Mange flere skal testes: Her er Sundhedsstyrelsens plan

Sundhedsstyrelsen har revideret retningslinjerne til sundhedsvæsenet om håndteringen af coronavirussen. Det gælder blandt andet alle med lette symnptomer og grupper uden symptomer.

Sundhedsstyrelsen er kommet med en plan for, hvem der skal testes i de nye retningslinjer for flere tests. Her er overblikket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Sundhedsstyrelsen har revideret retningslinjerne for, hvor mange der skal testes for coronavirus i Danmark. Og det skal flere, lyder det.

Styrelsen har nu lavet en plan for, hvordan det skal foregå. For smittespredningen er i øjeblikket kraftigt reduceret kraftigt, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse, og derfor er landet nu så småt begyndt at blive lukket op igen.

»Med de nye retningslinjer sætter vi målrettet fokus på at undgå smittespredning i samfundet. Det gør vi ved at teste alle dem, der har symptomer på covid-19, men derudover begynder vi også at teste personer uden symptomer. Formålet er at undgå smitte af personer i særlig risiko på f.eks. plejehjem og sygehuse,« siger Helene Bilsted Probst, centerchef i Sundhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.

Sundhedsstyrelsens plan for de flere tests er som følger:

Patienter med symptomer

(implementeres nu)

  • Patienter med lette luftvejssymptomer direkte til test for SARS-CoV-2 (efter telefonisk vurdering, ordineres af egen læge, lægevagt eller akuttelefon)
  • Medarbejder i sundheds- og ældresektor med lette luftsvejssymptomer direkte til test for SARS-CoV2 (selvvisitering efter aftale med personaleleder)
  • Patienter med moderate til alvorlige luftvejssymptomer til vurdering og test (efter telefonisk vurdering, henvises af egen læge, lægevagt eller akuttelefon)

Denne del forventes at give en testaktivitet på omkring 6.000 i hverdage. Der vil forventeligt være en mindre testaktivitet i weekend og helligdage, skriver Sundhedsstyrelsen.

Personer som er uden symptomer, men testes som led i smitteforebyggelse

(fuldt implementeret 27. april 2020)

  • Asymptomatiske beboere og frontpersonale på institutioner ved smittetilfælde hos personale og/eller beboer/indsats (Instruks for håndtering udsendes af Sundhedsstyrelsen medio uge 17)
  • Patienter med forventet indlæggelse på sygehus > 24 timer, uanset årsag til indlæggelse (ordineres af sygehus)
  • Patienter der – uanset årsag – skal have foretaget særlige producerer eller undersøgelse i speciallægepraksis, tandlægeklinik og ved ambulante forløb på sygehus (ordineres af speciallæge, tandlæge eller sygehus)

Denne del forventes at give en testaktivitet på hverdage omkring 6.000.

Personer som er uden symptomer, men testes som led i smitteforebyggelse

(implementeres snarest)

  • Nære kontakter til person med bekræftet COVID-19 på dag 4, 6 og 8 efter kontakt (Retningslinje for kontaktopsporing er under udarbejdelse og implementering vil ske snarest)

Denne del, vurderer Sundhedsstyrelsen, vil give en testaktivitet på hverdage på omkring 15.000.