Sundhedsordførere ønsker klart svar om testkapacitet: Flere partier vil nu kalde Heunicke i samråd

Efter et internt møde i Folketinget om Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer for test kræver flere af de blå partier nu sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd for at få svar på spørgsmål om, hvordan og hvornår man vil nå op på 42.000 daglige test for covid-19. 16 testtelte er opstillet til formålet, men regnestykket er uigennemskueligt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger i et skriftligt svar til Berlingske, at »følgegruppen har modtaget en grundig gennemgang af Statens Serum Institut af TestCenter Danmark, som bliver rullet ud i samarbejde med Novo Nordisk Fonden«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Flere sundhedsordførere har fået nok af uklar information og manglende svar om myndighedernes teststrategi. Sådan lyder meldingen efter et internt møde i den såkaldte følgegruppe, som regeringen orienterer om covid-19, blev afsluttet fredag.

På mødet krævede flere ordførere, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ville give et klart svar på, hvordan man vil øge testkapaciteten i Danmark, forklarer ordførerne. Det fremgår af Sundhedsstyrelsens seneste retningslinjer fra 21. april, at man har planer om at øge antallet af covid-19-test til op mod 42.000 danskere om dagen – hvordan og hvornår er endnu uklart.

»Jeg kan ikke finde ud af, hvor de har de 42.000 test fra, for sådan som jeg regner det sammen, giver det ikke 42.000. Dette kunne jeg ikke få svar på på mødet, så jeg aner ikke, hvor tallet kommer fra. Vi har bedt om at få et skriftligt svar på den del,« siger Nye Borgerliges sundhedsordfører, Lars Boje.

Da ordførerne bad om skriftligt datagrundlag for sundhedsmyndighedernes teststrategi, oplyste sundhedsministeren ifølge Berlingskes oplysninger, at regeringen ikke vil hænges op på tallene.

Derfor vil Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti nu kalde sundhedsministeren i samråd. Det oplyser Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

»Selv om vi i dag har fået nogle tal, kan man jo ikke spole tilbage og finde ud af, hvad der blev sagt. Det er op ad bakke,« siger hun.

Uklart regnestykke

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, bekræfter, at en indkaldelse til et samråd er på vej. Han siger desuden, at der i særdeleshed er mange ubesvarede spørgsmål i forhold til de 16 nye testtelte, der under det nyetablerede TestCenter Danmark bliver rejst i hele landet. Planen er, at teltene alene skal stå for 20.000 af de 42.000 daglige test, mens der på sygehusene skal testes 12.000 dagligt.

»Det står stadig ikke helt klart for mig, hvornår man kommer op på den testkapacitet, som man har lovet, man vil op på. Det vil vi bruge et samråd til at få styr på,« siger Martin Geertsen (V).

Samme melding kommer fra Liselott Blixt, der heller ikke kan få regnestykket til at gå op.

»Jeg fangede slet ikke, hvordan man kommer op på 42.000 test. Det er netop derfor, at vi ønsker noget på papir, men det ville ministeren ikke give os,« siger hun.

Der har været en del forvirring om de 42.000 test. Til Berlingske har Sundhedsstyrelsen oplyst, at de nye retningslinjer snarere skal ses som »mulige scenarier« end en decideret »plan og vision,« som det ellers fremgår af retningslinjerne.

Offensive meldinger om testcentre

Sundhedsmyndighederne og regeringen har i flere omgange fået kritik for at have bevæget sig ud på en slingrekurs i forhold til de mange skiftende meddelelser, når det kommer til den danske teststrategi og testkapacitet.

31. marts besluttede Sundhedsstyrelsen at øge antallet af daglige test til 5.000. I perioden, der er gået siden da, har man formået at teste 5.000 eller flere otte ud af i alt 22 dage. Dette giver anledning til skepsis blandt ordførerene om den nu massive opskalering af test.

»Det er meget offensivt at melde ud, at man vil teste 20.000 i teltene. Hvis folk tror, at man når derop i løbet af et par uger, så tror jeg, at de vil blive skuffet. Meldingen er, at vi overhovedet ikke kommer i nærheden af det tal før langt ind i maj og nok heller ikke i slutningen af maj,« lyder det fra Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen.

Der er opsat et center for test af Corona covid-19 i Fælledparken i København. Over hele landet følger flere hvide telte nu trop. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

De seneste dage er det dog lykkedes de første testtelte samt regionerne at teste langt flere – mindst 9.825 tirsdag og 10.430 onsdag – oplyser Danske Regioner.

Afventer en teststrategi

Fredag den 17. april indgik regeringen og Folketingets partier en aftale om at udarbejde en samlet teststrategi for hele landet. Ifølge den politiske aftale skal strategien »indeholde test af frontpersonale, pårørende og sårbare grupper«. Desuden skal der testes et »repræsentativt udsnit af befolkningen, så udviklingen følges«.

Først og fremmest er det blot retningslinjerne for test, der er kommet, mens selve strategien stadig udestår, mener Enhedslistens sundhedsordfører.

»Vi venter stadig på en klar teststrategi, der definerer, hvilke grupper der får fortrinsret til at blive testet. Vi har haft perioder, hvor vi har set en kapacitet, der ikke blev udnyttet. Uden en strategi er kapaciteten jo ikke noget værd,« siger Peder Hvelplund (EL).

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger i et skriftligt svar til Berlingske, at »følgegruppen har modtaget en grundig gennemgang af Statens Serum Institut af TestCenter Danmark, som bliver rullet ud i samarbejde med Novo Nordisk Fonden«.

»Følgegruppen har løbende modtaget fortrolige briefinger om myndighedernes store arbejde sammen med vores største danske virksomheder med at indkøbe, udvikle og producere testkapacitet, både for virus og antistoffer. Målet er at skaffe kapacitet, så strategien om at teste flest muligt kan blive udmøntet. Denne offensive teststrategi vil som aftalt blive drøftet med partilederne som led i forhandlingerne om en mulig anden etape af genåbningen,« skriver Magnus Heunicke og tilføjer:

»Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer starter vi med at teste nære kontakter til smittede og frontpersonale i sundheds- og ældresektoren,« skriver han.