Mureren Roberto får lov til at blive i Danmark – i fire ekstra dage

Roberto Sitsofe overså en helt særlig regel, da han tog på sin første længere udlandsrejse i sit voksenliv. Derfor fik han – efter 24 år i Danmark – én måned til at forlade landet.

Roberto Sitsofe har nu fået medhold i, at han kan blive i Danmark, indtil Udlændingenævnet har behandlet hans klagesag. Sitsofe fik ophævet sin opholdstilladelse efter 24 år i Danmark, da hans første udlandsrejse blev for lang.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold

Senest mandag skulle Roberto Sitsofe fra Brøndby egentlig have forladt Danmark.

Udlændingestyrelsen gav mureren fra Brøndby en stakket frist på én måned til at pakke sit liv gennem 24 år i Danmark ned og forlade landet. Men nu har han fået en særlig tilladelse til at blive i Danmark i yderligere fire dage, oplyser hans advokat.

»På grund af coronakrisen har han fået særlig tilladelse af Hjemrejsestyrelsen til, at han udrejser nogle få dage senere, uden det går ud over behandlingen af hans klage over, at hans opholdstilladelse er bortfaldet. Så kan han i det mindste komme med en næsten direkte flyafgang, så han undgår at skulle vente i transit i fem forskellige lufthavne,« siger Jytte Lindgård.

Advokaten påpeger, at hun fortsat ikke har fået et skriftligt svar fra Udlændingenævnet på, om Roberto Sitsofe må opholde sig i Danmark, mens hans sag bliver behandlet.

»Jeg har kun fået en telefonisk indikation på, at det får han ikke tilladelse til. Det skriftlige svar venter vi stadig på. Næste skridt er selve klagesagen, og sagsbehandlingstiden i nævnet er mellem ti og 12 måneder,« siger Jytte Lindgård.

Roberto Sitsofe er født i det vestafrikanske land Togo og kom til Danmark som otte-ni-årig og har haft opholdstilladelse i 24 år.

»Jeg var barn her, jeg blev teenager her, og jeg er uddannet her … Det her er hele min verden, hele mit liv. Alt, jeg har, er her,« som han fredag sagde i et interview med Berlingske.

Men Roberto Sitsofe, som er uddannet murer, begik en fejl.

Han sparede gennem ti år som murerarbejdsmand penge sammen, så han – på sin i øvrigt første længere udlandsrejse i sit voksenliv – kunne besøge sit fødeland for at forstå sin egen baggrund og sig selv bedre under et sabbatår, før han i februar 2021 skulle begynde sin videre uddannelse til bygningskonstruktør.

Roberto Sitsofes fejl bestod i, at han overså en regel om, at en dansk opholdstilladelse bortfalder efter 12 sammenhængende måneder ved ophold i udlandet. Det vidste han simpelthen ikke, forklarede han fredag:

»Jeg ser ikke mig selv som ikkedansk, så jeg havde slet ikke tænkt tanken. Efter 24 år i det her land så spekulerer jeg ikke dagligt over, at der gælder særlige regler for mig. I mit hoved var jeg jo bare på vej hjem«.

Roberto Sitsofe har boet i Danmark i 24 år og de seneste ti arbejdet som murer. Han sparede penge op til en rejse for at finde sig selv i sit sabbatår, før han 1. februar 2021 begyndte uddannelsen til bygningskonstruktør. Men da han landede i Københavns Lufthavn, fik han et chok: Han havde overset én særlig regel, og nu er hans opholdstilladelse annulleret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Roberto Sitsofe troede ikke før afrejsen, at han havde familie tilbage i landet, men det lykkedes ham alligevel at opsporet et ældre familiemedlem, som imidlertid gik bort, mens han var i landet. Så han forlængede rejsen for at deltage i begravelsesceremonien.

Efterfølgende blev hjemrejsen forsinket yderligere, viser dokumentation, Berlingske har set. Først fik Roberto Sitsofe malaria og måtte indlægges, og så blev flyafgang efter flyafgang hjem til Danmark aflyst på grund af udbruddet af coronavirus.

Så da Roberto Sitsofe endelig landede i København, fik han besked af politiet om, at hans opholdstilladelse var annulleret. Derfor fik han 22. januar i en skrivelse fra Udlændingestyrelsen besked om, at han havde én måned til at pakke sine ting og forlade Danmark.

Gennem sin advokat har Roberto Sitsofe klaget over ophævelsen af hans opholdstilladelse og anmodet om, at han kan blive i Danmark, mens klagesagen behandles i Udlændingenævnet. Men det fik Roberto Sitsofe afslag på, og derfor skulle han have forladt Danmark mandag.