Netop som Mette Frederiksen talte om langsom genåbning af Danmark, kom der nyt fra hovedstadens hospitaler

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

Statsminister Mette Frederiksen udtrykte forsigtig optimisme på pressemøde om covid-19 i Danmark, i Spejlsalen i Statsministeriet mandag den 30. marts 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Godmorgen og velkommen til en ny dag i corona-Danmark.

I dagens overflyvning af de vigtigste historier om covid-19 kommer det blandt andet til at handle om, at Mette Frederiksen har sat en forsigtig udløbsdato på nedlukningen af landet.

Der er tilmed flere positive nyheder: Statens Serum Institut (SSI) og regeringen vurderer, at det er lykkedes at bremse smitten i sådan en grad, at sundhedsvæsenet kan klare coronakrisen uden at knække.

Og så er de første hospitalsansatte i Danmark blevet testet for antistoffer.

Vi skal også forbi et lovforslag, som regeringen har fremsat om at gøre det muligt at forbyde forsamlinger på færre end ti personer for at bekæmpe spredningen af covid-19. Endnu en gang er der tale om et værktøj mod coronavirus uden en sundhedsfaglig begrundelse.

Men vi begynder i USA, hvor en opgørelse fra Johns Hopkins University viser, at USA nu har registreret 3.008 døde i forbindelse med coronavirus. Dertil kommer, at USA er et af de lande med flest smittetilfæde, over 163.000, hvoraf mindst 5.764 ifølge Ritzau er erklæret raske.

Ifølge amerikanske NBC News vurderer koordinator for Det Hvide Hus' særlige indsats mod coronavirus, Deborah Birx, at hvis USA håndterer coronaviruskrisen »stort set perfekt«, vil mellem 100.000 og 200.000 mennesker dø i landet.

Vurderingen ligger på linje med det skøn, præsident Donald Trump gav på et pressemøde søndag.

»Hvis USA kan holde dødsfaldene nede på mellem 100.000 og 200.000 mod potentielle 2,2 millioner, vil det betyde, at vi har gjort et godt stykke arbejde,« sagde Donald Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge præsidenten er over en million amerikanere nu testet for coronavirus.

Og så til de seneste tal om udbredelse af corona i Danmark og verden:

  • Antal bekræftede smittede i Danmark: 2.555 (ud af 21.378 testede personer).
  • Indlagte i alt i Danmark: 533.
  • Indlagte på intensiv i Danmark: 137.
  • I respirator i Danmark: 119.
  • Antal døde i Danmark: 77.
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 766.336.
  • Antal døde på verdensplan: 36.873.

 

Få overblikket - hver dag


Coronavirussen har lukket Danmark og spredt sig over hele verden. Hundrede tusinder er bekræftet smittet verden over, og tusindvis af dødsfald er registreret.

På Berlingske følger vi coronavirussen og dens konsekvenser tæt, og du kan med nyhedsbrevet Berlingske Morgen hver dag modtage et overblik i din indbakke med de seneste udviklinger fra ind- og udland og dagens vigtigste historier.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Danmark åbner (måske) efter påske

Mette Frederiksen (S) stillede mandag 17:30 endnu engang op til et corona-pressemøde med seneste nyt, denne gang med et sjældent lyspunkt: Antallet af nyindlæggelser tyder disse dage på, at vi undgår et skrækscenarie som i Italien, hvor sygehusvæsenet ikke kan følge med antallet af syge med behov for intensiv behandling.

Den danske prognose fik statsministeren til med »forsigtig optimisme« at sætte en potentiel udløbsdato på nedlukningen af Danmark:

»Jeg tør næsten ikke sige det, jeg har tænkt mig at sige i dag, men nu siger jeg det: Hvis vi danskere i de næste to uger hen over påsken fortsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige i de næste to uger, vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund igen på den anden side af påsken.«

Mette Frederiksen fremlagde ikke en detaljeret plan, men nøjedes med at bemærke, at genåbningen nødvendigvis må ske »gradvist« og »forskudt«:

»Det kan for eksempel være, at vi skal arbejde, uddanne os og gå i skole på forskellige tidspunkter af dagen. Vi skal fordele os ud over døgnets timer, vi skal forhindre myldretid i den kollektive trafik, og når vi går på arbejde, bliver det nødt til at være på en anden måde, end vi er vant til.«

Statsministeren understregede imidlertid også, at genåbningen kun kan lade sig gøre, hvis danskerne holder ud de næste to uger og fortsat holder afstand til hinanden for derved at begrænse smitten. Hun gjorde det også klart, at regeringen er parat med yderligere restriktioner på befolkningens friheder, hvis antallet af nye indlæggelser begynder at gå den forkerte vej.

Læs historien fra pressemødet her. Læs historien om, at smittetrykket er halveret i Danmark, her.

Sundhedspersonale testes for immunitet

200 ansatte på Nordsjællands Hospital i Hillerød blev som de første i det danske sundhedsvæsen mandag testet for coronaantistoffer, skriver Politiken. Testen er udviklet af Oxford University, og de hospitalsansatte får svar på deres test i løbet af næste uge.

Testen tages gennem blodprøver og undersøger, om der er i blodet er antistoffer, der indikerer, at testpersonen tidligere har haft coronavirus. Hvis en person har antistoffer mod covid-19 nok i blodet, er vedkommende immun overfor sygdommen.

På Mette Frederiksens pressemøde mandag lød meldingen fra regeringen og sundhedsmyndighederne, at man fremover vil skrue markant op for test, i første omgang af sundheds- og plejepersonale, herunder også såkaldt antistoftest.

Læs hele historien her.

Ingen sundhedsfaglig vurdering bag vidtgående hastelov

Denne uge ventes Folketinget at vedtage et lovforslag, som er hastet igennem for at give myndighederne yderligere værktøjer i kampen mod coronasmitten. I forvejen er der med hjemmel i epidemiloven udstedt et forbud mod forsamlinger på ti eller flere personer.

Med det nye lovforslag bliver det muligt at forbyde forsamlinger på færre end ti personer. Det viser sig imidlertid, at der ikke ligger nogen sundhedsfaglig vurdering bag, som viser, at det er gavnligt for kampen mod smittespredningen.

»Sundhedsstyrelsen understreger i denne forbindelse, at der ikke ud fra sundhedsfaglig dokumentation kan fastsættes en øvre grænse for et bestemt antal deltagere i en forsamling, men vil foreslå, at man anlægger en mere kvalitativ tilgang, hvor myndighederne konkret vejleder om, hvordan forsamlinger, arrangementer mv. kan gennemføres forsvarligt ud fra sundhedsfaglige råd,« lyder det i Sundhedsstyrelsens bemærkninger til lovforslaget.

Her bemærker styrelsen, at »de mest effektive tiltag« for at hindre smittespredning er at sætte ind med »adfærdsmæssige tiltag i den brede befolkning« såsom opprioritering af hygiejne, selvisolation af personer med symptomer på luftvejsinfektioner samt regulering af tætheden i eksempelvis den offentlige transport.

Læs hele historien her.

Det danske sundhedsvæsen knækker ikke

Dag for dag dør flere danskere efter smitte med coronavirus, og sådan vil det formentlig fortsætte en tid endnu.

Men ingen kommer til at dø, fordi der mangler kapacitet til at behandle dem og tage sig af dem. Det danske sundhedsvæsen kommer til at klare skærene under en af de største sundhedskriser nogensinde, og det kommer ikke til at knække under presset fra de tusinder af coronasyge patienter.

Alle vil blive behandlet og forsøgt reddet; ingen vil blive sorteret fra med en begrundelse om, at der ikke er respiratorer, senge eller medarbejdere nok til at behandle dem.

Sådan lyder budskabet fra regeringen og Statens Serum Institut, som bakkes op af sundhedsfalige eksperter på store hospitaler i hovedstaden, som møder coronapatienterne samt leverer og tilrettelægger den hjælp, de skal have.

Læs hele historien her.

Ingen tillid til kulturministeren

Berlingske kan berette, at et politisk flertal blandt partierne i Folketinget ikke har tillid til, at kulturminister Joy Mogensen (S) kan forhandle en tilstrækkeligt god hjælpepakke til kulturlivet på plads som følge af coronakrisen.

Derfor bør forhandlingerne på området fjernes fra Kulturministeriet og overføres til enten Erhvervsministeriet eller Finansministeriet, mener partierne.

»Vi har mistet tilliden til, at Joy Mogensen er i stand til at sikre, at vi fortsat har et rigt og velfungerende kulturliv efter krisen, siger kulturordfører Zenia Stampe (R).

Hun peger på, at Joy Mogensen har haft tre uger under krisen, hvor ministeren kunne få et overblik over, hvilke kulturområder der har behov for akut hjælp.

Tidligere mandag blev forhandlingerne om en hjælpepakke til lokale og regionale medier sat på pause. Her var et politisk flertal, bl.a. de Radikale, meget utilfreds med det antal millioner kroner, Joy Mogensen mødte frem med.

Læs hele historien her.

Det sker i dag:

Det er næppe den store overraskelse, at regeringen og myndighederne på forhånd har indkaldt til endnu et pressemøde om coronasituationen. Det sker klokken 14:00.

Dagens opfindelse: Dykkermasker mod corona

Et hospital i Bruxelles har (efter inspiration fra Italien) haft held til ved hjælp af 3D-printere at videreudvikle en type dykkermasker, som dækker hele ansigtet, til at fungere som engangs-beskyttelsesmasker.

Læs hele historien hos The Bruxelles Times.