Naturstyrelsen vil gå benhårdt efter bilister i Dyrehaven og Nordsjælland: Kan give bøder op mod 1.500 kroner

Eremitageslottet har i længere tid været plaget af bilister og trafik. Fremover skal det kun være muligt for personer med gyldigt handicapskilt at parkere ved slottet. Desuden spærrer Naturstyrelsen af ved flere skovveje, som også er plaget af stigende trafik.

»Den ro og fred, en tur i Dyrehaven skal være forbundet med, den glæde ved at nyde naturen og hjortene uden motorkørsel vil vi i Naturstyrelsen gerne finde tilbage til,« lyder det fra skovfoged i Naturstyrelsen Torben Christiansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Naturstyrelsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klynger af biler har de sidste mange år været parkeret hver onsdag foran Eremitageslottet i Dyrehaven nord for København. Ofte er det skovbørnehavebusser, rejseselskaber og foreninger af veteranbiler, der lægger vejen forbi det gamle slot.

Men det har aldrig været meningen.

Parkeringsordningen blev indført for at give handicappede og dårligt gående mulighed for at køre ind i Dyrehaven og op til slottet. Men det er sjældent tilfældet, og nu har Naturstyrelsen fået nok.

Derfor kan man fra 1. februar risikere at modtage en bøde på op til 1.500 kroner, hvis man alligevel begiver sig ind på området, medmindre bilen er udstyret med et blåt handicapskilt. Det oplyser Naturstyrelsen til TV 2 Lorry.

Den nye ordning skal sikre, at trafikken om onsdagen bliver langt mindre, og at det skal være nemmere at få parkering foran slottet for dem, der har brug for det. Og følger man ikke den nye regel, vil det blive anmeldt til politiet, der kan udstede en bøde.

»Vi er klar over, at mange mennesker, der plejer at bruge ordningen, bliver kede af begrænsningen, men vi mener, det er den eneste objektive måde at løse et problem, der det seneste års tid er vokset ud af proportioner, i forhold til at ordningen netop blev indført for at tilgodese handicappede, som ikke er i stand til at gå ind i Dyrehaven selv,« siger skovfoged ved Naturstyrelsen Torben Christiansen til Berlingske og fortsætter:

»Store publikumsundersøgelser viser, at skovgæster generelt er kede af at møde motorkøretøjer på deres tur i skoven. Og det har talt med i beslutningsgrundlaget for at begrænse motorkørslen i Dyrehaven, så det gerne fremover bliver en del af oplevelsen ved besøget, at man møder færre motorkøretøjer, når der indføres begrænsninger, og kun kørsel med invalideskilt og handicapbusser er tilladt,« siger han.

Flere områder er plage

Det er da heller ikke kun Dyrehaven, der har fået et problem med stigende trafik i naturområder.

I flere skove i Nordsjælland har man været nødt til at spærre naturveje af, da bilister er kørt ind på skovvejene for at komme nemmere hen til overnatningssteder og bålpladser. Det gælder blandt andet i Gribskov, Teglstrup Hegn i Helsingør og Tisvilde Hegn, hvor man har haft problemer med de naturforstyrrende bilister. Det fortæller skovfoged Tim Falck Weber fra Naturstyrelsen Nordsjælland.

»Det er noget, vi går benhårdt efter, for det er noget, vi skal til livs. Der er også en grund til, at mange klager over biltrafik, for det er noget, som folk ser som et af de største irritationsmomenter, når de går tur i skoven – ud over løse hunde – som i øvrigt udløser en bøde på 2.000 kroner,« siger han til TV 2 Lorry.

Og Naturstyrelsens folk er ikke sene til at notere det og give informationen videre til politiet, så snart de observerer et køretøj, som ikke har et lovligt ærinde.

Derfor vil Tim Falck Weber opfordre folk til at holde øje med de skilte, der er sat op, så man ikke kommer til at bryde loven og risikerer en bøde.