Mureren Roberto har efter 24 år i Danmark fået én måned til at pakke sine ting: »Jeg er chokeret«

34-årige Roberto Sitsofe skal senest mandag forlade Danmark, hvor han gennem 24 år er vokset op, har uddannet sig, arbejdet og bidraget til samfundet. Hans opholdstilladelse bortfaldt, fordi han – på sin første længere rejse til udlandet – overså en helt særlig regel.

34-årige Roberto Sitsofe er født i Togo, men har boet 24 år i Danmark og ikke kendt meget til det vestafrikanske land, han oprindeligt er fra. Derfor sparede han penge sammen til et sabbatår og en rejse, før han i februar startede på uddannelsen til bygningskonstruktør. Nu har han mistet sin danske opholdstilladelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold

Roberto Sitsofe fra Brøndby er i chok.

Hans verden ramlede sammen 22. januar, da Udlændingestyrelsen i en skrivelse gav ham præcis én måned til at pakke sine ting, opsige sin lejlighed og forlade det land, han gennem 24 år har kaldt sit hjem.

»Jeg er chokeret. Jeg kom til Danmark som en lille dreng, otte-ni år gammel, og jeg har levet hele mit liv her. Jeg var barn her, jeg blev teenager her, og jeg er uddannet her … Jeg har det rigtig' lort. Det her er hele min verden, hele mit liv. Alt, jeg har, er her,« siger Roberto Sitsofe, som er statsborger i det vestafrikanske land, Togo.

Mandag skal han være ude af Danmark.

Hvorfor?

Roberto Sitsofe gjorde, som mange andre i Danmark gør. Han tog – for første gang i sit liv – på en længere rejse til udlandet, før han efter et sabbatår igen skulle studere og videreuddanne sig til bygningskonstruktør. Togoleseren er i Danmark uddannet som murer og har arbejdet i ti år som sådan og lagt penge til side for at kunne rejse til sit fødeland for at forstå sin egen baggrund og sig selv bedre, siger han.

Turen til Togo trak ud. Roberto Sitsofe har efter eget udsagn ikke familie i det vestafrikanske land, men han havde alligevel opsporet et ældre familiemedlem, som gik bort, mens han var i landet. Så mureren fra Danmark forlængede sit ophold for at deltage i begravelsesceremonien. Så fik han malaria og måtte indlægges. Så blev flyafgang efter flyafgang hjem til Danmark aflyst på grund af udbruddet af coronavirus.

Og da Roberto Sitsofe til sidst landede i København efter 19 måneder i Togo, viste det sig, at han havde overset en helt særlig regel.

»Så fortalte politiet i lufthavnen mig, at der er de her regler med, at man kun må være ude af landet i 12 sammenhængende måneder. De fortalte mig, at min opholdstilladelse bortfaldt og gav mig en blanket til at søge om tilladelse til at være i Danmark,« siger han.

Burde du ikke have undersøgt det på forhånd?
»Jo, det burde jeg 100 procent have gjort. Men jeg tænkte ikke over det. Jeg har mange kammerater, som rejser og tager orlov. Det er ikke … Jeg ser ikke mig selv som ikkedansk, så jeg havde slet ikke tænkt tanken. Efter 24 år i det her land, så spekulerer jeg ikke dagligt over, at der gælder særlige regler for mig. I mit hoved var jeg jo bare på vej hjem,« siger Roberto Sitsofe.

Hvorfor har du ikke efter 24 år i landet søgt om at blive dansk statsborger?
»Det har jeg ikke kunnet, fordi jeg var en rod, da jeg var teenager, og jeg fik dom for et par ting. Jeg trådte ved siden af, men jeg blev moden og voksen og kunne se, at man skulle tage sig sammen; få en uddannelse og et arbejde, så man kan forsørge sin familie til den tid,« siger Roberto Sitsofe:

»Hvis jeg var en ældre indvandrer, som var kommet til Danmark i en sen alder og ikke havde lært sproget, ikke integreret mig, ikke taget en uddannelse; hvis jeg ikke bidrog til samfundet. Så havde det været en anden situation. Men jeg er altså en velfungerende, ung mand. Ja, jeg var en bandit i mine yngre dage – det skete, og det er jeg ked af –  men jeg tog mig sammen og ændrede mig, og jeg er ikke en byrde for samfundet. Jeg har ikke fået nogen udvisningsdom eller slået nogen. Jeg har sparet mine egne penge op og taget orlov, før jeg skulle starte på en ny uddannelse, så jeg kunne rejse og se verden.«

Roberto Sitsofe har boet i Danmark i 24 år og fik én måned til at pakke sit liv og sin lejlighed sammen. På mandag skal han ifølge myndighederne forlade landet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Gennem sin advokat har Roberto Sitsofe klaget over annulleringen af hans opholdstilladelse. Han har også søgt om tilladelse til at blive i Danmark – hvor han ville kunne arbejde som murer og forsørge sig selv – mens klagen bliver behandlet. Men det har han fået afslag på, oplyser advokat Jytte Lindgård. Derfor skal Roberto Sitsofe være ude af Danmark på mandag.

»Selvfølgelig skal man overholde reglerne. Men jeg kan ikke forstå sagsbehandlingen i den her sag. Der er tale om en overtrædelse, han er alene om – han har ikke gjort noget, der er gået ud over andre – og han har boet i Danmark i 24 år, uddannet sig, arbejdet og er ved at videreuddanne sig. Hans familie i Danmark er fuldt erhvervsaktive. Han er opvokset og har alle sine rødder her,« siger Jytte Lindgård:

»Han fik en måned til at udrejse efter 24 år i landet. Det er for mig at se i det hele taget en helt uproportionel straf at miste sin opholdstilladelse for en – trods alt – mindre foreteelse; nemlig at vende for sent hjem fra Togo.«

Udlændingestyrelsen oplyser til Berlingske, at en permanent opholdstilladelse automatisk bortfalder ved ophold i udlandet på mere end 12 måneder, medmindre der er tale om eksempelvis uddannelse eller udstationering.

Klager over bortfaldne opholdstilladelser bedømmes ifølge styrelsen efter »en skønsmæssig præget vurdering« på baggrund af oplysninger om blandt andet »længden af opholdet uden for Danmark, udlændingens tilknytning til Danmark, herunder længden af den pågældende udlændings ophold i Danmark forud for udrejsen, og om der har været uforudsete hindringer for tilbagevenden til Danmark for udlændingen«.

Roberto Sitsofe har givet Berlingske fuldmagt til at spørge Udlændingenævnet, hvad begrundelsen er for ikke at give ham lov til at blive i Danmark, mens hans sag behandles. Nævnet har ved avisens deadline ikke svaret.