Massiv ventetid på coronatest frustrerer borgere – stod i kø i seks timer uden at blive testet

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

 
Antallet af smittede med corona er begyndt at stige, og det er især unge mellem 20 og 29 år i hovedstadsområdet, der er ramt. Få det fulde overblik over situationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg, Kristina Finne Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne tirsdags nyhedsoverblik.

Sagerne om sexisme i mediebranchen vælter fortsat frem. Mandag eftermiddag og aften kunne fagbladet Journalisten fortælle, at 46 kvinder i et brev anklager Ekstra Bladet for en dybt sexistisk kultur. Selve brevet kan du læse her, og Berlingske fik mandag aften også talt med Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, om sagen. Interviewet kan læses her.

I dag skal vi forbi alt fra russisk gas til Danmark til sexisme på Christiansborg. Men først skal vi se på dagens coronatal:

Bekræftede smittede i Danmark: 23.323 (+418)
Antal indlagte: 75 (+8)
Antal indlagte på intensiv: 12 (+3)
Antal bekræftede døde i Danmark: 640 (+2)
Antal bekræftet overstået smitte: 17.738 (+224)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 30.440.447
Antal døde på verdensplan: 938.870

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Og så til de øvrige nyheder.

Gas fra Rusland

Vi begynder hos Berlingske, der i dag kan fortælle, at halvdelen af Danmarks gas kommer fra Rusland.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har ikke ønsket at stille op til interview om den russiske gas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

I årevis har danske regeringer advaret mod afhængighed af russisk energi. Men så lukkede det største danske gasfelt i Nordsøen, Tyra, og nu strømmer den russiske gas ind i Danmark som aldrig før.

Alene i 2020 ventes russiske Gazprom at stå for halvdelen af Danmarks forbrug.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har ikke ønsket at stille op til interview om sagen. Ministeren har heller ikke svaret på spørgsmål om sine tidligere kritiske udtalelser om afhængighed af russisk gas.

Dan Jørgensen fremhæver, at den nuværende situation er midlertidig, og at han derfor »ikke er bekymret for, at vi bliver afhængige af russisk gas i Danmark«.

Læs hele historien her.

Fejl og atter fejl

Vi går videre til endnu en historie i Berlingske.

Danske kommuner træffer forkerte afgørelser i 42 procent af klagesagerne på handicapområdet, viser ny rapport fra Advokatrådet og organisationen Embedsværket.

Det sætter retssikkerheden på en alvorlig prøve, mener forfatteren bag rapporten, Sanne Møller. Hun er jurist og står bag Embedsværket – en organisation, som arbejder med retssikkerhed og ledelsesrådgivning for kommuner på det socialretlige område.

I samarbejde med Advokatrådet har Embedsværket udarbejdet en rapport, som har undersøgt retssikkerheden for udsatte borgere.

I 2019 traf Ankestyrelsen over 7.000 afgørelser efter klager fra borgere, og ifølge den nye rapport var 42 procent af kommunernes oprindelige afgørelser så forkerte, at de blev omgjort.

Læs historien her.

Kæmpe kø til coronatest – gav op efter seks timer

Et stort behov for at teste for covid-19 i Region Hovedstaden betyder, at der i øjeblikket og den kommende tid er færre testtider til rådighed i resten af landet. Og det kan mærkes, skriver TV2 Østjylland.

Den regionale TV-station kunne mandag aften rapportere om massive køer ved teststedet ved Casa Arena i Horsens, hvor mange endte med slet ikke at blive testet.

»Jeg har stået her i seks timer uden at blive testet, og flere har måttet køre herfra uden at blive testet, det er ikke fair,« siger Thomas Varan til TV2 Østjylland.

»Jeg kan ikke sige det, men jeg overvejer, om jeg skal testes igen, og jeg tror, at folk bliver væk, hvis situationen er sådan her,« tilføjer den frustrerede borger.

Regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) bekræfter i en pressemeddelelse, at man desværre må indstille sig på længere ventetid i øjeblikket, hvis man er symptomfri og vil testes for covid-19.

Læs hele historien her.

Skærer budget i sociale boliger

På forsiden af dagbladet Information kan man i dag læse, at et flertal i Folketinget vil skære kraftigt ned på pengene til sociale indsatser i udsatte boligområder.

»Det går ud over børnene, lokale beskæftigelsestiltag og det nære samarbejde med politiet om at skabe tryghed og forebygge kriminalitet,« siger Bent Madsen til Information. Arkivfoto: Axel Schütt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

I områderne arbejdes der med at forebygge kriminalitet, skabe tryghed og få unge i arbejde. Men midlerne er ifølge Information altså blevet beskåret.

Avisen skriver, at der de seneste år er blevet afsat omkring 240 millioner om året til boligsocialt arbejde, men nu er beløbet faldet med 100 millioner.

»Det går ud over børnene, lokale beskæftigelsestiltag og det nære samarbejde med politiet om at skabe tryghed og forebygge kriminalitet,« siger Bent Madsen, som er administrerende direktør i BL-Danmarks Almene Boliger, til Information.

Læs hele artiklen og boligministerens svar i Informations artikel her.

Voksen mand overfuser 18-årig dommer

Vi flyver videre til dagens Politiken, der har en bemærkelsesværdig artikel på forsiden.

Avisen kan nemlig fortælle, at 90 dommere de seneste fem år blevet udsat for vold under fodboldkampe.

Avisen har talt med 18-årige Julie Alsbro, der er fodbolddommer. En voksen mand har blandt andet sagt til hende, at hun »er så fucking ringe«, fordi hun havde afvist en appel om frispark.

Senere kalder den voksne mand hende for en »møgluder« og spytter i retning af hende.

Kvindedommergruppens formand kræver hårdere straffe for grove forulempelser, men DBU ser ikke noget behov.

Læs hele Politikens historie her.

Tallene går den gale vej

Vi afslutter nyhedsoverblikket med en artikel fra Berlingske.

Den seneste halvanden uge er flere covid-19-patienter blevet indlagt på landets hospitaler end de foregående mange uger.

Flere konstateres smittet – også i københavnske kommuner, der først fik indført nye restriktioner, viser Berlingskes gennemgang.

Og de nuværende coronatal giver grund til bekymring. Det mener Flemming Konradsen, professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. Han forsker i global sundhed og har desuden forsket i, hvordan regler og kommunikation påvirker coronaadfærden på højskoler.

»Der er rigtig meget, der peger i den gale retning,« siger han.

»Det er ikke længere enkeltstående smittebegivenheder, som vi så i juli og august. Det er heller ikke enkeltstående samfundsgrupper eller bestemte boligområder. Det er meget bredt,« siger Flemming Konradsen.

Læs hele historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Dagens opråb ...

... kommer fra Venstres Eva Kjer Hansen.

Eva Kjer Hansen (V) vil have undersøgt sexisme på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Folketingets ledelse bør sætte en undersøgelse i gang for at få kortlagt omfanget af sexisme og krænkende adfærd på Christiansborg, lyder det.

Læs artiklen her, hvor den tidligere ligestillingsminister erklærer sig »målløs« over, at det endnu ikke er sket.

Det sker i dag

Kl. 9.00: Seks mænd blev tiltalt for drabsforsøg efter et skyderi i Husum i juni 2018, men kun en blev kendt skyldig ved Retten på Frederiksberg. Anklagemyndigheden ankede afgørelsen, og Østre Landsret skal nu tage stilling til sagen, som behandles 21., 22., 23., 28. og 29. september.

Kl. 10.00: Region Midtjylland og Østjyllands Politi holder pressemøde om coronasituationen i Aarhus. På pressemødet deltager blandt andre regionsrådsformand Anders Kühnau (S), borgmester Jacob Bundsgaard (S) samt politidirektør ved Østjyllands Politi Kirsten Dyrman.

Kl. 14.00: Statens Serum Institut opdaterer som vanligt sin opgørelse over, hvor mange personer der er smittet med coronavirus i Danmark, hvor mange smittede der har mistet livet, samt hvor mange der er indlagt.