Mulig coronavaccine på vej - fra en noget usædvanlig kant

En britisk tobaksgigant, hvis primære kunder bliver hårdere ramt af coronavirussen end andre, kan nu blive den første virksomhed, der står klar med en vaccine mod covid-19. Firmaet har tidligere stået bag en vaccine mod en frygtet sygdom.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Video: Reuters, Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Covid-19 er en sygdom, der rammer luftvejene, og det er slået fast, at rygere bliver særligt hårdt ramt af sygdommen.

Derfor kan det virke lidt paradoksalt, at den internationale tobaksgigant British American Tobacco onsdag har udsendt en pressemeddelelse, hvori firmaet skriver, at det regner med at kunne udvikle en vaccine mod covid-19.

Faktisk regner British American Tobacco med at have vaccinen klar allerede i juni, såfremt alt flasker sig.

»Hvis forsøgene går godt, håber British American Tobacco, at der med de rette partnere og støtte fra myndigheder, kan produceres mellem én og tre millioner doser om ugen med start i juni,« skriver firmaet i pressemeddelelsen.

British American Tobacco står blandt andet bag cigaretmærker som Camel, Pall Mall og Lucky Strike.

Baseret på tobaksplanter

Tidligere i coronaepidemien har man antaget, at en vaccine mod covid-19 hurtigst kunne være klar inden for et års tid, men grunden til, at British American Tobacco regner med at have en vaccine klar allerede om få måneder, er, at deres vaccine er baseret på tobaksplanter.

De tobaksplanter, som firmaet må siges at have solid adgang til, er netop karakteriseret ved, at de gror særdeles hurtigt, og dermed vil de stoffer, som man skal bruge i en vaccine, være klar på blot seks uger. Det er ifølge British American Tobacco hurtigere, end man kan fremstille stofferne via konventionelle metoder.

»Vaccineudviklingen er udfordrende og komplekst, men vi tror på, at vi har lavet et betydeligt gennembrud med vores tobaksplanteteknologi, og vi er klar til at arbejde med regeringer og alle involverede aktører for at hjælpe med at vinde krigen mod covid-19,« siger dr. David O’Reilly, som er videnskabelig chef i British American Tobacco, i pressemeddelelsen.

Firmaet erklærer desuden, at de ensretter sig med FN og arbejder på en vaccine, der skal komme alle verdens borgere til gode. Hvad det præcist betyder, bliver dog ikke uddybet.

Det er British American Tobaccos amerikanske datterselskab Kentucky BioProcessing, der står bag forsøget på en tobaksbaseret vaccine.

Kentucky BioProcessing gjorde sig bemærket, da det i 2014 var blandt de få virksomheder, der udviklede en brugbar kur mod ebola.