Mette Frederiksen: Fra i morgen lukker de danske grænser

Danmark lukker lørdag alle grænser og forbyder udlændinge uden »anerkendelsesværdigt formål« indrejse, siger statsministeren på et pressemøde om covid-19. Hun fortæller også, at to smittede danskere er »i kritisk tilstand«.

Statsminister Mette Frederiksen holder pressemøde fredag aften om coronasituationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen siger på et pressemøde fredag aften, at »fra i morgen klokken 12 lukker de danske grænser midlertidigt«.

Hun understreger, at alle danskere vil kunne komme ind i landet. Statsministeren fortæller også, at det får konsekvenser for samtlige forbindelser ud af landet:

»Med det, vi gør nu, må vi forvente at se en total nedlukning for al transport, færge, tog, bus (...) Den fulde grænsekontrol vil vi først have på plads om et par dage. Det er politiet, som har ansvaret, men vi kommer til at bede forsvarets personel om at tage del i grænsebevogtningen.«

Statsminister Mette Frederiksen

»Vi står på ubetrådt land«


Ifølge statsministeren får grænselukningen ikke konsekvenser for, hvor mange varer, der er på hylderne i supermarkederne.

»Godstransporten bliver ikke omfattet af grænsekontrollen, og det er ganske enkelt, fordi vi har brug for at få varer til landet. Vi har i dag orienteret EU-kommissionen og vores nabolande om den her beslutning. Grænsekontrollen løber indtil videre til og med påske, 13. april,« siger Mette Frederiksen:

»Vi står på ubetrådt land ... Vi er i en situation, ingen af os har prøvet før. Det kommer til at få omkostninger for os alle sammen, men jeg er sikker på, vi kommer igennem det på en god måde. Jeg er klar over, at det samlede katalog af initiativer virker voldsomt, men jeg tror på, at det er nødvendigt«.

»Et anerkendelsesværdigt formål«

Statsministeren understreger på pressemødet, at udlændinge, der ønsker at rejse ind i Danmark, skal have et »anerkendelsesværdigt formål«. Adspurgt, hvad der konkret vil ske, hvis udlændinge uden et sådant formål, lander i lufthavnen, svarer Mette Frederiksen:

»Så bliver de bedt om at vende om og forlade Danmark igen. Det her er et reelt forbud mod at indrejse i Danmark, medmindre man har et anerkendelsesværdigt formål.«

Mette Frederiksen forklarer nærmere, at grænselukningen sker for at begrænse ind- og udrejsen fra Danmark.

»Vi risikerer at underminere indsatsen herhjemme, hvis rejsemønstrene ikke ændrer sig. Vi gør det her for at hindre smitten i at brede sig.«

En journalist spørger på pressemødet regeringens ministre, hvad begrebet »anerkendelsesværdigt formål« dækker over. Justitsministeren, som flankerer Mette Frederiksen, svarer, at det vil være op til »en konkret vurdering«.

»Men det vil for eksempel være personer, der bor eller arbejder i Danmark, leverer varer til Danmark, kører varer ud af Danmark, dem som skal øve samværsret med deres børn. Et almindeligt familiebesøg vil ikke være anerkendelsesværdigt, men det vil være op til en konkret vurdering,« lyder svaret fra justitsminister Nick Hækkerup (S):

»Langt de fleste vil kunne dokumentere, at de bor eller arbejder i Danmark, og derudover vil det være et spørgsmål om at forholde sig til de forklaringer, der bliver givet. Det er ikke en uvant opgave for politiet«.

To patienter i kritisk tilstand

Statsminister Mette Frederiksen åbnede pressemødet med at fortælle, at seneste status er, at to indlagte coronapatienter i Danmark er »i kritisk tilstand«. I alt er fire i øjeblikket i intensiv behandling – 23 patienter med covid-19 er indlagt, og i alt er 801 registreret som smittet.

Grænselukningen sker, efter at myndighederne tidligere i dag har frarådet alle ikke-nødvendige rejser og opfordret alle de omkring 100.000 danskere, der befinder sig i udlandet, til at rejse hjem til Danmark.

På pressemødet fredag aften gentog udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) sin opfordring til danskere i udlandet: »Hvis du er ude, så kom hjem.«

»Vi har fra udenrigsministeriets side taget en række tiltag for at sikre, at danskere i udlandet kan komme hjem snarest muligt i god ro og orden. Derfor vil jeg også kraftigt fraråde danskere at rejse ud. Vi skærpede tidligere i dag rejsevejledningen globalt, og vi fraråder nu rejser til alle lande fra i dag til 13. april. Derfor: Lad være med at rejse ud, medmindre det er strengt nødvendigt,« siger Jeppe Kofoed (S).

Udenrigsministeren tilføjer, at der gælder andre vejledninger for danskere med bopæl i udlandet, og at opfordringen om at komme hjem hovedsageligt gælder danskere på ferie i udlandet.

Mette Frederiksen fortæller på pressemødet også, at hun selv har haft enkelte symptomer, og at hun derfor er blevet testet for covid-19. Testen var negativ.

»Som jeg har sagt også ved andre pressemøder: Lige meget hvor mange hastelovgivninger, vi kommer til at se, så kommer vi ikke igennem det her, hvis ikke alle danskere tager det her på sig,« siger Mette Frederiksen.

Trafikken vil gå i stå – og det er formålet

Rigspolitichef Thorkild Fogde er også en del af pressemødet. Han forklarer, at grænselukningen forventes at skabe en del »ophobning« af udlændinge, som skal afvises.

»Eksempelvis ved Øresundsgforbindelsen til Sverige og de hjemvendende fly fra Schengen-landene, som ikke bliver stoppet i dag, forventer vi en vis ophobning af rejsende, som må vendes rundt og sendes hjem til Sverige, Tyskland og hvor de ellers kommer fra,« siger rigspolitichefen.

Thorkild Fogde forklarer, at myndighederne vil oplyse internationalt, blandt andet flyselskaber, om lukningen af de danske grænser, før han opsummerer:»Så nogle dages ophobning og nogle dages bilkøer. Derefter vil trafikken gå i stå, og det er jo så også formålet.«

Statsministeren: Tak

Før meldingen om grænselukning benyttede Mette Frederiksen anledningen til at sende en bred tak til danskerne.

»I de her dage hviler et rigtigt stort ansvar på danskernes skuldre. Det ansvar har I taget på jer. Det vil jeg gerne have lov til at sige jer et af hjertet stort tak for,« sagde Mette Frederiksen:

»Tak til politi, beredskab og hjemmeværn, som allerede er klar til at hjælpe. Og tak til alle jer, som vi sjældent får nævnt, når vi siger tak; jer som sørger for at holde gang i hjulene, så danskerne kan købe ind og tage bussen. En særlig tak også til de ansatte i sundhedsvæsenet.«

OPDATERES