Mandag møder skoleelever ind til et skoleår præget af coronakrise: »Det bliver ikke en normal skoledag, men det bliver så normalt, som vi overhovedet kan lave det«

Skolerne åbner igen mandag med nye retningslinjer. Det bringer hverdagen tættere på, hvad forældre og elever var vant til før coronakrisen, men skoledagene vil fortsat være forandrede. Det skaber forvirring på de enkelte skoler.

Mandag møder landets elever ind til et nyt skoleår – men hvordan ser det ud efter coronakrisen? Der er forvirring at spore blandt lærere og forældre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når landets elever møder ind til et nyt skoleår mandag, er det slut med opdelte klasser og undervisning på legepladser eller i tomme idrætshaller. Nye retningslinjer bringer elever og forældres hverdag tættere på det, de kendte før coronanedlukningen.

På Øster Farimagsgades Skole i København er skoleleder Axel Bech i fuld gang med forberedelserne til et nyt skoleår, da Berlingske ringer. Han forventer, at skoledagene vil blive mere almindelige, men han savner klarere information om, hvordan skoledagene præcist skal se ud.

»Der er mange spørgsmål fra forældre om skolestarten, som hverken de eller vi kan svare på. Der er forvirring – men vi er ikke i panik. Vi er bare nødt til at agere ud fra de beskeder, vi får, og forsøger ellers at følge vores sunde fornuft i forhold til at undgå smitte,« siger Axel Bech.

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen

»Jeg er mere bekymret for, hvordan resten af samfundet agerer. Hvis skolerne bliver ved med at tage de nødvendige tiltag, så tror jeg, at vi kan holde smitten nede blandt eleverne.«


Tilbage i juni blev Folketingets partier enige om at opdatere retningslinjerne for skolerne. I de nye retningslinjer, der trådte i kraft 1. august, ophæver man blandt andet afstandskravet om, at der skal være en meter mellem hver elev og personalet. Skolerne behøver ikke længere at opdele klasserne i mindre hold. Det er altså slut med den såkaldte nødundervisning, og der kan igen undervises efter de almindelige bestemmelser i lovgivningen.

Efterlyser specifikke retningslinjer

Før sommerferien havde en del af eleverne på Øster Farigmagsgade Skole undervisning i Telia Parken. Nu kan skolens 800 elever igen være samlet i skolens bygninger.

Skoleleder Axel Bech har fortsat en række uopklarede spørgsmål til, hvordan skoledagene bedst indrettes.

»Vi mangler i høj grad informationer. Flere forældre spørger, om børnene skal gå i karantæne, hvis de har været ude at rejse, og hvad der sker, hvis elever bliver smittet. Vi kan ende i et kaos, hvor den enkelte skole laver deres egne regler. Til personalet har min udmelding været, at vi har samme fokus på hygiejne som tidligere, indtil vi får mere at vide,« siger Axel Bech.

Eleverne skal fortsat holde en meters afstand, hvis de er sammen med andre klasser på fællesarealer.

Lars Aaberg, skoleleder, Skolen på Strandboulevarden

»Lige nu er der mange åbne spørgsmål, der ikke besvares.«


I Skolen på Strandboulevarden på Østerbro er der også forvirring at spore.

»Vi har fået retningslinjerne inden ferien, og lige nu er der mange åbne spørgsmål, der ikke besvares. Hvordan skal det foregå i frikvartererne, må de gerne lege i store grupper, og skal de komme i hold på fritidshjemmet om eftermiddagen? Her kunne vi godt tænke os noget mere håndgribeligt om, hvordan vi arrangerer os bedst muligt,« siger skoleleder Lars Aaberg.

I retningslinjerne oplyses der, at frikvartererne så vidt muligt bør holdes klassevist eller forskudt, men der åbnes dog for, at flere klasser kan opholde sig samtidigt på udendørsarealer, så længe skolen sørger for, at »det i videst muligt omfang foregår inden for klassen«.

Forvirring blandt forældre

I tirsdags åbnede den tidligere SSI-direktør Nils Strandberg Pedersen op for at genoverveje skolernes genåbning, hvis smittetallene stiger.

Hos Danmarks Lærerforening oplever man, at de fleste skoler er parate til at begynde igen. Men der vil fortsat skulle tages forbehold for coronasmitte, lyder det fra Regitze Flannov, der er medlem af Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse.

»Hele opstarten skal ses i lyset af de specielle omstændigheder, og det er klart, at man forsøger at gøre det så normalt som muligt ud fra det, vi har fået besked om,« siger hun.

Også blandt forældre begynder spørgsmålene at melde sig. Næstformand i Skole og Forældre Cecilie Harrits kan godt forstå, hvis nogle forældre kan være forvirrede, efter at retningslinjerne flere gange er blevet ændret.

»De sundhedsfaglige retningslinjer er fundamentet for, at man er tryg ved at sende sine børn i skole,« siger hun og tilføjer, at hun oplever, at langt de fleste er trygge.

»Hvis forældrene alligevel er bekymrede eller har uafklarede spørgsmål, opfordrer vi dem til at tage en dialog med deres børns skole om, hvordan de lever op til sundhedsfaglige retningslinjer,« siger Cecilie Harrits.

Skolelederforeningen: Forældre skal blive ude

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen genkender, at der har været skabt en utryghed i takt med, at smittetallene udvikler sig.

»Da vi fik retningslinjerne kort før sommerferien, var skolelederne fortrøstningsfulde. Men selvfølgelig mærker vi også en usikkerhed i forhold til smitte, og hvad det kommer til at betyde,« siger han.

Han oplever, at man er klædt på ude på skolerne, da mange af hensynene er de samme. Derfor er Claus Hjortdal heller ikke så bekymret for, at de nye retningslinjer vil føre til mere coronasmitte i skolerne.

Regitze Flannov, Danmarks Lærerforening

»Der er mange lærere, der har konkrete spørgsmål til, hvordan man får det til at fungere i hverdagen. Her er der forskel på at være en byskole klemt ind mellem Københavns gader og en stor landskole med et stort areal.«


»Indtil videre har vi set, at smitten har været centreret steder, hvor mange voksne er sammen og ikke børn, så jeg er mere bekymret for, hvordan resten af samfundet agerer. Hvis skolerne bliver ved med at tage de nødvendige tiltag, så tror jeg, at vi kan holde smitten nede blandt eleverne. Derfor tror jeg også, at det er vigtigt, at forældrene ikke kommer ind på skolerne,« siger han.

Det er ikke et krav, at forældrene ikke må komme ind på skolen, når de afleverer børn. Men mange skoler vælger fortsat at bede forældrene blive uden for skolen.

Skoleleder Axel Bech fra Øster Farimagsgades Skole fortæller, at der modsat tidligere vil blive åbnet for undervisning i alle fag på skolen. Af retningslinjerne fremgår det dog, at man på skolerne så vidt muligt skal forsøge at holde afstand. På Øster Farimagsgades Skole vil man derfor få sat toiletvogne op i gården af hensyn til, at flere elever nu samles på skolen, ligesom man vil sørge for at lave forskellige indgange, og bede børnene vaske hænder flere gange om dagen.

Ikke en normal hverdag endnu

En af de nye retningslinjer er fortsat, at der skal være et stort fokus på hygiejne og rengøring for at undgå smitte. Her er Danmarks Lærerforening spændt på, hvordan det konkret skal fungere, når man samtidig lemper på afstandskravet.

»Der er mange lærere, der har konkrete spørgsmål til, hvordan man får det til at fungere i hverdagen. Her er der forskel på at være en byskole klemt ind mellem Københavns gader og en stor landskole med et stort areal,« siger Regitze Flannov.

Axel Bech ærgrer sig over, at man ikke har mulighed for at holde samme skolestart for de nye børnehaveklasseelever. Man vil dog forsøge at indrette sig med de bedst mulige løsninger, lyder det.

»Det bliver ikke en normal skoledag, men det bliver så normalt, som vi overhovedet kan lave det. Vi må holde hovedet koldt og så tage dag for dag og bruge de oplevelser og erfaringer, vi gør, konstruktivt,« siger han.