Mogens Jensen kalder kommunikationen om mink for »uklar«: Sådan har den lydt

Alle mink skal aflives, lød det fra flere ministre og Fødevarestyrelsen. Det var imidlertid ikke rigtigt, og det skyldtes ifølge fødevareminister Mogens Jensen (S) uklar kommunikation. Her er, hvad han har sagt.

 
Statsministeren beklager nu, at regeringen ikke havde den nødvendige hjemmel til aflivningen af alle danske mink. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En instruks til landets minkavlere har vist sig at være ulovlig og ifølge eksperter i strid med Grundloven.

Regeringen havde ikke lovhjemmel til at kræve alle raske mink på landets minkfarme aflivet. At det fremgik sådan, er ifølge fødevareminister Mogens Jensen (S) et udtryk for »uklar kommunikation«, sagde han tirsdag morgen til TV 2 News.

Selv om udmeldingen utvivlsomt har befolkningens såvel som mediers og politikeres interesse, var den vigtigste målgruppe minkavlerne selv.

Sådan har regeringen kommunikeret:

Onsdag den 4. november holdt regeringen og sundhedsmyndighederne et virtuelt pressemøde. Det var her, at det stod klart, at omtrent 17 millioner danske mink skulle aflives.

»Hvad værre er, og det er meget, meget alvorligt, så har Statens Serum Institut i laboratoriet fundet fem eksempler på virus i minkfarme og 12 eksempler på virus i mennesker, der viser nedsat følsomhed for antistoffer. Med andre ord: Den muterede virus i mink kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke virker, som den skal,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S).

Senere er det kommet frem, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at aflive raske mink. Pilen har peget på fødevareminister Mogens Jensen, der har beklaget, at kommunikationen har været uklar. Den første besked om, at alle mink skulle slås ned, kom imidlertid ikke fra Mogens Jensen, men fra Mette Frederiksen.

»Det kræver resolut handling. For det første er det nødvendigt at aflive alle mink i Danmark. Det gælder desværre også avlsdyrene,« sagde hun på pressemødet 4. november.

Senere på dagen, 4. november, udsendte Miljø- og Fødevareministeriet en pressemeddelelse, hvor der stod, at alle mink i Danmark »skal« aflives.

»Regeringen har besluttet at aflive alle mink i Danmark,« skrev ministeriet.

At lovgivningen ikke var på plads, kunne Berlingske 8. november afsløre.

For at myndighederne kan kræve adgang til landbrug for at aflive dyr, skal der enten være konstateret sygdom blandt dyrene, eller landbruget skal ligge i et område med sygdomsudbrud.

Miljø- og Fødevareministeriet bekræftede over for Berlingske, at der er udformet et udkast til et lovforslag, som skulle fremsættes tirsdag og hastebehandles. Det planlagte møde er tirsdag blevet aflyst, da der ikke er politisk opbakning til at hastebehandle forslaget om at give regeringen den nødvendige lovhjemmel til at kræve alle mink slået ned.

Fødevareminister Mogens Jensen er gået i dialog med partiernes fødevareordførere, og de politiske drøftelser begynder mandag.

»Det er en alvorlig situation, vi står i. Og regeringen har vurderet, at der i denne alvorlige situation skal handles hurtigt,« lyder det søndag aften fra Mogens Jensen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Han fortsætter:

»Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud.«

9. november beklagede Mogens Jensen i en skriftlig kommentar til Ritzau forløbet – det var her, at han kaldte kommunikationen »uklar« – og tirsdag den 10. november gentog han sin beklagelse i et interview på TV 2 News, hvor han sagde, at han ikke var bevidst om, at regeringen ikke havde den fornødne lovhjemmel.

Samme dag sendte veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Hanne Larsen et brev til alle danske minkavlere, hvori hun udtrykker sin beklagelse over, at det til at starte med ikke fremgik, at der er tale om en »opfordring« om at aflive mink på minkfarme, der befinder sig længere end 7,8 kilometer fra en smittet besætning.

Tirsdag den 10. november gik Fødevarestyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet på sin hjemmeside i rette med formuleringerne til minkavlerne. Indtil i dag stod der, at aflivningen af »alle mink (også avlsdyr) skal være overstået den 16. november 2020«.

Derudover skrev ministeriet:

»Du skal derfor begynde på aflivning og pelsning af besætningen hurtigst muligt. Du skal være særlig opmærksom på, at der ikke er mink, der undslipper og løber ud i naturen.«

Tirsdag er der imidlertid tale om en »ambition«.

»Det er regeringens ambition, at aflivningen af alle mink skal være overstået mandag den 9. november 2020 kl. 23.59 i kommunerne Hjørring, Brønderslev, Frederikshavn, Thisted, Jammerbugt, Vesthimmerland og Læsø. Du må gerne gå i gang uden en aftale med Fødevarestyrelsen.«

Ved en spørgetime tirsdag beklager statsministeren forløbet.

»Jeg vil gerne sende en tak til minkavlerne. Hele Danmark føler med jer. Jeg vil også gerne beklage det forløb, der har været omkring lovgrundlaget,« siger Mette Frederiksen.