Mette Frederiksen: Det er umuligt at sige, hvordan julen bliver

Julen bliver ikke, som den plejer. Det kan vi alle godt forberede os på, siger statsminister Mette Frederiksen i en video på sin Facebook-side. Hun undlader imidlertid at løfte sløret for, hvad det indebærer.

Julemanden i coronasikker plastikboble åbnede Jul i Zoo i Aalborg fredag den 13. november 2020. Julen bliver efter alt at dømme langtfra det, den plejer at være. Restriktioner kommer stadig til at gælde, og måske er der flere på vej, lyder det fra statsministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

På søndag udløber forsamlingsforbuddet på ti personer. Men man behøver ikke glæde sig endnu. Der kommer nemlig efter alt at dømme nye restriktioner inden da.

Gik man og håbede på, at vi kunne være tilbage til mere normale tilstande op til juletid, vil det også være at glæde sig for tidligt.

Endnu er det usikkert, hvilke restriktioner, der kommer til at gælde til jul – selv om vi ved, at eksempelvis mundbind i supermarkeder vil være et krav frem til 2. januar 2021.

I et videoopslag på Mette Frederiksens (S) Facebook-profil tirsdag aften kunne man stille spørgsmål til statsministeren. Her lød et af spørgsmålene, hvornår der kommer et pressemøde om nye restriktioner op til jul.

Det kunne statsministeren ikke sige med sikkerhed, men hun kunne afsløre, at alt ikke bliver, som det plejer:

»Jeg ved godt, at julen bare er den største og vigtigste højtid i Danmark, og det er en, vi alle sammen kigger hen til med stor glæde. Jeg tror, at alle efterhånden godt ved, at vi ikke kommer til at holde en december, helt som vi plejer,« sagde hun:

»Der gælder, at vi skal se færre mennesker og have færre sociale kontakter. Hvordan restriktionerne kommer til at se ud i julen, kan jeg desværre ikke svare på endnu.«

Inden søndag vil myndighederne komme med en melding på, hvilke restriktioner, der gælder i den kommende tid, lød det fra statsministeren.

»Man skal indstille sig på, at vi ikke kan gennemføre december, som vi plejer, og vi må indstille sig på, at man skal passe på hen over julen,« sagde hun.

Politiken har i en artikel interviewet Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet.

For Jens Lundgren står det klart, at befolkningen må ruste sig til en anderledes højtid.

»Vi er nødt til alle sammen at forberede andre måder at holde jul og julefrokoster på, for jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at der bliver åbnet op for festlighederne, når forsamlingsforbuddet udløber i weekenden,« siger han til Politiken.

Statsministeren såvel som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har i de seneste uger varslet nye restriktioner. Sundhedsministeren har varslet dem for Københavns vestegn, og Mette Frederiksen sagde mandag til den nordjyske radiokanal ANR, at københavnerne godt kan forberede sig på restriktioner, hvis smitten vokser.

Hvad angår julen:

»Allerede nu kan jeg sige, at der ikke er noget, der tyder på – hverken i Danmark eller i Europa – at vi står et meget, meget godt sted, når vi skriver 24. december,« sagde Mette Frederiksen i videoen på Facebook:

»Så alle, vil jeg tro, med det vi ved nu, kommer til at skulle tage forholdsregler, passe godt på hinanden og blive ved med ikke at se for mange mennesker.«