Holbæk og Hillerød kan juble – men København står tilbage som sorteper: Sådan bliver konsekvenserne for hovedstadsområdet

Det er endnu uklart, hvad regeringens planer om udflytning af uddannelser præcis vil betyde for København og andre store byer, men efter alt at dømme vil eksempelvis Københavns Universitet stå til at miste op til ti procent af studieoptaget.

Hvis regeringens planer bliver til virkelighed, vil København miste en betragtelig del af byens studerende. De skal nemlig til andre byer for at studere, tegner regeringens udspil sig til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I hovedstadsområdet ser Holbæk og Hillerød ud til i fremtiden at kunne nyde godt af flere nye studerende.

Derimod kan København blive den store taber.

Regeringen vil flytte adskillige studiepladser ud af København for i stedet at lægge dem i andre byer rundtom i landet. Det skal gøre andre byer til attraktive uddannelsessteder.

Regeringens vil oprette 25 nye uddannelsessteder rundtom i landet, kunne Berlingske fortælle i aftes. Og ifølge Politiken vil planen medføre et loft på de videregående uddannelser i storbyerne, som i udgangspunktet skal reducere studieoptaget på universiteterne i de fire største byer med op til ti procent.

Mekanismerne bag, hvad de større byer står til at miste i udflytningsmanøvren, er endnu uklare, men det er kommet frem, at flere provinsbyer vil få nye uddannelser.

Udspillet bliver præsenteret klokken 13 i dag, men allerede inden er der kommet sporadiske meldinger om, hvad udflytningerne kommer til at bestå af. København står til at skulle miste et væsentligt antal studerende på uddannelserne.

Det gælder blandt andet for studerende på musikuddannelserne. 30 studiepladser skal ifølge DR flyttes fra København til Holstebro, og derudover skal 30 uddannelsespladser flyttes fra Den Danske Scenekunstskoles uddannelser fra afdelingen i København til Holstebro.

Over for DR bekræfter uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), at »man blandt andet i fremtiden også skal kunne studere dans og musikpædagogik i Holstebro eller kunne blive optaget på en dyrlægeuddannelse i Foulum ved Viborg«.

Selvom man ikke kender alle detaljer i udspillet endnu, er hensigten at motivere studerende fra blandt andre Københavns Universitet til at studere i andre byer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

I går kunne Berlingske fortælle, at dyrlægeuddannelsen ifølge regeringen skal splittes op, så den ikke kun ligger i København, men også i den midtjyske by Foulum.

»Det giver efter min bedste overbevisning ingen mening,« lød det i den forbindelse fra Birgit Nørrung, der er leder af Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

Der ser også ud til at blive flere pædagogstuderende i bybilledet i Holbæk med en ny pædagoguddannelse.

Det skriver Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), på Twitter.

Ifølge Sjællandske Nyheder skal flere studerende fremover tage til Hillerød for at uddanne sig til folkeskolelærer.

Til mediet siger Rasmus Stoklund (S), der er medlem af Uddannelses- og Forskningsudvalget:

»Hillerød har allerede en del professionsuddannelser, så det er helt naturligt at supplere det. Der er mangel på folkeskolelærere, så det er vigtigt, at der er unge, der går den vej, og der er stort behov for lærere i hele hovedstadsområdet.«

I alt 1.300 uddannelsespladser skal udflyttes. 1.000 nye pladser skal oprettes. I alt vil regeringen flytte 60 procent af alle velfærdsuddannelser – eksempelvis pædagog, folkeskolelærer, sygeplejerske og socialrådgiver – væk fra de fire største byer og ud i provinsen.

Det fremgår af et fuldt udflytningsoverblik, som Ritzau har udarbejdet.