Myndigheder slettede centralt tal i teststrategi fra retningslinjer: »Man fjerner målsætningen i takt med, at man ikke når den«

I slutningen af april præsenterede Sundhedsstyrelsen en plan, hvor man ville opskalere antallet af test for coronavirus markant ved at teste 42.000 personer dagligt. Men den helt centrale målsætning for myndighedernes teststrategi er nu pludselig væk. Politikere afkræver sundhedsminister Magnus Heunicke et svar.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ganske ubemærket har Sundhedsstyrelsen fjernet en helt central målsætning i den danske teststrategi, der er et yderst vigtigt redskab i kampen mod den ny coronavirus, covid-19.

21. april skrev Sundhedsstyrelsen i en række nye retningslinjer for håndtering af coronavirus i sundhedsvæsenet, at man vurderede at kunne teste op mod 42.000 personer om dagen for coronavirus. Men knap to uger senere – 4. maj – udsendte Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer, hvor ambitionen om de 42.000 daglige test var fjernet.

Ved flere af landets sygehuse er der opstillet hvide telte – som her ved Slagelse Sygehus – hvor man kan blive testet for coronavirus. Tirsdag fremlagde regeringen en længe ventet national teststrategi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

De nye oplysninger kommer samtidig med, at regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen tirsdag præsenterede den længe ventede teststrategi, hvor det blandt andet fremgår, at der samlet set forventes »en kapacitet på 20.000 test pr. dag«.

Dermed skabes der igen usikkerhed om, hvorvidt den danske testkapacitet er så betydelig, som myndighederne ved flere lejligheder har givet indtryk af, lyder kritikken fra politikere.

Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, vil nu afkræve sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) svar på, hvorfor målsætningen om at teste 42.000 personer dagligt pludselig er blevet fjernet, eller om målsætningen stadig gælder.

»Det er problematisk, at tallet er blevet slettet, for det er jo helt centralt, hvad testkapaciteten er. Sundhedsministeren må svare på, om man fortsat vil nå at teste 42.000 personer om dagen, og hvorfor tallet nu er forsvundet fra retningslinjerne. Det understreger igen, at der har været en zigzagkurs på testområdet,« siger Liselotte Blixt.

»Yderligere forvirring«

I de oprindelige retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen 21. april fremgik det, at man vurderede at kunne teste 6.000 personer dagligt med symptomer og yderligere 6.000 personer uden symptomer som for eksempel personale på institutioner med smitteudbrud.

Derudover lød vurderingen, at test af personer med nær kontakt til smittede dagligt ville give en testaktivitet på 15.000 personer, mens yderligere 15.000 daglige test forventeligt skulle gennemføres på personer uden symptomer, herunder udvalgte grupper.

Særligt sidstnævnte var forbundet med usikkerheder, og tallet skulle »kvalificeres yderligere«, skrev styrelsen og tog generelt forbehold for, at der ville »være behov for en løbende opdatering og justering«. Men at Sundhedsstyrelsen nu direkte har fjernet estimatet, er yderst betænkeligt, mener Martin Geertsen, sundhedsordfører i Venstre.

»Man stiller nogle målsætninger op, og når man ikke kommer i mål med dem, så bliver de bare fjernet,« siger han.

I perioden fra 28. april til og med 10. maj er 10.840 personer i gennemsnit blevet testet dagligt, viser tal fra Statens Serum Institut, og det samlede antal test er dermed langt fra den oprindelige vurdering på 42.000 daglige test.

»Det kan jo være fint, hvis man erkender, at man ikke alligevel forventer at teste 42.000 dagligt på grund af manglende kapacitet, men det bidrager til yderligere forvirring om, hvad testkapaciteten egentlig er,« siger Martin Geertsen, som tidligere har efterspurgt datagrundlaget for estimatet om 42.000 daglige test.

Efterspurgte oplysninger

På et møde i den såkaldte følgegruppe, som regeringen holder tæt orienteret om covid-19, forsøgte flere sundhedsordførere 24. april at få et klart svar på, hvordan man ville øge testkapaciteten så markant, at man i maj kunne nå op på 42.000 daglige test.

Samtidig efterlyste ordførerne grundlaget for tallet, fordi de havde svært ved at få regnestykket til at hænge sammen. For ifølge en pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet 24. april skulle 20.000 testes i de 16 testtelte, der er opstillet i hele landet, mens der på sygehusene var kapacitet til 12.000 daglige test. Derfor manglede, der 10.000 test i regnestykket. Men ordførerne kunne ikke få oplyst af Magnus Heunicke (S), hvordan sundshedsmyndighederne var nået frem til 42.000 daglige test. Ifølge Berlingskes oplysninger var sundhedsministerens begrundelse, at regeringen ikke ville hænges op på tallene.

I den oprindelige plan fra 21. april er det ikke nærmere udpenslet, hvornår man helt præcist vurderede at kunne teste 42.000 om dagen, men Lars Boje Mathiesen, sundhedsordfører i Nye Borgerlige, har tidligere udtalt til Berlingske, at det efter hans opfattelse skulle ske allerede i maj.

Også Stinus Lindgreen, sundhedsordfører i de Radikale, fik det indtryk, at man ville nå målet om 42.000 daglige test hurtigt.

»Med retningslinjerne gav man det indtryk, at man skulle op på 42.000 test om dagen ret hurtigt. De fleste ved, at det er urealistisk, og det er ikke så mærkeligt, at man ikke kan nå det høje antal test med det samme. Men det mærkelige er, at man ikke bare siger det. Jeg ved ikke, hvorfor estimaterne er blevet fjernet. Det vil være rart at få en forklaring på,« siger Stinus Lindgreen.

Peder Hvelplund, Enhedslistens sundhedsordfører, mener, at tallet har skabt mere usikkerhed end afklaring.

»Jeg har lært, at jeg ikke kan sætte min lid til, hvad der står i de estimater. Jeg må sætte min lid til, hvad den konkrete virkelighed viser,« siger han.

Slingrekurs

Den danske teststrategi har i ugevis været under hård beskydning for at være præget af modstridende meldinger.

Allerede i marts kritiserede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i skarpe vendinger, at Danmark ikke systematisk testede for coronavirus. 22. marts reagerede Danmark.

I en pressemeddelelse oplyste sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, at man havde »besluttet at sikre gennemførelsen af en mere offensiv teststrategi«. I begyndelsen af april meddelte Sundhedsstyrelsen, at man efter påske forventede at kunne teste 15.000 personer om dagen.

I slutningen april blev planen om 42.000 daglige test offentliggjort i nye retningslinjer.

Der har siden været en del forvirring om de 42.000 test. Til Berlingske har Sundhedsstyrelsen tidligere oplyst, at de nye retningslinjer snarere skulle ses som »mulige scenarier«, selv om overskriften på det oprindelige dokument netop var »vision og plan«. Men estimaterne om, hvor mange test man ville nå op på, er altså nu helt fjernet.

Berlingske har spurgt Sundhedsstyrelsen, hvorfor man har fjernet estimaterne om den forventede testaktivitet, og om at man fortsat forventer at kunne teste 42.000 personer dagligt.

I et skriftligt svar oplyser Helene Probst, centerchef i Sundhedsstyrelsen, at der var »tale om estimater, og disse var udarbejdet på baggrund af skøn«.

»Der var således udelukkende tale om estimater og ikke specifikke forventninger til et bestemt antal test. Sundhedsstyrelsens fokus og forventning har hele tiden være at få implementeret retningslinjen fuldt ud, men ikke på at opnå et bestemt antal test,« skriver Helene Probst.

Samtidig oplyser centerchefen, at man i de nye retningslinjer fra den 4. maj ikke udarbejdede nye estimater.

Sent mandag aften erkendte styrelsens direktør, Søren Brostrøm, over for Politiken, at »tydelig kommunikation om teststrategien er vi generelt ikke lykkedes godt nok med«, mens han også udtalte, at man ikke havde været skarpe nok i retningslinjerne og kommunikation.

Da regeringen tirsdag formiddag præsenterede den nye teststrategi, lød det blandt andet, at både personer med og uden symptomer skal testes, mens der også skal oprettes isolationsfaciliter til isolering af smittede, eksempelvis på hoteller.

Det fremgik også, at den nuværende testkapacitet stadig er langt fra de 42.000 daglige test, som var Sundhedsstyrelsens nu slettede estimat. I strategipapiret lyder det således, at danske regioner kan gennemføre 10.000 test dagligt, mens yderligere 10.000 test »på kort sigt« kan gennemføres i de hvide telte i regi af Testcenter Danmark. Det fremgår også, at »arbejdet med at udbygge testkapaciteten vil fortsætte, dog under hensyntagen til fortsatte udfordringer med opbygning af testkapacitet«.

Det har ikke været mulig at få en kommentar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke til denne artikel.