Man ville godt kunne genåbne skolerne, hvis den engelske mutation ikke fandtes, vurderer ekspert

Skoler ville godt kunne genåbne for de mindste elever om nogle uger, hvis det ikke var for den engelske, mere smitsomme coronavirusvariant. Det mener en speciallæge i infektionssygdomme. Men det bliver for risikabelt med en skolegenåbning på grund af varianten, der findes i stadigt flere positive prøver, lyder det.

»At genåbne for de mindste elever i skolerne kunne jeg godt være fortaler for, hvis vi ikke havde udfordringen med den engelske, mere smitsomme variant,« siger Christian Wejse, der er speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den engelske virusvariant ødelægger muligheden for en genåbning af samfundet de kommende uger.

Var det ikke for den engelske variant, kunne man godt overveje at lade elever fra 0. til 4. klasse komme tilbage i skolerne på baggrund af de nuværende smittetal.

Det vurderer Christian Wejse, der er speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital og lektor i folkesundhed ved Aarhus Universitet.

»At genåbne for de mindste elever i skolerne kunne jeg godt være fortaler for, hvis vi ikke havde udfordringen med den engelske, mere smitsomme variant. Jeg tror, at det ville få meget lille indvirkning på smittetallene, fordi børn smitter i ringere grad,« siger Christian Wejse.

Ved de gamle varianter af coronavirus har det vist sig, at børn ikke smitter i så høj grad.

»Men det ved vi ikke rigtig noget om, når det kommer til den nye, britiske variant. Jeg tror ikke, at tiden er til eksperimentere alt for meget med det ved at åbne skolerne op,« siger han.

Problemet er, at den mere smitsomme variant rent faktisk er i Danmark, og de seneste tal viser tilmed, hvordan den er begyndt fylde mere og mere i billedet. Virusstammen fylder 2,9 procent af de positive, sekventerede coronatest, viste et notat fra Statens Serum Institut (SSI) lørdag.

En del af regeringens restriktioner, herunder skolelukningen, står til at udløbe 17. januar, men statsministeren varslede allerede ved udmeldingen af restriktionerne 5. januar, at danskerne godt kunne indstille sig på en forlængelse.

Vaccine vil hurtigt give færre indlæggelser

Antallet af bekræftede smittede er for tiden lavere end i midten af december, og der er færre hospitalsindlagte, selvom antallet søndag stiger efter fald fem dage i træk. Antallet af indlagte ligger nu på 875 coronapatienter.

»Vi er kommet ned på et lavere niveau end i midten af december, hvor antallet af bekræftede smittede toppede. Det er positivt,« siger han.

Men i forhold til slutningen af november og begyndelsen af december, hvor man begyndte at lukke ned, ligger tallene på nogenlunde samme niveau.

»Og derfra så vi jo, hvordan det accelererede virkelig, virkelig meget på kort tid. Og det tror jeg godt, at vi kan risikere at se igen, hvis vi bare åbner samfundet op,« siger Christian Wejse.

Den mere smitsomme variant har spredt sig voldsomt i England, men det samme vil ikke nødvendigvis ske i Danmark, lyder vurderingen fra speciallægen. Det skyldes Danmarks omfattende testkapacitet.

»Vi har noget bedre kontrol med epidemien, end man har i England. I England kan man groft sagt kun blive testet gratis, hvis man har symptomer. Vores testsystem er markant mere dækkende,« siger Christian Wejse.

De sårbare grupper vil have fået første stik med vaccinen midt i april, viser Sundhedsstyrelsens detaljerede vaccinekalender, der blev lagt frem fredag.

»Jeg tror, at vi kommer til at se en proces den kommende måneds tid, hvor mange af de sårbare grupper, der ellers kunne være blevet indlagt, vil blive trukket ud af ligningen, fordi de har fået en vaccine. Så jeg tror, at vi godt kan komme til at se en relativ hurtig effekt af vaccinerne på indlæggelses- og dødstallene,« siger Christian Wejse.

Dagens øvrige tal viser, at positivprocenten – andelen af testede med en positiv prøve – er faldet marginalt og nu ligger på 1,84 procent. Det dækker over 1.246 nye, bekræftede smittetilfælde ud af 69.013 prøver. Det er fjerde dag i træk, at positivprocenten er under to procent.