Myndighederne bekræfter: Færre vacciner fra Pfizer rammer også danskerne

Den amerikanske medicingigant Pfizer, der producerer den eftertragtede vaccine mod covid-19, vil i den kommende tid sende færre vacciner til Europa. Det betyder færre vacciner til Danmark, bekræfter Statens Serum Institut.

 
Danskerne er begyndt at blive vaccineret mod coronavirus. Forrest i køen er danskere i risikogrupper samt sundheds- og plejepersonale. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere

Pfizer vil sende færre vacciner til Europa de kommende uger. Beslutningen rammer »hele Europa« og dermed også Danmark.

Pfizer oplyser til Berlingske, at reduktionen af leveringer er en konsekvens af, at producenten skal omlægge sin produktion.

»For at imødekomme den store efterspørgsel på Pfizer og BioNTechs vaccine mod covid-19 har firmaerne opjusteret den forventede produktion i 2021 til to milliarder doser fra 1,3 milliarder doser,« oplyser Pfizer.

»For at nå det nye mål om to milliarder doser opskalerer Pfizer nu sin produktion på fabrikken i Puurs i Belgien. Det medfører, at et markant forøget antal doser vil blive tilgængelige for landene fra midten af februar og frem,« skriver virksomheden i en skriftlig kommentar og forsætter:

»Opskaleringen forudsætter tilpasninger af faciliteter og proces på fabrikken, som kræver nye kvalitetstest og godkendelser fra myndighederne. Som konsekvens vil der i slutningen af januar og starten af februar være færre doser til rådighed for de europæiske lande,« lyder det.

De norske sundhedsmyndigheder har som nogle af de første allerede meddelt sine borgere, hvad de reducerede leverancer får af konsekvenser:

»Vi fik besked i dag kort før klokken ti. Vi skulle modtage 43.875 vaccine fra Pfizer i uge tre. Nu ser det ud til, at vi får får 36.075 doser. Vi har endnu ikke sendt alle vores doser ud, vi har holdt nogle i beredskab for at kunne klare sådanne situationer. Det lager, vi har, vil kunne kompensere for en reduktion i de planlagte leverancer i nogen tid fremover, hvis det bliver nødvendigt,« oplyser direktøren for smittebeskyttelse ved den norske sundhedsstyrelse, Folkehelseinstituttet, Geir Bukholm.

En sundhedsmedarbejder klargør en sprøjte med Pfizer/BioNTechs coronavaccine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jose Luis Gonzalez/Reuters/Ritzau Scanpix.

Uklar konsekvens for Danmark

Det er uklart, hvad meldingen fra Pfizer betyder for Danmark, der ikke – angiveligt i modsætning til Norge – har gemt doser, men tværtimod brugt alle doser, straks de er modtaget. Det er derfor uvist, om nedgangen i leverancer får konsekvenser for den planlagte genvaccination af ældre, sårbare plejehjemsbeboere og frontlinjepersonale, der påbegyndes næste uge.

I forvejen står det klart, at der reelt ikke vil blive nyvaccineret borgere i Danmark de næste tre uger på grund af vaccinemangel.

Det er ligeledes uklart, hvilken indvirkning reduktionen får for de danske sundhedsmyndigheders ambitiøse vaccinationsplan, som sigter efter at have vaccineret et stort flertal af befolkningen inden udgangen af juni.

Pfizer/BioNTechs vaccine var den første, som blev godkendt til brug i EUs medlemslande. Senest har man også godkendt Modernas vaccine, som formelt blev taget i brug af dansk sundhedspersonale i tirsdags, men Moderna er udfordret af en meget begrænset produktionskapacitet.

Senere på måneden skal Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, tage stilling til vaccinen fra Oxford/AstraZeneca, men det er endnu usikkert, om den vil blive godkendt, ligesom det er uklart, hvor hurtigt producenten vil kunne levere sine vacciner.

Med andre ord er Pfizer/BioNTech-vaccinen helt central i de danske sundhedsmyndigheders vaccinationsprogram de kommende måneder.

Statens Serum Institut (SSI) bekræfter ifølge Ritzau, at Danmark i de næste uger får færre coronavacciner fra Pfizer. Det vides ifølge SSI ikke, i hvilket omfang det vil påvirke leveringen.

»Ifølge leveringsplanen fra Pfizer skulle Danmark i uge tre modtage 59.475 doser covid-19-vaccine. Hvor mange vacciner, der nu vil blive leveret, har Pfizer endnu ikke bekræftet,« oplyser SSI over for Ritzau.

Opdateret 16:09 med kommentar fra SSI