Nu er én million mundbind landet i Danmark, og mange flere er på vej

Anden leverance i en luftbro med værnemidler fra Kina til Danmark er onsdag morgen landet i Københavns Lufthavn. Der er yderligere flere end 20 sendinger på vej.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mundbind og andre værnemidler har i den seneste tid været noget nær en mangelvare, hvilket naturligvis udgør et problem for Danmarks sundhedspersonale.

Nu er hjælpen på vej.

Onsdag morgen landede verdens største fragtfly fyldt med værnemidler i København. Det er Mærsk, der har hjulpet de danske myndigheder med indkøb og leverance af værnemidlerne på opfordring fra Region Hovedstaden.

Om bord på flyet fra Kina er 1.000.000 masker og 170.000 beskyttelsesdragter til sundhedspersonale rundt om i landet, og flere sendinger er på vej.

Søndag 5. april landede det første fly i København fra Kina. Om bord var 100.000 visirer, 30.000 beskyttelsesdragter og 20 respiratorer.

Familien bag A.P. Møller-koncernen har indgået et samarbejde om at flyve værnemidler fra Kina til Rigshospitalet i København. Samarbejdet er arrangeret af A.P. Møller Holding, der er det familieselskab, som kontrollerer Mærsk-koncernen. Der er indgået aftale om i alt 24 yderligere sendinger over de næste måneder.

Værnemidlerne, der bliver leveret fra Kina, er testet af sygeplejersker og læger på Rigshospitalet, som har sagt god for kvaliteten.

Sendingen køres fra lufthavnen til regionens lager, hvor værnemidlerne vil indgå i det nationale samarbejde mellem regionerne og de relevante statslige myndigheder om at levere værnemidler og respiratorer til hospitaler, kommuner og andre kritiske funktioner i Danmark.

I en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden siger administrerende direktør i A.P. Møller Holding Robert M. Uggla:

»Da vi hørte, at læger, sygeplejersker og andre, som arbejder på hospitalerne, var ved at løbe tør for akutte værnemidler, følte vi, at vi måtte gøre vores yderste for at trække på og udnytte vores forretningsmæssige netværk og muligheder for at hjælpe dem med indkøb og logistikløsninger.«

A.P. Møller Holding ejer 41,5 pct. af A.P. Møller – Mærsk og sidder på stemmeflertallet i den danske logistik- og transportvirksomhed. Selskabet har aktier i Danske Bank, Maersk Tankers, Maersk Drilling, Maersk Product Tankers, KK Wind Solutions og i kapitalfonden A.P. Moller Capital.