Medier: Sagen handler især om efterretningstjenestens »guldæg«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til en dejlig fredag, som for mange lægger op til et par velfortjente fridage i weekenden. Måske en lidt våd én af slagsen, så glem ikke paraplyen – der kan komme torden. Og husk mundbind, hvis transporten sker med tog, bus eller taxa.

Overblikket i dag indeholder i øvrigt en nyhed fra forskere i Tyskland om, at det ikke er så farligt at bevæge sig rundt i den offentlige transport uden mundbind, som man kunne tro.

Først til de seneste coronatal:

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 16.627 (+90)
Indlagte: 19 (-2)
Indlagte på intensiv: 2 (-1)
Antal døde: 624 (+1)
Bekræftede smittede på verdensplan: 24.373.497
Døde på verdensplan: 830.518

Tal i parentes er de seneste ændringer.

Trump accepterer nominering og betoner skillevej for USA

Donald Trump understreger forskellene på ham og Joe Biden, som ifølge præsidenten vil »ødelægge den amerikanske storhed«.

Aldrig før har vælgerne haft et mere klart valg mellem to partier og to politiske veje. Det siger USAs præsident, Donald Trump, foran Det Hvide Hus fredag morgen dansk tid efter at have accepteret Republikanernes nominering som præsidentkandidat ved valget i november 2020.

»Med et hjerte fyldt af taknemmelighed og uendelig optimisme accepterer jeg på dybfølt vis denne nominering som præsident for USA,« sagde Donald Trump til jubel fra over 1.000 tilhørere på plænen ved Det Hvide Hus.

Samtidig langer han ud efter sin demokratiske modkandidat, Joe Biden, som han maner »ødelægger den amerikansk storhed«.

»Dette valg vil afgøre, om vi redder den amerikanske drøm, eller om vi lader en socialistisk agenda ødelægge vores skæbne, som vi sætter højt,« sagde Donald Trump.

»Din stemme vil afgøre, om vi beskytter lovlydige amerikanere, eller om vi giver frit spil til voldelige anarkister, urostiftere og kriminelle, som truer vores borgere,« sagde præsidenten.

Veluddannede med høje indkomster fravælger folkeskolen

I 30ernes Korsbæk blev Ellen Skjern nægtet en plads på den lokale privatskole, fordi hun ikke tilhørte en af borgerskabets fine familier, skriver Berlingskes Bent Winther.

Sådan er det ikke mere. »Matadors« klassesamfund eksisterer ikke i dag, ligesom privatskoler og frie grundskoler er for alle. Alligevel er det i stigende grad velstillede familier, der benytter de private skoler.

Tendensen har været kendt længe – veluddannede med høje indkomster vælger folkeskolen fra til fordel for private skoler – og længe har man troet, at det var et fænomen i København og de store byer. Sådan er det ikke, for tendensen er den samme i hele landet.

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), som har opdelt forældre i fire sociale grupper, som rådet har kaldt elite, middelklasse, arbejderklasse eller uden for arbejdsmarkedet alt efter indkomst, uddannelse og tilknytning til arbejdsmarkedet.

Siden kommunalreformen i 2007 er hver femte folkeskole i Danmark lukket. Mange steder har forældre i stedet oprettet friskoler, hvilket har medført, at andelen af elever på de private skoler er vokset. Forældre, der vælger de nyetablerede friskoler, er dog ikke de samme, som dem, der havde børn på den lukkede folkeskole, konkluderer AE-analysen.

»Den stigende andel, der vælger fri- og privatskolerne uden for storbyerne, er primært drevet af børn fra overklassen og den højere middelklasse,« konkluderer analysen.

Læs hele historien her.

Corona: Den offentlige transport er ganske sikker – man smittes typisk hjemme og på jobbet

Tyskland kan kun i hver fjerde tilfælde finde ud af, hvor coronasyge er blevet smittet. En tysk undersøgelse viser, hvor flest er blevet smittet med covid-19 i løbet af de seneste måneder. Forskere har fundet de steder, hvor risikoen for at blive smittet er størst – og gør samtidig op med flere myter om smittefaren ved at bevæge sig rundt i det offentlige rum.

Mundbind, rigelig afstand og mange ture til håndvasken. Sådan lyder nogle af de vigtigste råd, når det gælder om at undgå at blive smittet med covid-19.

For danskere, som nu skal benytte mundbind i den offentlige transport, er rapporten fra det tyske sundhedsinstitut, Robert Koch Institut (RKI), opsigtsvækkende læsning.

Forskerne konkluderer, at i ud af de i alt 202.000 coronatilfælde, som Tyskland registrerede frem til juli, har man i 55.000 tilfælde kunnet fastslå, hvor den smittede med stor sandsynlighed har samlet covid-19-smitten op.

Flest er blevet smittet, mens de opholdt sig på et plejehjem, mens smittetallet i private hjem med snæver margin følger efter. Også tyske arbejdspladser hører til de smittemæssigt farligste steder at opholde sig, skriver RKI.

Læs historien her.

Weekendavisen: FE-sagen handler om spiontjenestens guldæg

I denne uges Weekendavisen kan man læse om Tilsynet med Efterretningstjenesternes kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste, FE.

FE har ifølge tilsynet i strid med reglerne spioneret mod danske statsborgere og undladt at give tilsynet de informationer, det har krav på.

Det, der er på spil, er ifølge Weekendavisen efterretningstjenestens »absolutte guldæg«.

Danmark og få andre europæiske lande har på grund af geografisk placering ekstraordinær god adgang til kabler med store datastrømme. Det gør FE til en attraktiv samarbejdspartner for især USA, og ikke mindst giver det en vare med stor bytteværdi, skriver Weekendavisen.

Livsstil er mere afgørende end nedslidning

Regeringen har et argument, som går igen, når den skal begrunde sit forslag om tidlig pension, nemlig at det er uretfærdigt, at faglærte og ufaglærte i dag lever kortere end folk med længere uddannelser. Det skriver Jyllands-Posten og refererer statsminister Mette Frederiksen (S), som i sidste uge sagde:

»Kortere levealder betyder færre år på pension. Den uretfærdighed er vi med det her i gang med at rette op på.«

Dansk forskning viser imidlertid, at denne ulighed primært skyldes livsstil – og altså i mindre grad nedslidning og hårdt arbejde.

For eksempel er det blevet påvist af Knud Juel, professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed på SDU, at 60 til 70 procent af forskellen i levealderen mellem de kortest og længst uddannede skyldes rygning og alkohol.

Eksperter advarer: Teststrategi kan blive et stort problem

Den danske teststrategi, hvor alle kan få en coronatest, er uholdbar i influenzasæsonen. Man bør fokusere testningen for at få ventetiden ned, ellers blokerer de raske for de syge. Sådan lyder det fra en række førende eksperter og læger, skriver Information.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil fortsat masseteste.

»Nogle af de andre sæsonsygdomme, som har coronalignende symptomer, skal behandles hurtigt. Gamle mennesker kan godt dø af en lungebetændelse eller en svær influenza. Men der går hurtigt flere dage, før de får den rigtige udredning, fordi de først skal vente på coronatesten og så på prøvesvaret,« siger Jonatan Schloss, direktør i Praktiserende Lægers Organisation, til Information.

Også Christian Wejse, lektor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet, stiller sig kritisk.

»Når vi har set de her meget lange ventetider – og især på børn, som medfører, at forældrene må være hjemme, så længe det er uafklaret – så bliver det dels svært for folk at respektere at isolere sig, og det vil også blive dyrere for samfundet,« siger han til Information.

Det var nyhederne i dagens overblik.

Hav en rigtig god fredag.