Minister afviser kritik af skiftende strategier: »Det er vilkårene med en ny sygdom«

På et samråd torsdag eftermiddag afviste sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at der været en zigzagkurs i udmeldinger om teststrategien i kampen mod coronavirus.

»Kunne der have været kommunikeret mere klart til befolkningen om de løbende ændringer i styrelsens retningslinjer? Måske.« Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har sammen med direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og faglig direktør Kåre Mølbak, Statens Serum Institut, nøgleroller i Danmarks covid-19-strategi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først den ene vej, så den anden vej.

I ugevis har regeringen og sundhedsmyndighederne fået kritik for uklar kommunikation, retningsskift og modsatrettede meldinger om teststrategien i kampen mod covid-19.

Torsdag eftermiddag var sundheds-og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd, hvor særligt oppositionspartierne efterlyste en forklaring. Som Jane Heitmann (V), formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, udtrykte det, har der været et »morads af forskellige teststrategier og meldinger, som jo skifter nogle gange nærmest fra dag til dag«.

Ifølge Magnus Heunicke har der dog ikke været tale om en slingrekurs, snarere er der tale om, at retningslinjerne er ændret i takt med, at man har fået ny viden om coronavirussen.

»Det er vilkårene med en ny sygdom, og derfor deler jeg ikke billedet af, at det er udtryk for, at der har været zigzag, som har været forkert,« sagde Magnus Heunicke.

Det gennemgående budskab fra ministeren var, at teststrategien løbende har udviklet sig, fordi man er blevet klogere på coronavirussen, samt at kapacitetsproblemer har medført, at man ikke har kunnet »teste i så stort omfang, som vi gerne ville«.

Tidligere på ugen har Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, erkendt, at man ikke har været gode nok til at kommunikere om teststrategien.

Om kommunikationen sagde Magnus Heunicke på samrådet:

»Kunne der have været kommunikeret mere klart til befolkningen om de løbende ændringer i styrelsens retningslinjer? Måske.«

Martin Geertsen, sundshedsordfører i Venstre, har i skarpe vendinger kritiseret, hvad han opfatter som et kaotisk forløb. Efter samrådet er en række helt centrale spørgsmål fortsat ubesvarede, lyder det.

»Når man ser tilbage på forløbet, så har forklaringen på antallet af test været skiftende. I begyndelsen lød det, at det ikke var vores strategi at teste bredt. Så har forklaringen lydt, at manglende test skyldtes kapacitetsproblemer eller mangel på medarbejdere. På dagens samråd får jeg det indtryk, at det alene har handlet om kapaciteten,« siger Martin Geertsen:

»Men alene diskussionen mellem vores egne myndigheder og WHO om, hvad den rigtige strategi var, illustrerer jo for mig, at man på et tidspunkt ikke har ønsket at teste bredt.«

Mudret kommunikation

I forbindelse med nedlukningen – 11. marts – udtalte Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, at det ikke gav mening med test af personer, der ikke var alvorligt syge, fordi man efter nedlukningen alligevel skulle holde sig derhjemme. Dagen efter opfordrede verdenssundhedsorganisationen WHO til at teste bredt.

Senere – 18. marts – udtalte Søren Brostrøm, at WHOs anbefalinger ikke var møntet på Danmark. Men en lille uge senere slog Magnus Heunicke fast, at flere test var »den entydige anbefaling, også til Danmark«. Kort efter afviste faglig direktør i SSI Kåre Mølbak, at det var en god idé: Massetest og inddæmning var med hans ord »totalt passé«.

I denne uge præsenterede regeringen så en ny teststrategi, hvor der er fokus på massiv testning, opsporing af smittedes kontakter og isolation – altså i tråd med WHOs anbefaling.

Peder Hvelplund, sundhedsordfører i Enhedslisten, har tidligere kritiseret de skiftende meldinger, men pointerer samtidig, at vi skal lære af forløbet:

»Der hersker ikke nogen tvivl om, at en del af de svingende udmeldinger handler om, at der har været kapacitetsproblemer. Man har ikke brugt det bedste sundhedsfaglige råd, men man har måttet skele til kapaciteten. Det er fair nok, det har været nødvendigt. Men det er vigtigt, at de udmeldinger, der kommer fra sundhedsmyndighederne, baserer sig på sundhedsfaglige vurderinger. Den skelnen har ikke hele tiden været klar,« siger Peder Hvelplund.

Langt fra testmålet

På torsdagens samråd pointerede Magnus Heunicke, at Danmark allerede har gennemført mange test. Ifølge de seneste tal er 357.986 personer blevet testet for coronavirus, og 10.713 er testet positiv.

I forbindelse med den nye teststrategi er målsætningen, at 20.000 personer skal testes om dagen, men det daglige antal test er aktuelt langt fra målet.

Derfor forsøgte Per Larsen, sundhedsordfører for de Konservative, på samrådet netop at få svar på, hvad årsagen til det lave – og faldende – testtal er, og om det stadig skyldes kapacitetsproblemer. Men han fik ikke svar:

»Ministeren har måske vanskeligt ved at erkende, at kommunikationen har været mudret. Det har gjort det svært at regne ud, hvad der i strategierne har været styret af det sundhedsfaglige, og hvad der har været styret af kapaciteten. Men sådan er det stadig,« siger Per Larsen.