Kraftige eller uregelmæssige blødninger efter vaccination af kvinder bliver nu undersøgt

Lægemiddelstyrelsen vurderer, om der er en sammenhæng mellem vaccination mod covid-19 og blødningsforstyrrelser blandt kvinder. Overlæge i kvindesygdomme fremhæver dog, at 47 indberettede tilfælde er »ingenting«, i og med at der er givet millioner af vaccinedoser.

Lægemiddelstyrelsen har modtaget indberetninger fra både kvinder i den fertile alder og i overgangsalderen om menstruationsforstyrrelser efter vaccination. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

47 kvinder i Danmark har indrapporteret blødningsforstyrrelser efter vaccination mod covid-19 til Lægemiddelstyrelsen.

Der kan være tale om kraftig, tidlig eller forsinket menstruation. Og om at kvinder, der normalt ikke har menstruation grundet p-piller eller hormonspiral, får det på ny. Eller om kvinder i overgangsalderen, der ikke længere har blødninger, men som får det igen.

Det skriver Politiken.

Styrelsen er i færd med at vurdere, om der er en sammenhæng med vaccinationen, eller om andre sygdomme kan være årsag eller medvirkende årsag til blødningsforstyrrelserne.

»Det er endnu for tidligt at konkludere, om der kan være en sammenhæng med vaccinen, eller om der kun er tale om et tidsmæssigt sammenfald,« skriver Lægemiddelstyrelsen til avisen.

De 47 indberetninger fordeler sig på 19 om Pfizer-vacciner, én om Modernas, 24 om AstraZenecas og tre om Johnson & Johnson-vaccinen. Der er ikke i skrivende stund et klart mønster i indberetningerne.

Ifølge flere medier i USA, Storbritannien og Norge fortæller flere kvinder, at de har oplevet det samme. I Norge er der 53 kvinder, som har indberettet ændringer i menstruationscyklussen efter vaccination, skriver Politiken. Over for Aftenposten vil Pfizer ikke udelukke, at vaccinationen er en bivirkning, men oplyser, at den ikke er kendt.

Pfizer oplyser videre, at der i en klinisk undersøgelse med flere end 44.000 deltagere, hvoraf halvdelen var kvinder, ikke er påvist blødningsforstyrrelser. Undersøgelsen er foretaget i forbindelse med udviklingen af vaccinen.

Kun 47 indberetninger

Formand for de danske fødselslæger og gynækologer Annemette Lykkebo fortæller til Politiken, at hun har hørt om disse forstyrrelser som mulig bivirkning, men at der nok i højere grad ligger en psykologisk forklaring bag. Annemette Lykkebo er ledende overlæge på Afdeling for Kvindesygdomme og Fødsler ved Sygehus Lillebælt – Kolding.

»Kvinder har en påvirkelig cyklus, og alle kvinder oplever fra tid til anden ændringer i blødningerne,« siger hun.

Samtidig forklarer Annemette Lykkebo til Politiken, at sammenholdt med flere millioner vaccinedoser til danske kvinder er 47 tilfælde »ingenting«.

Kvinder i den fertile alder kan de se tiden an efter vaccination. Imidlertid understreger Annemette Lykkebo, at kvinder i overgangsalderen skal være opmærksomme og gå til egen lægen, hvis de bløder mere end et år efter, de er stoppet med menstruation.