Mette Frederiksen tilbageholder oplysninger om FE-sagen for Folketinget

Både Forsvarsministeriet, Statsministeriet og Justitsministeriet har ifølge Berlingskes oplysninger »hele året« været orienteret om problemer i Forsvarets Efterretningstjeneste. Men statsminister Mette Frederiksen afviser at oplyse over for Folketinget, hvornår hun fik besked om sagen.

Forsvarets Efterretningstjeneste, som holder til på Kastellet i København, har ifølge Tilsynet med Efterretningstjenesterne begået en stribe lovbrud. Tilsynets oplysninger er ifølge Berlingskes kilder baseret på hemmelige lydoptagelser af en række ansatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsministeriet og flere andre ministerier har i månedsvis kendt til den prekære sag om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), som Tilsynet med Efterretningstjenesterne har været i gang med at undersøge siden november 2019, og som detonerede meget offentligt, da tilsynet publicerede en pressemeddelelse om sine resultater. Det fortæller kilder med indgående kendskab til sagen.

Samtidig bekræfter statsminister Mette Frederiksen (S) i et svar til Folketinget, at hun er blevet orienteret om sagen. Det fremgår imidlertid ikke af svaret fra statsministeren, præcis hvornår hun og hendes ministerium er blevet orienteret.

Efterretningstjenestens chef, Lars Findsen, er i øjeblikket fritaget fra tjeneste sammen med flere andre ansatte. Det samme er Forsvarsministeriets departementschef, Thomas Ahrenkiel, som indtil 2015 var chef for FE.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har flere gange offentligt givet indtryk af, at hun ikke kendte til sagens substans før fredag 21. august, få dage før tilsynets meddelelse 24. august.

»Forsvarsministeren og ministeriet kendte ikke til tilsynets konklusioner og anbefalinger før den 21. august,« oplyste Forsvarsministeriet 25. august til Berlingske. Selv om det fremgår af tilsynets pressemeddelelse, at Trine Bramsen løbende har »været orienteret om tilsynets arbejde og løbende udtrykt sin støtte til tilsynets undersøgelse af materialet«.

Har været orienteret gennem 2020

Forrige mandag kunne Berlingske fortælle, på baggrund af et dokument i sagen, at medarbejderrepræsentanter i FE allerede mandag 17. august blev orienteret om, at Findsen og tjenestens indhentningschef ville fratræde deres stillinger. Med andre ord fire dage før forsvarsministeren angiveligt kendte til sagens indhold.

Søndag kunne Berlingske så på baggrund af kilder med indgående kendskab til sagen fortælle , at både Forsvarsministeriet, Statsministeriet og Justitsministeriet »hele året« har været tæt orienteret om sagen.

Oplysningerne indgik i en større artikel om en række hidtil ukendte detaljer om sagen, herunder om et årelangt samarbejde mellem FE og amerikanske NSA om tapning af fiberkabler i Danmark.

Støvsuget for konkrete datoer

Og nu bekræfter Mette Frederiksen altså i et svar til Folketingets forsvarsudvalg, at hun er blevet orienteret af forsvarsministeren om sagen. Det står imidlertid klart, at Mette Frederiksen ikke ønsker at oplyse Folketinget om, hvornår det er sket. Svaret til forsvarsudvalget indeholder ingen konkrete svar på, hvor længe hun har kendt til sagen.

Mette Frederiksen henviser i sit svar til Folketinget til, at resultaterne af tilsynets undersøgelse blev sendt til forsvarsministeren 21. august, og at Mette Frederiksen »i forlængelse heraf« blev orienteret.

Mette Frederiksen henviser dog også til, at tilsynet »igennem hele processen for den særlige undersøgelse af FE holdt forsvarsministeren orienteret« – og i forlængelse deraf: »Forsvarsministeren har ligeledes orienteret mig om undersøgelsen.«

Udvalgets spørgsmål til Mette Frederiksen, som i udgangspunktet handler om oplysninger om Thomas Ahrenkiels rolle i sagen, er stillet på vegne af Peter Skaarup, retsordfører i Dansk Folkeparti. Han undrer sig over, at Mette Frederiksen ikke oplyser konkret, hvornår hun er blevet orienteret.

»Når en minister bliver spurgt om sådan noget af Folketinget, så skal man jo svare. Det gør Mette Frederiksen ikke her. Hun svarer jo kun, at hun blev orienteret om tilsynets resultater 21. august. Det var sådan set ikke det, jeg spurgte om. Det interessante er jo, om hun har kendt til sagen tidligere end det,« siger han.

Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, er fritaget fra tjeneste som konsekvens af den verserende sag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Hemmelige optagelser

»Det undrer mig desuden, at Trine Bramsen har fortalt, at hun først fik besked 21. august, når Berlingske nu har afdækket, at FE fik besked om hjemsendelsen af chefen 17. august. Og når det nu står klart, at der har været løbende kontakt mellem tilsynet og forsvarsministeren,« siger Peter Skaarup.

Dansk Folkeparti vil nu gennem forsvarsudvalget bede Mette Frederiksen svare konkret på, hvorvidt hun var vidende om tilsynets generelle kritik af FE før 21. august.

Tilsynets undersøgelse af FE har stået på, siden én eller flere whistleblowere i november 2019 afleverede et omfattende materiale til tilsynet, som ifølge Berlingskes oplysninger blandt andet omfatter flere timers hemmeligt optagede samtaler mellem tjenestens ansatte.

Berlingske har bedt om aktindsigt i sagen hos Statsministeriet og Forsvarsministeriet, men har efter en uge ikke fået svar. Vi har desuden flere gange stillet Forsvarsministeriets presseafdeling spørgsmål om, hvornår Trine Bramsen er blevet orienteret. Det ønsker ministeriet ikke at svare på.