Venstre-formand i angreb på Mette Frederiksen, der ikke giver garanti for at fjerne alle restriktioner: »Det er ærgerligt«

Under tirsdagens spørgetime i Folketingssalen forsøgte Jakob Ellemann-Jensen (V) at få statsminister Mette Frederiksen (S) til at udstede en garanti for, at alle restriktioner ophæves, når danskerne er vaccineret. Garanti fik V-formanden ikke, men samtidig lød det fra statsministeren, at målet er et »fuldt og helt normaliseret« Danmark.

 
»Nu er målet selvfølgelig, at Danmark skal være fuldt og helt normaliseret igen,« sagde Mette Frederiksen under tirsdagens spørgetime. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Ingen medlemmer af regeringen har indtil videre givet nogen garantier for, at restriktionerne vil blive ophævet, når alle voksne danskere har fået en vaccination mod coronavirus.

Men under tirsdagens spørgetime i Folketingssalen slog statsminister Mette Frederiksen (S) fast, at det går godt med genåbningen af Danmark, smitten er under kontrol, og mere end hver fjerde dansker er påbegyndt vaccination.

Her lød det også fra statsministeren, at »vi nu er på vej ud af den akutte krise«.

»Nu er målet selvfølgelig, at Danmark skal være fuldt og helt normaliseret igen,« sagde Mette Frederiksen.

Dermed går Mette Frederiksen tilsyneladende et skridt længere end hidtil.

Da Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen spurgte nærmere ind til, om statsministeren vil ophæve alle restriktioner som eksempelvis mundbind og coronapas, når alle har fået tilbudt en vaccine, undlod Mette Frederiksen dog at udstede nogen garantier.

»Der har spredt sig en misforståelse, som jeg gerne vil benytte min taletid til at mane i jorden. Nemlig at jeg skulle vågne om morgenen, kigge på Bo (Mette Frederiksens mand, red.) og sige: ‘Ih, hvor er det dejligt, at der er restriktioner i Danmark’. Det har jeg ikke sagt til min husbond en eneste gang.«

»Jeg er lige så træt af mundbindet, som jeg tror, de fleste andre er,« svarede Mette Frederiksen og sagde, at hun glæder sig til, at man eksempelvis kan kramme hinanden igen.

Statsministeren påpegede, at det ligger til grund for genåbningsaftalen, at restriktionerne bliver færre og færre, og at man bevæger sig hen mod et normalt Danmark.

»Hvordan det præcis kommer til at se ud, er der ingen af os der ved. Men med den meget, meget høje tilslutning der er til vaccineudrulningen i Danmark, forventer vi heldigvis at kunne opnå den flokimmunitet, som er så afgørende i forhold til den videre håndtering af pandemien. Der forventer jeg, at der vil være behov for så få restriktioner som overhovedet muligt,« sagde Mette Frederiksen.

Svaret vakte ikke tilfredsstillelse hos V-formanden.

»Det startede lovende og udmærket. Men det var jo et nej. Statsministeren vil simpelthen ikke garantere, at når den sidste danskere har fået tilbudt en vaccine, at der skal vi ikke være underlagt restriktioner mere. Det er ærgerligt. Det må og skal være sådan i Danmark, at når alle er tilbudt vaccinen, så er restriktionerne væk,« lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Hvad er »væsentlige« restriktioner?

Berlingske kunne lørdag fortælle, at regeringen ikke vil svare på, hvornår alle vidtgående restriktioner bliver fjernet.

Af den seneste genåbningsaftale fremgår det, at større forsamlinger efter 31. august kan finde sted »uden væsentlige restriktioner, såfremt vaccineudrulningen forløber planmæssigt, og der fortsat er epidemikontrol«.

Det lykkedes dog ikke dengang Berlingske at få svar på, hvad en »væsentlig restriktion« er. I stedet sendte Sundhedsministeriet et skriftligt svar, som sår tvivl om, hvorvidt der vil være restriktioner, når den voksne del af befolkningen er beskyttet af vacciner. Læs mere om det her.

På et pressemøde mandag forsøgte Ekstra Bladet desuden at få sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at svare på, om der vil være væsentlige restriktioner, når alle danskere er vaccineret? Ministerens svar kan du læse her.