Ministeren »nikkede« og så så man bort fra reglerne: »Alvorlig fejl«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan tage hul på din onsdag i velinformeret tilstand.

Miljøminister Lea Wermelin er senere i dag i samråd om nedgravningen af mink. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens overblik.

Mens du sov, har Berlingske samlet dagens hidtil vigtigste historier, så du er godt klædt på til resten af dagen.

Vi skal blandt andet runde de nye restriktioner, der blev fremlagt af sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til gårsdagens pressemøde samt en ny omfattende indsats mod danske vaccineskeptikere. Herudover skal vi en tur forbi idrættens verden, hvor danske foreninger ønsker nye regler, der skal gøre det lettere at udelukke personer, som er dømt for overgreb mod unge under 18 år.

Men inden da skal vi lige runde de seneste coronatal, som ser således ud på nuværende tidspunkt.

Bekræftede smittede i Danmark: 81.949
Antal indlagte: 254
Antal indlagte på intensiv: 38 (24 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark: 846
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 63.790.774
Antal dødsfald på verdensplan: 1.479.446

Du kan nærstudere de danske tal her – de globale tal kan du se mere til her

Og nu til dagens historier:

Nye coronarestriktioner i 17 kommuner

Tirsdag eftermiddag præsenterede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) nye coronarestriktioner i 17 hovedstadskommuner. De lokale tiltag er primært rettet mod børn og unge i alderen 15-25 år, hvor alle opfordres til at lade sig teste inden jul, og der vil rulles mobile teststationer ud til uddannelsesinstitutionerne i de 17 kommuner.

Der blev dog også præsenteret nationale restriktioner for detailhandlen. De skærpede regler i landets butikker indebærer blandt andet krav om ensretning i butikkerne samt nye regler for, hvor mange mennesker, der må være pr. kvadratmeter. De skærpede krav til butikkerne får kritik af blandt andet HK Handel og Dansk Detail, som kalder tiltagene for »symbolpolitik«.

Men det undrer nogle af landets fremmeste eksperter, at de ikke er blevet inddraget mere i regeringens coronaindsats. De er alle medlemmer af referencegruppen, der er knyttet til det højtprofilerede nationale varslingssystem, og fortæller til Berlingske, at regeringen slet ikke har inddraget ekspertgruppen i processen med at udarbejde de nye tiltag i hovedstadsområdet.

Myndighed i ny indsats mod vaccineskeptikere

Lægemiddelstyrelsen planlægger nu en oplysningskampagne om de kommende coronavacciner. Kampagnen kommer blandt andet til at finde sted på sociale medier som Facebook og TikTok for at oplyse om vaccinernes virkning og kvalitet.

Kampagnen er et forsøg på dialog med den befolkningsgruppe i Danmark, som ikke ønsker at blive vaccineret mod coronavirus, når vaccinerne bliver tilgængelige.

Styrelsen vil blandt andet være til stede i grupper på sociale medier, hvor brugerne deler misvisende eller konspiratorisk indhold om vaccinerne, fortæller Thomas Dybro Lundorf, kommunikationschef i Lægemiddelstyrelsen, til Berlingske.

En ny undersøgelse, som Kantar har foretaget for Berlingske, viser, at over halvdelen af de adspurgte i nogen eller høj grad er nervøse for eventuelle bivirkninger ved en coronavaccination.

En undersøgelse i september fra analysebureauet Analyse & Tal i samarbejde med konsulentfirmaet Common Consultancy, viste også, at antallet af medlemmer i skandinaviske antivaccinegrupper på Facebook er steget gevaldigt.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Overgreb mod børn over 15 fremgår ikke af børneattest

Idrætten ønsker at gøre op med et problem, som har stået på i flere år, og som gør det svært at udelukke personer, der er dømt for overgreb på unge under 18 år.

Børneattester bruges til at holde personer med domme for krænkelser af mindreårige ude af blandt andet idrætten og foreningslivet. Men børneattester omfatter udelukkende overgreb mod børn under den seksuelle lavalder på 15 år, og det gør livet sværere for foreningslivet.

Derfor ønsker Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) at den såkaldte skolelærerparagraf, der forbyder voksne at have seksuel omgang med unge under 18 år, som de har et betroet ansvar for, også skal fremgå af børneattesten. Det skriver Politiken.

»Det kan være rædselsfulde sager og supersynd for børn og unge, der bliver udsat for det. Jo mere vi kan gøre for at skabe rammer, der forhindrer overgreb og gentagelser, des bedre er det,« siger Morten Mølholm, direktør i DIF, til Politiken.

Personer dømt for krænkelser eller overgreb mod mindreårige, også efter skolelærerparagraffen, får karantæne mod arbejde med børn og unge. Men så længe domme efter skolelærerparagraffen ikke står på børneattesterne, bliver det mere tilfældigt, om sagerne opdages, lyder det.

Minister gav grønt lys til at se bort fra klageregler

Miljøminister Lea Wermelin (S) godkendte, at der skulle ses stort på muligheden for at klage over mulige minkmassegrave i jyske skove. Det viser en aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået.

Den 7. november skrev Naturstyrelsens direktør, Peter Ilsøe, i en e-mail, at myndighederne havde fået »ministerens nik til, at klagefristens opsættende virkning ikke vil blive respekteret«, skriver Jyllands-Posten.

Skovloven fastslår, at der ikke må »etableres anlæg« eller »anbringes affald« i fredskove. Ministeren kan dispensere fra det, men der skal gå mindst fire uger, før gravearbejdet går i gang, så borgere og organisationer kan nå at klage, men det var ikke tilfældet i sagen om minkgravene.

Professor i offentlig ret, kalder det for en »alvorlig fejl« og mener ikke, at afgørelsen er lovlig. Miljøministeren kalder sagen for et uskønt forløb.

Det sker i dag:

  • EUs sundhedsministre mødes i dag online i Rådet for Beskæftigelse, Socialpolitik, Sundhed og Forbrugerpolitik. Ministrene ventes at drøfte den nuværende situation i Europa under coronapandemien.
  • Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) holder pressemøde i forbindelse med sin årlige rapport om klimaets tilstand.