlov«:

»Vi kan ændre kursen, hvis vi beslutter os for det. Sammenhængskraft kommer ikke af sig selv. Det er noget, der skal skabes.«

Reducerer optag i store byer

Som et led i regeringens plan vil man gradvist reducere optaget på de videregående uddannelser i de fire store byer og på universiteternes hovedcampus med op mod ti procent – dog med enkelte undtagelser.

Begrænsningen af optaget vil begynde fra uddannelsesåret 2022/23 og frem, fremgår det.

Også flere kunstneriske studiepladser skal flytte fra hovedstaden. Herunder 30 studiepladser fra København til Holstebro til en ny musikuddannelse, og Den Danske Scenekunstskoles danseuddannelser skal rykke fra København til Holstebro, hvilket ligeledes svarer til 30 studiepladser.

Ifølge rektor for Københavns Professionshøjskole (KP), Stefan Hermann, »svigter udspillet behovet for at uddanne lærere og pædagoger omkring de store byer«.

KP er landets største professionshøjskole og uddanner ifølge Stefan Hermann omkring en tredjedel af alle lærer-, pædagog- og sygeplejerskestuderende.

»Vi skal måske flytte 400 studerende,« siger han.

Stefan Hermann tilføjer, at KP, ligesom alle de andre videregående uddannelser i de fire store byer, ifølge udspillet også bliver pålagt at reducere optaget af studerende med ti procent, medmindre disse ti procent bliver tilbudt uddannelse uden for de store byer.

Destinationerne mangler, men Hillerød og Holbæk jubler

Formand for Akademikerne Lars Qvistgaard advarer regeringen om,  at »unge mennesker kan ikke bare flyttes som tal i et regneark«.

»Valg af studie er også valg af et ungdomsliv. Vi er ikke uenige med regeringens ambition om en bedre balance mellem by og land, men vi mener ikke, at en hård udflytning som regeringen foreslår, er løsningen,« siger han.

Der er i flere elementer af udspillet endnu ikke sat navn på byerne, som får glæde af de udflyttede pladser. Men det er tidligere i dag kommet frem, at der vil komme studiepladser på pædagoguddannelsen i Holbæk, som kommunens borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), skrev på Twitter.

Sjællandske Nyheder har også berettet om, at flere studerende fremover skal til Hillerød, hvis de ønsker at uddanne sig til folkeskolelærer.

På pressemødet var også uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) samt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).