Markant stigning: Over 1.000 kvinder har indberettet menstruationsforstyrrelser efter vaccine

Lægemiddelstyrelsen er gået i gang med at vurdere de første 47 indberetninger om uregelmæssigheder i menstruation efter coronavaccine.

I både USA, Storbritannien, Norge og Danmark har kvinder indberettet problemer med menstruation efter coronavaccination. Arkivfoto: Tobias Kobborg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I starten af juli kunne TV 2 fortælle, at flere danske kvinder havde indberettet forstyrrelser i deres menstruation, efter at de var blevet vaccineret mod coronavirus.

Siden er antallet af indberettede bivirkninger steget markant, og Lægemiddelstyrelsen har nu modtaget mere end 1.000 nye indberetninger om formodede bivirkninger med en af de fire vacciner – Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson og AstraZeneca.

Det oplyser styrelsen til TV 2 og Berlingske.

Frem til 21. juli har Lægemiddelstyrelsen således modtaget 1.189 indberetninger om menstruationsforstyrrelser som formodede bivirkninger af vaccinen, mens styrelsen kun havde modtaget 47 indberetninger pr. 8. juli. At der er tale om formodede bivirkninger betyder, at kvinderne selv har indberettet bivirkningerne.

Lægemiddelstyrelsen har ikke selv vurderet bivirkningerne, og styrelsen ved ikke, om der er en sammenhæng mellem forstyrrelserne i kvindernes menstruation og vaccinerne. Lægemiddelstyrelsen er dog gået i gang med at undersøge de første 47 indberetninger, som styrelsen havde modtaget 8. juli.

Teamleder i Lægemiddelstyrelsen, Martin Zahle Larsen, oplyser, at både Lægemiddelstyrelsen og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) følger indberetningerne nøje.

»Men det er endnu for tidligt at konkludere, om der kan være sammenhæng med covid-19-vaccinerne, eller om der kun er tale om et tidsmæssigt tilfældigt sammenfald,« skriver han i en e-mail.

Bivirkningerne er både blevet indberettet af kvinder, som har fået første stik, men også af kvinder, som er færdigvaccineret mod covid-19.

Ifølge medier i USA, Storbritannien og Norge har flere udenlandske kvinder fortalt, at de ligesom de danske kvinder har oplevet forstyrrelser i menstruationen. De udenlandske kvinder berettede således om kraftig, tidlig eller forsinket menstruation, ligesom kvinder, der var stoppet med at menstruere, fik deres menstruation igen.

Formand Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Annemette Wildfang Lykkebo, har tidligere sagt til Politiken, at hun tror, at menstruationsforstyrrelserne skyldes psykologiske årsager. Den forklaring holder hun fast i, selvom hun ikke vil afvise, at der er en fysisk sammenhæng mellem vaccinerne og forstyrrelserne:

»Jeg synes ikke, at der er tale om ret mange indberetninger, for det er almindeligt, at man oplever forstyrrelser i menstruationen. Hvis man som kvinde er nervøs over en nært forestående begivenhed i sit liv, er det ikke ualmindeligt, at man oplever forstyrrelser. Så jeg tror primært, at det skyldes psykologiske årsager og ikke vaccinerne,« siger Annemette Lykkebo, som også er ledende overlæge på Afdeling for Kvindesygdomme og Fødsler på Sygehus Lillebælt – Kolding.

Hun vurderer desuden, at opmærksomheden omkring eventuelle bivirkninger – og det forhold, at Lægemiddelstyrelsen havde modtaget en række indberetninger i starten af juli – kan have fået »flere kvinder til at reagere« den seneste tid.

Hun siger, at de berørte kvinder som udgangspunkt skal forholde sig roligt og holde øje med, om menstruationscyklussen stabiliserer sig. Én gruppe skal dog være særligt opmærksom:

»De kvinder, der er gået overgangsalderen og ikke har haft menstruation i mere end et år, skal henvende sig til deres læge, hvis de pludselig begynder at bløde igen. Det kan være udtryk for celleforandringer, og det kan udvikle sig til kræft,« forklarer Annemette Lykkebo.