Nu er landets efterskoleelever begyndt at vende tilbage: »Vi har valgt at se det lidt som et nødvendigt onde«

Landets efterskoleelever er begyndt at vende tilbage til den sidste måned af deres efterskoleophold. Det er tilfældet for bl.a. Flakkebjerg Efterskole syd for Slagelse. Viceforstanderen melder skolen klar, men slår fast, at genåbningen er med en vis mængde »sommerfugle«.

Lukas og Karoline er de første to elever tilbage på skolen. Tilfældigvis bor de også i samme »familie« på otte elever – og derfor må de kramme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er tusindvis af landets efterskoleelever begyndt at vende tilbage til den sidste måned af deres ophold. Det sker efter i to måneder at have været afskåret fra det, der gør en efterskole til en efterskole. Nemlig muligheden for stå på egne ben sammen med sine jævnaldrende.

På Flakkebjerg Efterskole, der ligger 10 kilometer syd for Slagelse, vender det første af tre hold ud af skolens 160 elever tilbage klokken to. Og de vil blive modtaget med glæde såvel som en del spænding.

»Vi føler os klar, men det er selvfølgelig med nogle sommerfugle, der basker rundt i maven, men jeg er sikker på, at vi er velforberedte, og vi føler os trygge,« siger Tina Ginnerup Jespersen, der er konstitueret viceforstander på skolen.

Flakkebjerg har som så mange andre efterskoler skullet forsøge at spå om fremtiden. Før 7. maj vidste ingen, om efterskolerne ville få lov til at åbne igen inden sommer, og nogle mente, at en genåbning inden sommerferien sågar ville være decideret uansvarlig.

Samtidig har flere efterskoler råbt op om, at genåbningen skulle ske – og snart – heriblandt forstander på Osted Efterskole Per Krøis Kjærsgaard, der i et indlæg i Kristeligt Dagblad stillede spørgsmålet:

»Hvor længe skal vi lade være med at leve livet, for at andre kan undgå at dø? Tre måneder? Seks måneder? Et år?«

For Tina Ginnerup Jespersen er glæden ved genåbningen til at tage at føle på.

»Ja, for fanden! Ja, undskyld...« siger hun begejstret til spørgsmålet om, de har glædet sig til genåbningsdagen. Hun har dog stadig et andet syn på sagen, end de allerkritiske røster under nedlukningen.

»Jeg tror, at vi har valgt at se det lidt som et nødvendigt onde. Vi har allesammen skullet give noget i samfundet. Alle mennesker har skullet give et eller andet for at kunne stå med det resultat, vi står med i dag. Jeg har set, at nogle spørger, hvorfor efterskolerne ikke bare bliver ved med at være åbne, og at man så bare var i isolation på efterskolen, men der er også medarbejderhensyn, og hvad med elever, hvis forældre er kritisk syge,« siger hun.

Viceforstander på Flakkebjerg Efterskole, Tina Ginnerup Jespersen, gør klar til at eleverne kommer. Efterskolen har lejet et telt, som fylder gårdspladsen. Her skal eleverne i to hold spise morgenmad, frokost og aftensmad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

De seneste 14 dage har budt på et intensivt arbejde på at få lavet en strategi for genåbningen på Flakkebjerg Efterskole. Telte er blevet sat op, så eleverne kan spise forskudt af hinanden. Samtidig er der lavet en plan, så mens ét hold gør rent, spiser et andet, og omvendt. Dertil kommer klargørelsen af værnemidler, skemaer, handlingsplaner og beredskabsplaner, hvis uheldet skulle være ude, og elever blive smittet.

»Alle klasselokaler er blevet indrettet, så man kan sidde der med en meters afstand. Vores samlingssal er blevet indrettet, så der er en meters afstand, og hvis der skal synges, kan vi lave det om til to meter,« siger Tina Ginnerup Jespersen.

Når eleverne begynder at vende tilbage mandag eftermiddag bliver de inddelt i »familiegrupper« af otte. Grupper som de må være »tætte« med, mens retningslinjerne stadig dikterer afstand mellem øvrige elever såvel som generelle retningslinjer for god hygiejne.

Hvad er jeres plan, hvis der nu opstår smitte?

»Vi har en beredskabsplan, som vi har gennemgået. Det handler om at sikre, at eleven ikke skaber yderligere smitte, hvis vedkommende skulle være smittet, men det handler også om at sikre, at vores medarbejdere er trygge. Hvis en elev er smittet, skal vedkommende hentes hjem af sine forældre,« siger Tina Ginnerup Jespersen.

Forhenværende direktør i Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen, erklærede sig til Berlingske skeptisk over for muligheden – som på daværende tidspunkt ikke var blevet en realitet endnu – for at efterskoleeleverne skulle vende tilbage.

»Der er ting, som er meget svære at beregne. Hvad betyder tusindvis af efterskoleelever, der får den sidste måned og fester igennem, for smittespredningen? Jeg går ikke ud fra, at efterskoleelever gerne vil på efterskole for at sidde isoleret fjernt fra hinanden,« sagde han.

Men det kan imidlertid lade sig gøre, siger Tina Ginnerup Jespersen.

»Jeg kan godt forstå bekymringen, men derfor har vi også brugt de sidste 14 dage på at finde ud af, hvordan vi kommer til at være sammen på den »nye« efterskole. Det er jo en slags ny efterskole. Da vi nævnte familie-grupper af otte, spurgte nogle da også, om de slet ikke måtte være sammen med andre. Det må man faktisk gerne, der skal bare være en meters afstand,« siger hun:

»Der er selvfølgelig noget omkring kærester. Nogle bliver ærgerlige over ikke at kunne være kærester med sin kæreste. Men man kan stadig være sammen. Der er altså rigtig mange aktiviteter, der kan foregå med en meters afstand.«