Mette Frederiksen: »Vi er sådan set først sikre den dag, hvor alle på jordkloden har fået en vaccine«

Tirsdagens spørgetime i Folketinget handlede blandt andet om midlertidig ophævelse af vaccinepatenter. I den forbindelse sagde Mette Frederiksen (S), at vi først er sikre, når »alle på jordkloden« er vaccineret.

Arkivfoto: Statsminister Mette Frederiksen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal medicinalvirksomheders covid-19-vaccinepatenter midlertidigt ophæves, så andre virksomheder kan producere vacciner?

Forslaget, der har været diskuteret i Verdenshandelsorganisationen, WTO, støttes af den amerikanske præsident Joe Biden med henblik på at afslutte pandemien. Statsminister Mette Frederiksen (S) har kaldt USAs melding for »utroligt spændende« og meldt sig klar til at kigge nærmere på spørgsmålet.

Kritikere har kaldt ophævelse af vaccinepatenter for et forkert svar på et komplekst problem samt et vanskeligt dilemma – ikke mindst med henvisning til, at virksomhederne i fremtiden vil miste tilskyndelsen til at forsøge at opfinde nye vacciner. Og også statsministeren har udtrykt skepsis.

I tirsdagens spørgetime i folketingssalen rullede debatten om ophævelsen af patenter videre. Her spurgte SF leder, Pia Olsen Dyhr, om Danmark vil gå mere aktivt ind i sagen og presse på for, at patenterne ophæves.

»Jeg så, at statsministeren var ude at sige, at det var interessant og spændende og noget, som regeringen ville se på. Jeg vil egentlig gerne spørge, om statsministeren vil være villig til at gå fra at sige, det er spændende (…) til at gå aktivt ind i kampen sammen med den amerikanske præsident for at presse på i WTO for, at man faktisk laver det her hul i patenterne, så vi virkelig kan få vaccinerne op at køre, så vi allesammen kan komme tættere på et normalt liv igen,« lød det fra Pia Olsen Dyhr.

Statsministeren svarede, at den største udfordring i hendes øjne ikke handler om patienter eller licenser, men om produktionskapacitet.

»Der kan simpelthen ikke produceres vacciner nok i forhold til det, vi har behov for. Og jeg er ikke sikker på, at det er patenterne, der i virkeligheden kommer til at afgøre det. Det er i mine øjne helt banalt, at vi får bygget flere vaccinefabrikker, så der produceres flere vacciner. Her skal Europa gå foran, og jeg er glad for det arbejde, som kommissionen har sat i gang med Breton i spidsen, hvor man nu ligesom har samlet landene sammen for at sikre, at kapaciteten kan sættes op,« sagde Mette Frederiksen.

Sofie Carsten Nielsen (R) takkede for tilkendegivelsen af, at en danske satsning på vaccineområdet skal tænkes ind i et europæisk spor. Herefter sagde statsministeren:

»Når jeg selv har været optaget af at se, om vi på nogen som helst måde kan understøtte en vaccineproduktion i Danmark og denne markedshøring, der nu er sat i gang, så har det jo aldrig været med henblik på at dække det danske marked. Vi er simpelthen for lille et marked til, at det rigtig vil være interessant, vil jeg tro. Vores mål har egentlig hele tiden været, at vi både skal sikre forsyningssikkerhed herhjemme, være en stærk motor, hvis vi kan det, i forhold til den europæiske forsyning, nærområderne og sådan set også globalt,« lød det fra Mette Frederiksen, der fortsatte:

»For vi er sådan set først sikre den dag, hvor alle på jordkloden har fået en vaccine, og der er godt nok lang vej endnu, desværre.«

Sofie Carsten Nielsen studsede ikke over formuleringen om, at vi først er sikre, når »alle på jordkloden« har fået en vaccine.

Tidligere i debatten spurgte Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, om restriktionerne i Danmark vil blive ophævet, når alle voksne danskere har fået en vaccination mod coronavirus.

Svaret fra statsministeren lød, at målet er fuld normalisering af Danmark. Statsministeren har tidligere sagt, at mundbindskravet for hende ikke er et indgreb i hendes personlige frihed, men denne gang var meldingen anderledes:

»Jeg er lige så træt af mundbindet, som jeg tror de fleste andre er,« svarede Mette Frederiksen og sagde, at hun glæder sig til, at man eksempelvis kan kramme hinanden igen.

Venstre-formanden hæftede sig dog ved, at statsministeren ikke udstedte nogen garanti for, at alle restriktionerne ville blive ophævet, når den voksne del af befolkningen er færdigvaccineret.

Over for Søren Pape Poulsen (K) sluttede statsministeren af med denne melding:

»Vi er meget, meget tæt – forhåbentlig – på målstregen nu. For hver dag, der går, bliver stadig flere danskere vaccineret, og årstiden hjælper os. Så vi er meget, meget tæt på. Heldigvis.«